‘Hayvanlara Koruyucu HekimlikYapıyoruz’
‘Hayvanlara koruyucu hekimlik yapıyoruz’
M. Kuzucu Yem Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kuzucu, markaları olan Exen Yem ile hayvanlara koruyucu hekimlik yaptıklarını savundu. Ürünü kullanan çiftliklerin hayvanlarında tırnak ve bacak hastalıklarının yüzde 70 oranında daha az görüldüğünü savunan Kuzucu, “Yine ürünü kullanan hayvanlarda gaz problemi görülmediği gibi tüylerinde fark edilir ölçüde parlaklık oluşuyor. Ayrıca ürünü alan hayvandan yüksek kaliteli yağsız et üretiliyor. Yine karkas kesim randımanı daha yüksek. Buna ilave yemi kullanan çiftliklerde veterinerlik masrafının minimuma indiğini gözlemledik” diye konuştu.
Firmalarının yüksek kaliteye ulaşmak için hammadde seçiminde titiz davrandığına işaret eden Kuzucu, “Uzmanlarımız hayvanların dengeli, sağlıklı ve ekonomik beslenmesi için dengeli ve sağlıklı rasyon uygulamalarına imza atıyor. Yine üretilen yemin doğru kullanımı, özelliklerinin iyi anlaşılması, sahadaki sorunların çözümü ve müşterilerin hayvanlarının beslenmesi konusunda danışmanlık görevimizi yedi gün 24 saat sürdürerek, alanımızda öne çıkıyoruz” dedi.
Sektöre ilişkin Hayvancıların yem satın almadan önce izlemesi gereken stratejiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kuzucu, “Hayvancılık işletmeleri sadece fiyata değil ürünün hayvan üzerine sağlayacağı etkileri de dikkate almalı. Bu kapsamda daha fazla hayvansal ürün üretmek başka bir deyişle kaliteli et ve süt üretmek için birim yemden daha fazla verim elde edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmeli” ifadesini kullandı. Türkiye pazarında yem tercihi yapılırken daha çok fiyata bakıldığına atıfta bulunan Kuzucu, şöyle devam etti: “Ucuz yemin daha ekonomik bir üretim değil daha pahalı bir üretime neden olacağı pek çok araştırma ile ispatlandı. Kaliteli yem, masrafını artırır gibi görünmekle birlikte dengeli besin madde içeriği ile üretim maliyetini düşürüyor. Hayvan sağlığını garanti altına alıyor. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşanların yemi fiyatına bakarak değil, kalitesine bakarak almaları, kendi işletmelerinin ekonomisi için ciddi bir zorunluluk oluşturuyor.”
“Karma yem kullanımı hayvansal üretimi artırır”
Yem sektörünü Türkiye ve dünya açısından değerlendiren Kuzucu, önümüzdeki 20 yıllık süreçte artacak olan hayvansal üretimi karşılamak için karma yem kullanımının yaygınlaşması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de ilk karma yem üretiminin 1950’li yıllarda gündeme geldiğini ve 1956 yılında devlet teşekkülü olarak Yem Sanayi Türk A.Ş’nin kurulduğunu anımsatan Kuzucu, “Ülkemizde özel sektöre ait yem fabrikaları 1965 yılından itibaren kurulmaya başladı. 1975’li yıllarla birlikte hayvancılığın gelişimine paralel olarak yem üretiminde gelişmeler yaşandı. 1990’lı yıllarda, dünyadaki teknik ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve bu gelişmelere çabuk entegre olabilen dinamik yapıda bir sektör ortaya çıktı. 1996 yılından başlayarak da karma yemin tamamı özel sektörce üretilmeye başlandı” şeklinde konuştu.
Dünyada karma yem üretiminin 620 milyon ton düzeyinde olduğunu ve üretimin yüzde 70’ini Çin, AB ülkeleri, ABD ve Brezilya tarafından karşılandığı bilgisini veren Kuzucu, 1995-2020 yılları arasındaki 25 yıllık dönemde et talebinin yüzde 58 oranında artarak 313 milyon tona ulaşacağının tahmin edildiğini vurguladı. Aynı dönemde süt üretiminin 568 milyon tondan 700 milyon tona, yumurta üretiminin ise biraz daha düşük olmakla beraber yüzde 30’luk bir artış göstereceğini kaydeden Kuzucu, “Ete olan talebin gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere göre üç kat daha hızlı büyüyeceği bekleniyor. Kanatlı et talebinin yüzde 85’ten fazla ve kırmızı et talebinin yüzde 80 oranında artacağı bekleniyor. Bu süreçte fazla miktarda hayvansal üretimde bulunmanın yolu, işletmelerde artan düzeyde karma yem kullanımdan geçiyor. Bu noktada gelecekte karma yem kullanımının artacağını öngörüyorum” diye konuştu.
“Küresel ısınma sektörü etkiledi”
Yem sektörünün dünya genelinde küresel ısınmadan olumsuz etkilendiğine vurgu yapan Kuzucu özellikle yem hammaddelerinden hububat ve yağlı tohumların kuraklık etkisinde kaldığını dile getirdi. Kuzucu, kuraklık yüzünden son yıllarda arpa, mısır ve soya gibi temel yem hammaddelerinin fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını ifade etti. Hayvancılık işletmelerinde toplam masrafın yüzde 70’ini yemin oluşturduğuna dikkat çeken Kuzucu, artan fiyatların en çok hayvancılık sektörünü vurduğu görüşünde.
Son olarak Türkiye nüfusunun Avrupa’daki herhangi bir ülkeden çok daha hızlı bir şekilde yükseldiğinin altını çizen Kuzucu, artan gıda talebini karşılamak için bir bütün halinde tarım ve hayvancılığa destek verilmesi önerisinde bulundu. Bundan 20 yıl sonra yüzde dünya genelinde yüzde 40 oranında daralacak olan tarımsal arazilerin stratejik bir önem kazanacağı görüşünde olan Kuzucu, “Bu noktada halkın ihtiyacaı olan süt ve et ihtiyacını karşılayacak önlemler alınmalı. Hem tarım hem de hayvancılık sektörü bekleyen tehlike karşısında büyümek zorunda” diye konuştu.
“Exen Yumurta ile markalaşacağız”
M. Kuzucu Yem Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kuzucu, firmalarının son yıllarda yumurta üretimine de girdiğin belirterek, “Exen Yem ile beslenen tavuklardan pazarda ciddi bir pay almayı ümit ediyoruz. Beslenmede kullandığımız ürün ile diğer işletmelere nazaran tavuklarımızda verim artışı bulunuyor. Şu an yumurta sektöründe Exen Yumurta olarak markalaşma hedefindeyiz. Yumurta üretimine ilave yakın gelecekte süt hayvancılığına da yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.