3 bin liraya çalışacak çoban yok


aylik-3-bin-500-liraya-coban-bulamayan-besiciler-cobanlik-yapmaya-basladi-CHA-1002693-1-t

Şanlıurfa’da, yüksek ücret vermesine rağmen çoban bulamayan besiciler sürülerine kendileri bakıyor.

Türkiye’deki küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa’da birçok besici, yüksek ücret vermesine rağmen “çoban” sıkıntısı yaşıyor.

 

Geçmişte çobanlık yapacak kişilerden referans istendiğini ifade eden besiciler, o dönemlerde bu işi yapmak isteyenlerin aracı bulduğunu ancak şimdi yüksek ücrete rağmen hayvanlarına bakacak kimse bulamadıklarını belirtiyor. Çobanlık, yaklaşık 3 bin lirayı bulan aylık ücretle bölgedeki birçok mesleği de geride bırakıyor.

 

Mehmet Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır besicilik yaptığını, çobanlara yılda yaklaşık 50 bin lira ücret ödediğini söyledi.

 

Son dönemlerde aylık 3 bin lira vermesine rağmen çoban bulmakta zorlandığını belirten Turan, bu süreçte sürünün başına kendisinin geçtiğini ifade etti.

 

Yüksek girdilerin yanı sıra çobanlık ücreti nedeniyle bazı besicilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını ileri süren Turan, şunları kaydetti:”Yıllık neredeyse 50 bin lira veriyoruz ama yine de çoban bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bütün masraflarını karşılıyoruz. Kalacakları evinden yatağına varıncaya kadar temin ediyoruz ancak kimse gelmiyor. Bu işin gocunulacak bir meslek olduğunu gördükleri için gururlarına yediremiyorlar. Böyle giderse birkaç yıla kadar diğer besiciler de hayvanlarını mecburen satmak zorunda kalacak.

DİĞER HABERLER
Kurbanlıklar yine el yakacak

 

Köyde tarımın yok denecek kadar az olduğunu, geçimin tamamen hayvancılık üzerine
kurulduğunu vurgulayan Turan, yetkililerden çoban bulunması konusunda yardım istedi.

 

Menduh Demirdağ da çocuklarının çobanlığı basit bir iş gibi gördüğünü, bu nedenle batıdaki illere giderek daha düşük ücrete çalıştığını söyledi.

 

Hayvancılığı sevdiğini belirten Demirağ, çoban bulamadığında sürünün başına mecburen kendinin geçtiğini ifade etti.

 

– Çobanlık cazip hale getirilecek

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe ise her ne kadar beğenilmese de çobanlığın uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu söyledi.

 

Çobanlığın dinde de kutsal sayılan bir meslek olduğunu, bazı peygamberlerin de çobanlık
yaptığını ifade eden Özgökçe, Bakanlığın çobanlıkla ilgili çalışma başlattığını anımsattı.

 

İŞKUR tarafından ilk defa açılan “Sürü Yönetimi Eğitimi” kursunun bazı bölgelerde başladığını dile getiren Özgökçe, kalifiye çoban ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenledikleri eğitimlerin daha sonra ülke genelinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

 

Söz konusu çalışmalarla çobanlığın tercih edilen bir meslek olacağına inandığını vurgulayan
Özgökçe, şöyle konuştu:“Bu projeyle halk arasında çobanlık denen mesleği profesyonel, sertifikalı sürü yöneticiliği hale getiriyoruz. Şanlıurfa küçükbaş hayvan bakımından Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri. Onun için hayvancılık burada önem taşıyor. Şanlıurfa’da sürülerin sayısına göre çobanlara 2 bin lira civarında ücret ödeniyor. Aslında birçok kişi işsizlikten şikayet ederken bu ücrete çoban bulunamaması düşündürücü. Bu nedenle eğitimlerle bu zevkli işi cazip hale getirmek gerekiyor.”

 


DİĞER HABERLER
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve Helal Gıda Üretimi Seminerleri Yozgat'ta Düzenlendi
Haber Tarihi: 8 Ocak 2014. 14:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x