32.Ulusal Aşçılık Yarışması
ULUSAL AŞÇILIK YARIŞMASI DETAY VE KURALLAR
MENGEN AŞÇILAR FEDERASYONU
32.ULUSLARARASI MENGEN AŞÇILIK VE TURİZM FESTİVALİ
ULUSAL AŞÇILIK YARIŞMASI 12-13 AĞUSTOS 2017
KATEGORİLER VE KURALLAR
MODERN KUZİNE ANA YEMEK
Sadece taze malzemeler kullanılarak yapılanıtt4acak olan iki (2) porsiyon ana yemek hazırlanması, pişirilmesi ve takdim edilmesi için 30 dakika süre verilecektir. Un kullanılamaz. Değerlendirmede, orijinallik, renk ve tasarımcı takdim konuları üzerinde özellikle durulacaktır.
TÜRK MUTFAĞI ANAYEMEK
İki (2) kişilik çağdaş (modern) Türk yemeğinin hazırlanması ve sunumu için 45 dakika süre verilecektir. Yemeğin yapımında kullanılacak malzemelerin ulusal ve lokal organik ürünler olması tercih edilmelidir. Domuz eti kullanımına izin verilmez.
MAKARNA – ERİŞTE– MANTI
Yarışmacının, seçtiği bir makarna, erişte, mantı cinsinden 2 kişilik hazırlaması, pişirmesi ve takdim etmesi için 25 dakika süre verilecektir. Ön hazırlık olarak, sadece makarna, erişte, mantı hamurunun önceden hazırlanmasına müsaade edilir. Hazır makarna kullanılmasına izin verilmeyecektir
MENGEN YILIN ALTIN TÜRK ŞEFİ
Üç çeşitten oluşan, iki kişilik bir yemeğin hazırlanması, pişirilmesi ve takdimi için 70 dk. Verilecektir. Yarışmacılar kendi malzemelerinden sorumludur. Yarışmacı Türkçe olarak hazırlayacağı menüyü, istasyon numarasını da yazarak jüriye sunacaktır. Yarışmacı, kendilerine ait portatif ve el gereçlerini kullanabilirler. Yarışmacı, malzemenin verimli kullanılması, menü dengesi, orijinallik ve aşçılık yetenekleri alanlarında jüri tarafından değerlendirileceklerdir.
MODERN TÜRK RESTORANT TATLI TABAĞI
Yarışmacının tercih ettiği iki (2) kişilik bir sıcak veya soğuk tatlı tabağının hazırlanması ve takdim edilmesi için 30 dakika süre verilecektir. Yanlızca Türkiyenin yöresel tatlıları geçerlidir. Tüm malzemeler yarışmacılar tarafından temin edilecektir. Hazır ürün kullanılamaz.
RESTORANT TATLI TABAĞI
Yarışmacının tercih ettiği iki (2) kişilik bir sıcak veya soğuk tatlı tabağının hazırlanması ve takdim edilmesi için 30 dakika süre verilecektir. Tüm Dünya tatlıları kullanılabilir. Tüm malzemeler yarışmacılar tarafından temin edilecektir. Hazır ürün kullanılamaz
SEBZE VE MEYVE OYMACILIĞI
Büfe dekorları daha önceden hazırlanmış olup balkabağı, Japon turbu, karpuz gibi çeşitlerden istenilen kullanılabilir. Çalışmalar yarışma sabahı sergilenmiş olmalıdır. Azami teşhir alanı 100×100 cm olup, yükseklik sınırı yoktur.
KUTLAMA PASTASI
Herhangi bir şekle ve temaya sahip şeker hamuru kaplı maket pasta yapılacaktır. Pasta isteğe göre 1 veya daha fazla katlı yapılabilir. Tasarım ve uygulama tamamen yarışmacıya ait olmalıdır. Zorluk derecesinin ve el işçiliğinin dikkate alınacağı eserde, silikon kalıp, baskı desen gibi hazır malzemelerin yoğun olarak kullanılması olumsuz değerlendirilecektir. Dışarıdan gözükmeyen iç destek, tel, çubuk, strafor vb malzemeler kullanılabilir. Pastanın tablasının şeker hamuru ile kaplanması zorunludur. Tabla kenarına düzgün şekilde kurdele çekilebilir. Boyama, tonlama ve parlatma yapılan yüzeylerde yenilebilir ürünlerin kullanılması gereklidir. Süslemede yardımcı malzeme olarak sıcak jelatin, İzomalt, Royal icing (Mereng kreması) kullanılabilir. Maksimum teşhir alanı 75cmx75cm olup yükseklik sınırı yoktur.
ŞEKER HAMURU FİGÜR
Şeker hamuru ve/veya Pastilaj kullanılacaktır. Tasarım ve uygulama tamamen yarışmacıya ait olmalıdır. Zorluk derecesinin ve el işçiliğinin dikkate alınacağı eserde, silikon kalıp, baskı desen gibi hazır malzemelerin yoğun olarak kullanılması olumsuz değerlendirilecektir. Dışarıdan gözükmeyen iç destek, tel, çubuk, strafor vb malzemeler kullanılabilir. Boyama, tonlama ve parlatma yapılan yüzeylerde yenilebilir ürünlerin kullanılması gereklidir. Çalışmada yardımcı malzeme olarak sıcak jelatin, İzomalt, Royal icing (Mereng kreması) kullanılabilir. Maksimum teşhir alanı 75cmx75cm olup yükseklik sınırı yoktur.
ŞEKER HAMURU MİNYATÜR
Sadece şeker hamuru kullanılarak istenilen şekilde ve temada uygulanacak minyatür çalışması. Minyatür eserde figür ve objelerin olabildiğince küçük ölçekte çalışılması beklenir. Tasarım ve uygulama tamamen yarışmacıya ait olmalıdır. Zorluk derecesinin ve el işçiliğinin dikkate alınacaktır. Boyama, tonlama ve parlatma yapılan yüzeylerde yenilebilir ürünlerin kullanılması gereklidir. Süslemede yardımcı malzeme olarak sıcak jelatin, İzomalt, Royal icing (Mereng kreması) kullanılabilir. Teşhir zemini de dahil olmak üzere, görünürdeki herşeyin, şeker hamuru vb yenilebilir malzemeden kaplanması zorunludur. Maksimum teşhir alanı 15cm x15cm, yükseklik:15cm.
EKMEK DEKOR
Tuzlu hamur, buğday, mercimek, bulgur gibi ürün kullanılarak dekor ekmek yapılacaktır. Azami teşhir alanı 60×60 cm olup, yükseklik sınırı yoktur. Tasarım yarışmacıya ait olmalıdır. Zorluk derecesinin ve el işçiliğine göre puan uygulanacaktır.
* Katılım ücreti 50 tl.dir. Alınacak ücret yarışmacıların konaklama gideri için kullanılacaktır.
DETAYLI BİLGİ İÇİN : +90 539 210 80 99 (ARAS DIRBALI)