2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
İzmirli çiftçinin içine su serpecek haber Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal’dan geldi. Türkiye genelinde yaşanan kuraklık tehlikesine ve barajlardaki su seviyesinin düşmesine rağmen, İzmir’de endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi.
2013 yılında tarım ve gıda sektörüne ait İzmir’de yürütülen faaliyetler hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, düzenlediği basın toplantısıyla kurumun 2014 hedeflerini anlattı.
Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda da bulunan Güldal, Türkiye genelinde yaşanan kuraklık sorununun İzmir’i olumsuz yönde etkilemeyeceğinin müjdesini verdi.
İzmir’de de bu yıl önceki yıllara göre yağış miktarının azaldığını ancak henüz endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını belirten Güldal, “1 Ekimden sonra düşen yağış miktarında azalma var ama henüz çok fazla endişe edilecek bir durum yok. Çünkü İzmir’in yağış rejimi şubat-mart aylarında artıyor. Bu yağış azlığının şubat ve mart aylarındaki yağışlar ile telafi edilebileceğini düşünüyorum. Ayrıca, sulamada teknik metotlar kullanılmak ve tasarrufa riayet edilmesi kaydıyla İzmir’in tarımsal olarak önemli bir sorun yaşanmayacaktır” dedi.
İzmirliler güvenilir gıda tüketebilsin diye denetimleri sıklaştırdık
İzmirlilerin güvenilir gıda tüketmesi için kontrollerin sıklaştırıldığının altını çizen Güldal, 2013 yılında gıda işletmelerine yönelik 27 bin 366 adet denetim gerçekleştirildiğini söyledi. 2014 yılında en az 30 bin denetim yapmak istediklerini belirten Güldal, İzmirlilerin güvenilir gıda tüketimi konusunda hassas davrandığını kaydetti.
Vatandaşların gıda konusundaki şikayetlerini iletebildikleri ‘ALO 174 Gıda Hattı’na geçen yıl İzmir’den 3 bin 350 şikayet geldiğini vurgulayan Güldal, “Biz İzmirlilerden gönüllü denetçi olmalarını, gıda üretiminin, satışının ya da tüketiminin yapıldığı yerlerde karşılaştıkları olumsuzlukları ‘ALO 174 Gıda Hattı’nı arayarak bize bildirmelerini istedik. Müdürlük olarak bizde geçen yıl İzmirlilerden gelen 3 bin 350 şikayetin 3 bin 282’si değerlendirmeye alarak, denetimini gerçekleştirdik” diye konuştu.
Zirai ilaç kalıntısıyla entegre mücadele
İzmir’in organik tarımın merkezi sayıldığını ifade eden Güldal, 2013 yılında 2 bin 431 organik tarım üreticisinin, toplam 16 bin 821 hektarlık alanda 137 ürüt çeşidi ile 68 bin 550 ton organik ürün yetiştirdiğini söyledi.
‘Zeytin, pamuk, incir, mısır ve üzüm’ün il genelinde en çok yetiştirilen organik ürünler arasında yer aldığını kaydeden Güldal, ‘Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi (EKÜY)’ ile zirai ilaç kalıntısıyla mücadele ettiklerini vurguladı.
13 ilçede yürütülen projeye 2013 yılında 1173 üreticinin dahil olduğunu kaydeden Güldal, “Zirai ilaç kalıntısının önüne geçmeyi amaçlayan proje ile geride bıraktığımız yıl 21 bin 522 dekarlık alanda 10 farklı üründen 116 bin 325 tonluk ürün elde edildi. Ayrıca, proje kapsamında 34 bin 979 üreticiye SMS ile zaman zaman bilgilendirilme ve hatırlatma yapıldı” dedi.
Süt işletmelerinde çalışan 16 bin kişiye eğitim
İzmir’in süt üretiminde birinci sırada yer aldığının altını çizen Güldal, 2000 yılında il genelinde başlatılan ‘Süt Eylem Planı’ çerçevesinde yürütülen çalışmaların ivme kazanarak sürdürüldüğünü vurguladı.
2012 yılı itibari ile İzmir’de üretilen sütün tamamının soğuk zincire alındığını kaydeden Güldal, 2013 yılında uygulamaya konan ‘Süt Verimi ve Kalitesinin Arttırılması Projesi’ kapsamında ise Küçük Menderes Havzası’nda bulunan 8 bin 476 süt sığırı işletmesinde yaklaşık 16 bin kişiye bizzat işletmelere gidilerek eğitim verildiğini dile getirdi.
Çiğ sütün alımı ve satımı ile ilgili kurallar belirlendi
Süt konusunda 2013 yılında başlayan bir diğer önemli projenin ise ‘Çiğ Sütün Toplanması ve Pazarlanmasına’ yönelik olduğunu ifade eden Güldal, “Bu proje ile üretici ve üretici örgütleri vasıtasıyla sanayiye arz edilen çiğ sütün alım ve satımı ile ilgili kurallar belirlenerek uygulamaya kondu. Proje ile üretim ve pazarlamada sürdürülebilirliğin, çiğ sütte fiyat istikrarının sağlanması ve korunması hedeflenmektedir” dedi.
Ari işletme sayısında 2014’de hedef 100
İl genelinde hastalıktan ari işletme oluşturma çalışmalarının 2006 yılında 13 işletme ile başladığını anlatan Güldal, bugün sayının 49’a ulaştığını belirtti. Mevcut ari işletmelerdeki hayvan sayısının 18 bin 901 olduğunu dile getiren Güldal, 49 işletmenin 7’sinin onaylı süt işletmesi olduğunu ve AB mevzuatına uygun süt üretimi yapıldığını söyledi.
Konuşmasında 2014 yılı hedeflerinden de bahseden Güldal, yıl içerisinde ari işletme sayısının 49’dan 100’e, AB onaylı işletme sayısınıda 7’den 20’ye çıkarmak istediklerini belirtti. İŞKUR ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte ‘Sürü Yöneticisi Eğitimi Projesi’ ile il genelinde 820 kişiyi sertifika sahibi yapmak istediklerini anlatan Güldal, organik hayvancılığın en büyük sıkıntılarından biri olan organik yem ihtiyacını üretimi arttırarak gidermeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kooperatifçiliğe olan desteklerini sürdüreceklerini kaydeden Güldal, son olarak 2014 yılı içerisinde İzmir’e 10 kooperatif daha kazandırmayı hedeflediklerini vurguladı.