11. İpsala Çeltik (Pirinç) Kültür ve Sanat Festivali
11. İpsala Çeltik (Pirinç) Kültür Ve Sanat Festivalinin İlk Gününde Kurbağa Yarışması ve Çeltik Ağası Seçimi Yapıldı
15-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalin ilk gününde, kortej yürüyüşünün ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.
Edirne Valisi Gökhan Sözer, törende yaptığı konuşmada, festivallerin, eskiden panayır olarak insanların Ticaret yaptığı yerler olduğunu belirtti.
Pirincin herkesin bildiğini ancak Çeltik’in ne olduğunu bilenin az olduğunu ifade eden Sözer, ”Bu festivaller çeltiğin nasıl üretildiğini göstermeye katkı sağlar. Günümüzde çeltik stratejik üründür. Önümüzdeki yıllarda daha önemli olacaktır. Onun için hem ürünümüze hemde üreticisine gereğinden fazla önem vermek lazımdır. Ülkemiz çeltik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılanırken günümüzde bu yüzde 70’lere çıkmıştır. Amaç dışarı bağlı olmadan bu ürünümüzü, üreticilerimizin karşılamasıdır. Bu ürünün emeğini veren, çilesini çeken tüm üreticilerimize teşekkür ederiz” dedi.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan da Konfüçyüs’un,’Bir bardak suyum bir tas pirincim varsa sonsuza dek, yaşama umudum her zaman vardır’ sözünü hatırlatarak pirincin insan yaşamındaki önemine vurgu yaptı.
Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ise insanların hızla çoğaldığı dünyada gıda problemleri olduğu günümüzde çeltiğin gelecekte de çok önemli olacağını belirterek, festivale katılan herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kurbağa yarışması yapıldı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, CHP Edirne Milletvekilleri Rasim Çakır, Bilgin Paçarız, 10 kurbağanın tahtadan yapılmış parkurda yaptığı yarışmada, yarışçılara destek verdi.
Yarışmada, İlksen Çolak’ın kurbağası birinci, Uğur Biçer’in kurbağası ikinci Ergün Gürgen’in kurbağası ise üçüncü oldu. Kurbağa sahiplerine ödülleri Edirne Valisi Gökhan Sözer verdi.
Edirne Belediyesi halk oyunları ekipleri ile İpsala Şehit Er Çok Programlı Lisesi folklor ekiplerinin gösterilerinin ardından, Çeltik ağası seçimi yapıldı. Bu yıl ilk defa yapılan seçimde Ağalığı Seçkin Şimşek kazandı.
Festival, Bulgaristan halk oyunları ekipleri, Edirne Belediyesi Bando gösterisi ile Grup Seyyah konseri ile devam etti. Festival boyunca, çeşitli yarışmaların yanı sıra, çeltiğin sorunları konusunda değişik panel ve konferanslarda yapıldı.
Gece’nin sonunda ise Ekin’e verdiği konser karşılığında bir plaket, bir buket çiçek ve 3 kilo İpsala pirinci hediye edildi. Ekin “Ben buraya hiçbir ücret almadan geldim. Ama bir saatlik konser karşılığı hiç olmazsa 3 kilo pirinç aldım. Artık bunu evde pilav yapar yeriz” dedi
ÇELTİK FESTİVALİ’NDE SEKSİ MANKEN KIZLAR ÇAMURDA GÜREŞTİRİLDİ !..
11. Çeltik Kültür ve Sanat Festivali’nin ikinci gününde biri Hollandalı diğeri Rus iki manken çamur güreşi yaptı.
İpsala Belediyesince 11 yıldır geleneksel olarak 15-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Çeltik (Pirinç) Kültür ve Sanat Festivalinin ikinci günü yine coşkulu ve neşeli başladı.
Festival daha sonra Çeltik Güreşi ile devam etti. Çeltik güreşinde Pan Ajans sahibi ve genç iş adamı Ali Soydan tarafından yurt dışından özel olarak getirilen güreşçi mankenler Hollandalı Myrte ve Rus Elena, adındaki mankenler çamurda gösteri güreşi yaptı.
Türkiye’nin ünlü cazgırı Recep Koşan’ın cazgırlığını yaptığı gösteri güreşinde, Rus Elena ile Hollandalı Myrte adındaki mankenler, çamur dolu havuzda kıyasıya güreş tutuştular. 5 bine yakın konuğu büyük bir zevkle izlediği çamur güreşi yaklaşık 20 dakika sürdü. Mankenler çamur güreşinde birbirlerine üstünlük sağlamayınca Güreşağası ve iş adamı Çeltik ağası Seçkin Şimşek güreşi berabere ilan etti.Güreşin sonunda İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, mankenlere plaket verdi.