İlaçlamada İzin Zorunluluğu Getirildi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünce uygulamaya konan Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelikle ilgili eğitim çalışmaları başladı. Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü İlçe Müdürlükleri ve Tarım Danışmanlarına yeni yönetmelikle ilgili eğitim verdi.
Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında yeni yürürlüğe giren Yönetmeliğin amacı bitkisel ürünlere zararlı organizmalarla mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin tarla, bahçe ve ürünlerin saklandığı yerlerde uygulanmasında kullanıcıları, bitkileri, hayvanları ve çevreyi korumak olarak belirlendi. Yönetmeliğin Kapsamı ise zirai mücadelede bitki koruma ürünlerini tarla, bahçe ve depolarda kullanan kişilerin eğitimi, belgelendirilmesi, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi ve denetimi olarak belirlendi.
İlgili Yönetmelik doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Sadık Yalçın ve Ziraat Mühendisi Bekir Eren Antalya’da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünce düzenlenen eğitime katıldı. Daha sonra Tarım İl/İlçe teknik personeli yeni çıkan yönetmelik doğrultusunda eğitildi. Eğitime katılan İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinde görevli ziraat mühendisi, ziraat teknikeri ve ziraat teknisyenlerine eğitim sonunda Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Eğitici Belgesi verildi.
Yönetmeliğe göre Bitkisel üretim yapılan alanlarda, bitki koruma ürünü uygulamalarının, Bakanlıktan Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almış olan yetkili kişiler tarafından yapılması zorunluluğu getiriliyor. Bitki Koruma ürünü uygulaması yapacak kişiler; profesyonel kişiler ve Bitkisel üretim yapan kişiler olarak iki isimle ifade ediliyor.
Profesyonel kişiler; Ziraat Mühendisi, Ziraat Teknisyen ve Teknikerleri olarak Bitki Koruma ürünlerinin kullanımı konusunda uygulama yetkisi verilen kişiler olarak belirlendi. Tarımsal üretimle ticari olarak olarak uğraşan Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından eğitilerek Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi alan kişiler ise Bitkisel üretim yapan kişiler olarak belirlendi. Ticari olarak bitkisel üretim yapan üreticilere Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almak şartı getiriliyor. Bireysel olarak tarımla uğraşan çiftçilere ise belge alma mecburiyeti yok. Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almak isteyen kişiler il veya ilçe müdürlüğüne müracaat ederek eğitim alacaklar.
Profesyonel kullanıcıların sorumlulukları
Bitki koruma ürünlerinin uygulamasında kullanılacak alet ve ekipmanın bakım, onarım ve kalibrasyonunu (doğru-etkin uygulama ayarı) her yıl yaptıracak. Bu konuda il ve ilçe müdürlükleri yardımcı olacak. Bitki koruma ürünü uygulamalarını kendileri yapabilir. Yapılan uygulamaların kayıtlarını tutacak. Gerektiğinde yaptıkları uygulamaların denetlenmesi ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi il/ilçe müdürlüklerince görevlendirilen denetleyici kişilere göstermek zorundadır. Bitki koruma ürünlerinin bulundurulması, uygulama öncesi hazırlanması, uygulanması, yapılan uygulama sonrası kullanılan alet ve ekipmanın temizlenmesi ve uygulama sonrası kalan karışımla ilgili insan ve çevre sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde davranmak amacıyla gerekli önlemleri alacak.
Bitkisel üretim yapan kişilerin sorumlulukları
Bitki koruma ürünlerinin uygulamasında kullanılacak alet ve ekipmanın bakım, onarım ve kalibrasyonunu her yıl yaptıracak. Bu konuda il ve ilçe müdürlükleri yardımcı alacak. Yapılan uygulamaların kayıtlarını tutacak. Sadece kendisine ait olan üretim alanında bitki koruma ürünü uygulaması yapabilecek. Gerektiğinde yaptıkları uygulamaların denetlenmesi ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi il/ilçe müdürlüklerince görevlendirilen denetleyici kişilere göstermek zorundadır. Bitki koruma ürünlerinin bulundurulması, uygulama öncesi hazırlanması, uygulanması, yapılan uygulama sonrası kullanılan alet ve ekipmanın temizlenmesi ve uygulama sonrası kalan karışımla ilgili insan ve çevre sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde davranmak amacıyla gerekli önlemleri alacak.
Uygulamalar kayıt altında
Bakanlıktan yetki almış kişiler, bitki koruma ürünleri uygulaması yapılan yerlerle ilgili bilgileri, uygulama tarihlerini, uygulamalarda kullanılan bitki koruma ürünleri ile ilgili bilgileri ve varsa meydana gelen kaza ve zehirlenmeleri muhafaza edecek.
Eğitim konuları
Bitki koruma ürünlerinin uygulanması ile ilgili olarak yapılan eğitimlerde Bitki koruma ürünleri ile ilgili olarak uygulayıcı ve uygulama yapılan alana giren kişiler için Bitki koruma ürünü zehirlenme belirtileri ve ilk yardım önlemleri anlatıldı. Ayrıca hedef alınmayan bitkilere, faydalı böceklere, yaban hayatına, biyo-çeşitlilik ve genel olarak çevre için olmak üzere bu riskler ve tehlikelerin nasıl tanımlanacağı ve kontrol edileceği, uygulayıcıya, diğer insanlara, hedef dışı hayvan ve bitki türlerine, biyo çeşitlilik ve çevreye minimum riskle sunulacak olan uygulama aletinin kalibrasyonu ve hazırlanma prosedürleri, uygulama aletinin kullanımı ve bakımı, düşük hacimli püskürtme, düşük akıntılı meme gibi özel püskürtme teknikleri ile kullanırken püskürtme kalitesini artırma yolları, kazara dökülme ve bulaşma halinde insan sağlığını ve çevreyi korumak için acil eylem planları anlatıldı.
Belgesiz olarak faaliyet gösterenler
Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi almadan bu konuda bilgi sahibi olmayan kişilerin zirai ilaçlama yapmaları Yönetmelik ile yasaklanıyor. Verilen iznin dışında faaliyet gösteren, bu Yönetmelik hükümlerine ve Bakanlık talimatlarına aykırı hareket eden kişiler yazılı olarak ikaz edilir. İkaza rağmen durumunu düzeltmeyen veya talimatlara uymamakta ısrar edenlerin belgeleri il/ilçe müdürlüğü tarafından iptal edilecek. Uygulama yetkisi iptal edilen kişilere yeniden bitki koruma ürünleri uygulama belgesi düzenlenmeyecek. Yönetmelik hükümlerine uymayanlar hakkında, 6968 sayılı Ziraî Mücadele ve Ziraî Karantina Kanununun cezaya ilişkin hükümleri ve 5179 sayılı Gıda Kanununun cezaya ilişkin hükümleri ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerine göre işlem yapılacak.Yönetmelik hükümlerine göre gerekli izni almadan faaliyet gösterenler hakkında yasal işlem yapılacak.
Denetim
Bitki koruma ürünleri uygulama belgesi alan kişiler, il/ilçe müdürlüğünün denetimi altında olacak. İl/ilçe müdürlüğünce görevlendirilen denetim elemanları bu kişilerin işyerini, uygulama ekipmanlarını, uygulama işlemlerini denetleyecek. İl/ilçe müdürlüğü, kullanımda olan bitki koruma ürünü uygulama aleti ve aksesuarlarının yılda en az bir kez denetime tabi tutulmasını sağlayacak. Denetimler, bitki koruma ürünü uygulama alet ve ekipmanlarının etkinlik, çevre, sağlık ve güvenlik açısından yeterli olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılıyor.Ayrıca Yönetmelik zirai mücadele amaçlı yapılacak bitki koruma ürünü uygulamalarında Bakanlıktan ruhsat almış ve reçete karşılığı satılan bitki koruma ürünlerinin, uygulama dozu ve zamanı ile teknik talimatlarda belirtilen tavsiyelerine ya da Bakanlık tarafından hazırlanan yayınlara uygun kullanılması zorunluluğu getiriyor.
Gerekli bir uygulama olduğunu düşünüyorum
Böcek ilaçlama şirketlerinden profesyonel yardım almak haşerelerle mücadelede en etkili yoldur, böceklerle başı dertte olanlara işinde uzman firmalardan yardım almalarını tavsiye ediyorum.