17 milyar lira tarlada kaldı!
3 milyon çiftçinin 32,5 milyon parselde tarımsal üretim yaptığı ülkemizde her yıl yaklaşık 17 milyar liralık sebze ve meyve, üretim ve tüketim planı doğru yapılmadığı için tarlada veya hallerde çürümeye terk ediliyor
ADANA – Verimli tarım arazilerine sahip Türkiye’de her yıl yaklaşık 17 milyar liralık sebze ve meyvenin, üretim ve tüketim planı doğru yapılmadığı için tarlada veya hallerde çürümeye terk edildiği bildirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, Türkiye’de 3 milyon çiftçinin 32,5 milyon parselde tarımsal üretim yaptığını söyledi.
Küsek, çiftçilerin her birinin örgütlenme ve bilgi paylaşımı olmadan hangi parselde ne ekeceğine kendisi karar verdiğini anlatarak, bağımsız alınan bu kararlar sonucu oluşan ekim deseninin, pazarın ihtiyacı ile örtüşmediğini, bazı ürünlerin farklı yıllarda az veya çok ekilebildiğini ifade etti.
Bunun sonucunda özellikle meyve ve sebzede Türkiye’nin sorun yaşadığını belirten Küsek, şunları kaydetti:”Patates, soğan gibi sebzeler bazı yıllar çok üretiliyor ve hallerde ya da parsellerde çürümeye terk ediliyor. Bazı yıllar da az üretiliyor ve fiyatlar daha yüksek oluyor. Bu üretim ve tüketim planının doğru yapılamamasından dolayı Türkiye’nin yıllık ortalama kaybettiği miktar yaklaşık 17 milyar lira. Bu, ciddi bir rakam ve her yıl arazide ve hallerde çürüyor. Bunun çözümü tabi ki üretim ve tüketim dengesinin doğru kurulabilmesinden geçiyor. Üretim ve tüketim dengesinin doğru kurulabilmesi için de örgütlenme ön plana çıkıyor. Çiftçimiz, et ve süt üreticileri birliklerinde olduğu gibi meyve ve sebze üretici birlikleri kurularak, bunların kendi planlamalarını yapmaları suretiyle üretim ve tüketim dengesinin Türkiye’de sağlanması gerekiyor.”
“Gerekli altyapı hazır”
Küsek, sorunun çözümü için parsellerin sayısallaştırılması, örgüt yapısının tamamlanması ve teknolojinin bu sektörde kullanılması gerektiğini anlatarak, bu konuda çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Parsellerin sayısallaştırılması ve teknolojinin tarımda kullanılması konusunda gerekli tüm altyapı yatırımlarını hayata geçirdiklerine dikkati çeken Küsek, “Bundan sonrası, daha çok çiftçimize
düşüyor. Çiftçimiz, bu örgütlenme altyapısını tamamlamalı, örgütlenerek üretim ve tüketimi dengesini kendi örgütsel yapısı içerisinde oluşturmalı. Bu yolla israfın önlenmesi gerekiyor” diye konuştu.AA