“2023 Tarımsal İhracat Hedefimiz 40 Milyar Dolar”


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,Ekonomi Bakanlığı’nda ihracatçılarla bir araya geldi. Son 9 yılda tarımsal ihracatı 4 milyar dolardan15 milyar dolara çıkardıklarını belirten Bakan Eker, 2023 yılı tarımsal ihracat hedeflerinin ise 40 milyar dolar olduğunu söyledi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanlığı’nda ihracatçıların sorunlarını dinlemek üzere  bir araya geldi. Bakan Eker, buradaki konuşmasında, Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hektarlık tarım arazisi bulunduğunu, alanda 60 milyondan çok kişinin istihdam edildiğini söyledi. Tarımsal ihracatın 15 milyar dolara yükseldiğini belirten Bakan Eker, bu rakamın gelecek yıl daha da artacağına olan inancını dile getirdi. Bakan Eker, Türkiye’deki tarım arazileri üzerinde 2,5 dönümlük alanlar halinde verimlilik araştırması yaptıklarını, bu sayede her bölgede verimli olan ürüne destek vereceklerini bildirdi. Tarımsal destek kapsamında gelecek yıl çiftçiye 9 milyar lira yardım hedeflediklerini bildiren Bakan Eker, tarım ürünlerindeki üretim miktarlarına ilişkin bilgi verdi. Bakan Eker, geçen yıl 106 milyon tarla ürünü elde edildiğini, 35 milyon ton hububat, 1,1 milyon ton baklagil, 23,5 milyon ton endüstriyel bitki, 4,1 milyon ton yağlı tohum üretildiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Kanatlı etlerinin faydaları ve profesyonel mutfaklarda kullanımı

 

Bakan Eker, Türkiye’de yerli tohum üretimine yönelik çalışmalar yürüttüklerini, bu kapsamda “Tohum Gen Bankası” kurduklarını hatırlattı. Türkiye’nin tohum üretiminde ihracat yapan bir ülkeye dönüştüğüne dikkati çeken Bakan Eker, göreve geldiklerinden bu yana tarımsal ürünlerde önemli ölçüde artış yaşandığını söyledi. Bakan Eker, “İhracat için 2023’te 40 milyar dolarlık bir hedef öngörülmüş. Bu reelden de öte mütevazı bir hedef. Biz 4 milyar doları 9 yılda 15 milyar dolara çıkardık. Birçok yapısal soruna rağmen. Şimdi o yapısal sorunların önemli bir kısmını çözdük.

 

 

Bundan sonraki süreçte bunun artış hızı, çok daha yüksek olacak. 15 milyar doları 40 milyar dolara çıkarmak çok çok daha kolay” diye konuştu. Sulama kanallarının önemli kısmının tamamlanmasının buna önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Eker, “Konya Ovası Projesi ve GAP’taki sulamaların tamamlanmasıyla bize ilave 1 milyon hektar arazinin sulanması demektir. 1 milyon hektar arazi suladığımızda buğday ekersek 7 milyon ton buğday. 16 milyon ton mısır eder. Şu anda Türkiye 4,5 -5 milyon ton mısır üretiyor. 4 milyon ton pamuk yapar. Bu çok önemli bir potansiyel” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bu yıl kurban sayısında artış olduğunu, fiyatların buna bağlı olarak yükselmediğini belirten Bakan  Eker, besicilerin yem fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşayacağı sıkıntıyı çözebilmek için hayvan başına 300 lira destek ödemesi uygulamasına gittiklerini kaydetti. Bakan Eker, yine bu kapsamda konsantre yem ham maddelerinin gümrük vergisi oranlarına ilişkin Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenleme yaptıklarını da bildirdi.

DİĞER HABERLER
Hayvan hakkı ihlali "kabahat" değil "şuç" sayılacak 

 

TMO’nun vade farkı almadan vadeli yemlik arpa satışı yaptığını da anlatan Bakan Eker,”Memlekette kurbanlık hayvan sayısı arttıysa bu ister istemez fiyatları tüketici açısından makul bir yerde tutuyor. Şu anda 3 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan var. Türkiye normalde 2-2,5 milyon küçükbaş hayvan kesiyor. Biz tedbirlerimizi, üreticiler açısından da maliyet yükünü hafifletmeye dönük aldık. Tüketicilerimiz de inşallah bu bayram makul fiyatlarla kurbanlıklarını satın alabilecekler” diye konuştu.


Haber Tarihi: 20 Ekim 2012. 13:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x