32. Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi
Dünyanın değişik ülkelerinden 3000 civarında veteriner hekim, bilim insanları, sektöre hizmet veren ulusal ve uluslararası firmalar ile OIE, FAO, WHO ve EFSA gibi uluslararası kuruluşların katıldığıı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle yapılacak olan Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi genişbir katılımla başladı
Veteriner hekimliği alanında yeni gelişmelere ışık tutulan ve Veteriner Hekimler arasındaki bilgi alışverişine olanak sağlayacağına kesin gözü ile bakılan. Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi’nde öne çıkan konular arasında; hayvan sağlığı ve refahı, halk sağlığı, gıda hijyeni ve veteriner hekimliği eğitimi yer almaktadır.
Lütfi Kırdar’da düzenlenen “32. Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi’nin açılışında konuşan Arzu, kongrenin veteriner hekimlik alanında yeni gelişmelere ışık tutacağına işaret etti. Arzu, veteriner hekimlik mesleğinin, hayvan sağlığının yanı sıra, gıda güvenliği, evrensel düzeyde beslenme ve uluslararası ticaret açısından büyük önem taşıyan bir meslek haline geldiğini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, “Türkiye’de tarımsal alanda yapılan çalışmalarla sığır sayısı 14 milyonu, koyun sayısı 31 milyonu, keçi sayısı 10 milyonu aştı” dedi.
Bakan Arzu, günümüzde veteriner hekimlik mesleğinin, çevreye duyarlı kalkınmanın sağlanmasında da önemli rol oynadığını dile getirerek şöyle konuştu:
“Kongre, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunları, kaydedilen gelişmeleri ele almayı amaçlıyor. Bu anlamda verilen profesyonel hizmetlere ve gelişmekte olan standartlara katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Son yıllarda büyük bir atılım yapan ve dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olan ülkemizde tarım sektöründe de önemli değişimler yaşandı. Türkiye dünyanın 7’nci, Avrupa’nın ise 1’inci en yüksek tarımsal Gayri Safi Milli Hasıla’sına sahip olmuştur.”
Türkiye’nin Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika arasında önemli tarım ihracat üssü haline geldiğini dile getiren Arzu, Türkiye’de tarımsal alanda yapılan çalışmalarla sığır sayısının 14 milyonu, koyun sayısının 31 milyonu, keçi sayısının 10 milyonu aştığını aktardı.
Bakan Arzu, bu hayvan varlığı ile Türkiye’de 2014 yılında 1 milyon ton kırmızı et, 18,5 milyon ton süt, 2 milyon ton tavuk eti, 17 milyar adet yumurta ve 530 bin tonun üzerinde balık ve su ürünleri üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, bu şekilde dünya gıda sektörüne ciddi katkılar sağlandığına dikkati çekti.
Sektördeki gelişmeleri takip etmek ve çalışmaların yürütülebilmesi için Bakanlığın 81 ilde 887 İlçe Müdürlüğü’nde teşkilatlandığını ifade eden Arzu, Bakanlığa bağlı enstitüler hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Arzu, gelişen ve değişen dünyada insanoğlunun geçmişten günümüze önemli değişmez sorunlarının başında güvenilir ve yeterli gıdaya erişimin geldiğini dile getirerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Dünya nüfusundaki hızlı artış sonucu her geçen gün güvenli ve yeterli gıdanın temini zorlaşıyor. Bir yandan aşırı tüketim, diğer yandan büyük bir gıda israfı olmakta. Kongrenin bunlara da dikkat çekeceğine inanıyorum. Hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki tartışılmaz yeri, hayvan sağlığının önemini artırmaktadır.
Hayvan sağlığı tesis edilemediğinde, hayvan hastalıkları nedeniyle hayvancılık sektöründe de ciddi verim kayıpları oluşmakta, ihracat imkanları da kaybolmakta.
Daha etkin mücadele ederek hayvan sağlığı ve refahının korunması, dolayısıyla halk sağlığının güven altına alınması adına Bakanlık olarak yürüttüğümüz çalışmaların temel amacı, çiftlikten sofraya güvenilir gıdanın elde edilmesidir.”
Açılış konuşmalarının ardından Türk besteci ve piyanist Tuluyhan Uğurlu katılımcılara piyano resitali verdi.
32. Dünya Veteriner Hekimliği Kongresi’nin 3. gününde, saat 09:00’da Anadolu Auditorium’da Küçükbaş ve Keçi Cinsinden Hayvan Sağlığı – Ovine&Caprine Medicine ile ilgili açılış konuşması gerçekleştirilecektir.
Saat 11:00-12:30 arasında ise Dolmabahçe, Haliç, Topkapı, Marmara ve Galata Salonları’nda yan oturumlar devam edecek; saat 12:30-14.00 saatleri arasında Anadolu Auditoriumu’nda, Uydu Sempozyumu gerçekleştirilecektir.