2 Milyar Ton Gıda Çöpe Atılıyor


İNGİLTERE merkezli Makine Mühendisleri Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, israf olan gıda miktarı trajik boyutlara ulaştı.

 

2 milyar ton gıda çöpe gidiyor

 

İNGİLTERE merkezli Makine Mühendisleri Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, israf olan gıda miktarı trajik boyutlara ulaştı. Raporda yer alan tahminlere göre, dünyada üretilen toplam gıdanın yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir miktarı yenilmiyor. Raporda, mahsüllerin depolanmasındaki sorunlardan, son kullanım tarihlerinin aşırı kısa tutulmasına değin bir dizi sebepten dolayı üretilen gıdalar israf oluyor. BBC Türkçe’nin haberine göre, araştırmacılar, Avrupa ülkeleri ve ABD’de satın alınan yiyeceklerin yaklaşık yarısının çöpe gittiğine işaret ediyor. Bu yüzyıl sonuna kadar dünya nüfusuna 3 milyar kişinin daha eklenmesinin beklendiğine dikkat çeken uzman ekip, yiyecek israfını azaltmak için küresel anlamda ciddî bir strateji belirlenmesini salık veriyor.

 

TOPLANILMAYAN VE ATILAN YİYECEKLE AÇ İNSANLAR DOYAR

 

Makine Mühendisleri Enstitüsü, İngiltere’de yetiştirilen sebzenin yüzde 30’a varan bir bölümünün sırf görünümü beğenilmediği için yerden toplanmadığını söylüyor. Raporu hazırlayanlar, dünya çapında yılda yaklaşık 4 milyar ton gıda üretildiğini, bunun 2 milyar tona yakın bir kısmının yenmeden toprakta kaldığını veya çöpe gittiğini kaydediyor. Enstitünün enerji ve çevreden sorumlu başkanı Dr. Tim Fox,‘’Büyüyen nüfusun ve dünyadaki aç insanların doyurulmasına yarayacakken atılan gıda ürünleri toprağın, suyun ve enerjinin müsrifçe harcanması anlamına geliyor’’ diye ekledi. Yapılan hesaplara göre, yılda 550 milyar metreküp su, tüketicinin midesine girmeyen tarım ürünleri için boşu boşuna harcanıyor. Dr. Fox, gıda israfının engellenmesinde mühendislerin kilit rol oynayabileceğini söyleyerek, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, saklanması ve nakliyatını geliştirmek gerektiğini vurguluyor.

DİĞER HABERLER
'Bulgur Festivali'

 

Her yıl 13,5 milyar lira israf ediliyor

 

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, binalarda yalıtım olmamasından dolayı her yıl yaklaşık 13,5 milyar liranın israf edildiğini belirtti. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında gerçekleştirilen UEVF 2013 – 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nın açılışında konuşan Fındıklı, enerjinin yüzde 35’inin binalarda, yüzde 32’sinin sanayide, yüzde 20’sinin ise ulaşımda kullanıldığını söyledi. Almanya’da metrekare başına en fazla 60 kilovatsaat elektrik tüketilirken, Türkiye’de bu rakamın 350 kilovatsaat olduğunu vurgulayan Fındıklı, bu rakamın 120 kilovata düşürülmeye çalışıldığını dile getirdi. Binalarda yalıtım olmamasından dolayı her yıl yaklaşık 13,5 milyar liranın israf edildiğine dikkati çeken Fındıklı, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Bu, her yıl 4 Keban Barajı’nın ürettiği elektriğe eş değer. Halbuki mevcut binalarda yalıtım masrafı 100 metrekare başına 3 bin lira. Yeni binalarda ise toplam maliyetin en fazla yüzde 5’ine tekabül ediyor. Dünyada aydınlatmada yüzde 40 verimlilik sağlansa, elektrik maliyeti yılda 120 milyar avro, karbon salınımı yılda 630 milyon ton azalıyor. Türkiye’nin aydınlatma sistemlerinde yapacağı yüzde 20’lik bir değişiklikle yılda sağlanacak 5,6 milyar kilovatsaat tasarruf Afşin Elbistan Termik Santrali ya da Keban Hidroelektrik Santrali’nin bir yıllık üretimine eşdeğer.’’

DİĞER HABERLER
Hergün verilen 9 bin kişilik iftar yemeğini,50 kişilik ekip hazırlıyor…..

YeniAsya


Haber Tarihi: 12 Ocak 2013. 11:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x