Esat’ın Bayram Hediyesi…200’e Kurbanlık Koyun
Koyun fiyatlarının 450 ile 700 TL arasında değiştiği Konya piyasasında, Kurban Bayramı’na 10 gün kala 200 TL’ye satılan koyunlar piyasaya sürüldü. Koyunları Suriye’den getirildiği iddia ediliyor.
Koyun fiyatlarının 450 ile 700 TL arasında değiştiği Konya piyasasında, Kurban Bayramı’na 10 gün kala 200 TL’ye satılan koyunlar piyasaya sürüldü. Vatandaşlar, pazarlarda değil de Konya’nın çeşitli yerlerinde satılan bu koyunların Suriye’den getirildiğini iddia ediyor.
Kurban Bayramı’na 10 gün kala Suriye’den geldiği iddia edilen ve 200 TL gibi cüzi miktarlara satılan koyunlar halkın kafasını karıştırdı. Birçok kişi tarafından koyunların Suriye’den kaçak yollarla getirildiği iddia ediliyor. Koyunlar ise TIRSAN ve Karaman Caddesi’ne konuşlanmış araçlarda satılıyor.
Kamyonlara asılmış brandalarda ‘seç-al 250 TL’ yazısını gören vatandaşlar ise, fiyatı normalin altında gördüğü için, pazarlıkla koyunları 200 TL gibi rakamlara satın alıyor. Vatandaşların bazıları ise fiyatların çok düşük olmasından dolayı şüpheye düşerek yanaşmıyor. Anadolu’da yetişen koyunların Konya piyasası ise 450-700 arasında. Konya fiyatları ile karşılaştırıldığında çok hesaplı olan 200 TL’lik koyunlar, şüphe uyandırdığı için birlikleri de hareket geçirdi.
GÜVENİLİR YERLERDEN ALIN
Konya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, alınacak olan kurbanlıkların sağlıklı olmasına ve kulak küpesinin bulunmasına dikkat edilmesini vurgulayarak, kurbanlıkların resmi satış alanlarından ve Konya’da üreticilik-besicilik yapan yetiştiricilerden alınmasını, tanınmayan güvenilmeyen satıcılardan kurbanlık alınmaması gerektiğini ifade etti. Öztürk, alınacak olan kurbanlığın özellikle vücut bütünlüğü ve genel sağlığına bakılması, kesilecek hayvanın her hangi bir hastalık taşımaması, zayıf, halsiz, iştahsız hayvanların seçilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Kesilecek kurbanlıkların belirlenen kesim yeri ve kesimhanelerde kesilmesine ve kesim sırasında etin mikroplarla temas etmemesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, kesim sonrası oluşan hayvansal atıkların çevreyi kirletmemesine ve insan sağlığını tehdit etmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
UZMANLAR KOYUNLARI DENETLEDİ
İl Gıda, Tarım ve Hayvanlıcılık Müdürlüğü yetkilileri ise, seyyar olarak satılan yerlerde ilçe müdürlükleri tarafından denetimlerin yapıldığını, hayvanların Ağrı Patnos’a kayıtlı olduğunun tespit edildiğini belirtti. Resmi satış yerlerinin belediye tarafından belirlendiğini, yer denetimlerinin ise belediye tarafından yapıldığını ifade eden yetkililer, sağlık raporu olmayan ve küpesiz hayvanların satılmasına izin verilmediğini, raporsuz hayvanlar hakkında cezai işlem uygulandığını belirtti.
KONYA PİYASASINI ÖLDÜRÜYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi Tatlıcak Hayvan Pazarı’ndaki küçükbaş satıcıları da, 200 TL’lik koyunların piyasaya zarar verdiğini, normal şartlarda koyunların bu fiyata satılmasının imkansız olduğunu belirtti. Küçükbaş hayvan satıcısı Hilmi Öney, “Bazı yerlerde ‘seç-al 250 TL’ diye kurban satılıyor. Bunların Suriye’den geldiği söyleniyor. Büyük zarar veriyor bizim piyasamıza. 200 TL’ye veriyorlar. 10 bin civarında koyun indiği söyleniyor. 200 TL’ye kadar veriyorlar. Bilen insanlarımız almaz o koyunları ama bilmeyenler ‘kan akıtmak değil mi’ der alır. Bunlar piyasayı etkiledi. Biz zarar ediyoruz” dedi.
İbrahim Çiçekçi/merhabahaber