2012’de Tüketilen Elektriğin Yüzde 30’u HES’lerden
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2012 yılının ilk yedi ayında tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 30’unun HES’lerden elde edildiğini belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye için HES yatırımlarının zaruret olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin enerji ithalatına yılda yaklaşık 25 milyar dolar ödediğine dikkati çekti. Eroğlu, inşa aşamasında olan HES’lerin devreye girmesiyle 25 milyar doların büyük bir kısmının ülke ekonomisine kalacağını, böylece büyük bölümü enerji ithalatından kaynaklanan cari açığın kapanması hususunda yardımcı olacağını vurguladı.
1960’larda yaklaşık 3 milyar kilowatt saat olan Türkiye’nin elektrik sarfiyatının, 2011 yılında ise 230 milyar kilowatt saate ulaştığını vurgulayan Eroğlu, “2012’nin ilk 7 ayında elektrik tüketimi 142 milyar kilowatt saat iken, bunun yaklaşık 40 milyar kilowatt saati HES’lerden elde edilmiştir” dedi. Eroğlu, “Hükümetimizden önce ülkemizdeki hidroelektrik potansiyelden yeteri kadar istifade edilemiyordu. 2003 yılında HES’lerden sadece 26 milyar kilowatt saat enerji üretilirken, 2012’nin ilk 7 ayında yaklaşık 40 milyar kilowatt saat enerji ürettik, yılsonunda bu değer 65 milyar kilowatt saate ulaşarak rekor kırılacaktır” ifadelerini kullandı.
Bakan Eroğlu, hidroelektrik enerji üretim kapasitesinin 8 yılda yüzde 100’ün üzerinde geliştirildiğinin de altını çizdi.
HES’LERE 50 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Eroğlu, özel sektörün HES yatırımlarında devreye girerek, boşa akan su kaynaklarının milli ekonomiye kazandırılması, maksadıyla 26 Haziran 2003 tarihinde, ‘Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği’nin çıkarıldığını ifade ederek şunları kaydetti: “Bugün itibariyle başvurulara baktığımızda 30 bin 840 megawatt kurulu gücündeki bin 653 adet HES projesinden müracaat edilip işlemleri yürüyen bin 490 adet projenin toplam kurulu gücü 30 bin 127 megawatttır. Bugüne kadar işletmeye alınan 4 bin 704 megawatt toplam kurulu gücündeki 194 adet HES projesinin yıllık ortalama enerji üretim kapasitesi 17 milyar kilowatt saattir. İşletmeye alınan projeler için özel sektör tarafından yapılan yatırım tutarı 6 milyar doların üzerinde olup geri kalan potansiyel için de özel sektör tarafından 50 milyar doların üzerinde yatırım yapılması beklenmektedir.”İHA