4.Uluslararası Beyaz Et Kongresi


 

 

SERDAR KONURALP

 

 

4.Uluslararası Beyaz Et Kongresi Antalya’da Başladı

 

 

Türkiye, Kanatlı Eti Sayesinde Yakın Gelecekte Et Tüketiminde Dünya Ortalamasını Geçecek

 

Türkiye, 2025 yılında kişi başına düşen et tüketimini; kanatlı eti sayesinde dünya ortalamasının üzerine çıkarmayı hedefliyor. 27-30 Nisan 2017 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 4.Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde konuşan BESD-BİR Başkanı Dr.Sait Koca, “Dünyada gelişmişliğin göstergelerinden birisi de kişi başına hayvansal ürün tüketimidir. Kanatlı eti sektörü olarak; kişi başı et tüketimini artırmaya talip olduk. 2025 yılında Türkiye’nin et tüketiminin 32,9 kg kanatlı eti ile birlikte toplam 48,7 kg’ye yükselmesini hedefliyoruz. Böylelikle, yakın gelecekte Dünya ortalaması olan 43,9 kg kişi başı et tüketimini geçmek ve daha sonraki yıllarda gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmak hedefimizdir” dedi.

BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, 27-30 Nisan 2017 tarihleri arasında 1.500 kişinin katılımıyla Antalya Kaya Palazzo Convention Center’da yapılıyor. Sektörde Türkiye’nin uluslararası katılımla gerçekleşen en büyük kongresinin açılışı, Kongre Başkanı Prof.Dr.Necmettin Ceylan, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Başkanı Dr. Sait Koca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in konuşmaları ve 33 ülkeden önemli bilim insanı, uzman ve sektör paydaşlarının katılımı ile yapıldı.

 

 

 

BESD-BİR Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün’ün hoş geldiniz konuşmasının ardından Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan konuşma yaptı.

Dünyanın son 8.000 yılda tükettiği kadar gıdayı önümüzdeki 40 yılda tüketeceğiz…

Günümüzde mevcut 7.5 milyar nüfusun yeterli ve sağlıklı beslenemediğini söyleyen Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan “Günümüzde Dünya genelinde 795 milyon kişi, yetersiz beslenme nedeniyle fizyololojik açlık çekmekte. Her yıl beş yaşından küçük 2,7 milyon çocuk, aynı nedenle hayatını kaybediyor. Her yıl açlık veya yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybeden kişi sayısı ise 11 milyon. Alarm zilleri çalıyor. Rakamlar çok ciddi” dedi. İnsanların %70’den fazlasının kentlerde yaşayacağını ve dünyanın son 8.000 yılda tükettiği kadar gıdayı önümüzdeki 40 yılda tüketeceğinin altını çizen Ceylan, “Gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için ürettiğimizin 3 kat fazlası gıda üretimine ihtiyaç olacak. Bu artışın 2.5 katı bilim, teknoloji ve yeni araştırmalardan sağlanacak gelişme ve iyileşmelerle mümkün olacak” dedi.

 

 

 

 

Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan: “Bu süreci yaşarken ön planda tutmamız gereken önemli konulardan biri de kongremizin de ana temasını oluşturan sürdürülebilir tavuk eti üretimi olacak. Sürdürülebilir tavuk eti üretim modeli tüm çevremizi ve ilgili olduğumuz alanları ve hassasiyetleri önceleyen bir üretim sistemini algılamak gerekir. 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde insan sağlığından çevreye, verimlilik artışından daha sağlıklı piliç üretimine, daha az yem tüketimi ile daha yüksek ve kaliteli et üretimine, alternatif yem kaynaklarına ve tavukların sağlığı ve refahına tüm konuları kongremizde en ayrıntılı şekilde masaya yatıracağız.” dedi.

Dünya piliç eti üretiminde Türkiye 8.sırada…

BESD-BİR Başkanı Dr.Sait Koca: “Dünya piliç eti üretiminde 8.sırada yer alan Türkiye, kanatlı eti ticaretinde ise 5.sırada yer almaktadır. Sektör olarak ihracata çok önem veriyoruz. 2016 yılında 66 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. En fazla ihracat yaptığımız ülke Irak. Mevcut pazarları büyütme ve yeni pazarlara girme çalışmalarımız ise sürüyor. Pek çok sektörün hayatta kalma mücadelesi verdiği 2015 ve 2016 yıllarında kanatlı et üreticileri olarak yatırım yapmaya devam ederek mevcudu korumaya odaklandık ve bunu da başardık.

1990 yılında 217 bin ton olan kanatlı eti üretimi, 2016 yılında 2,1 milyon tona çıkmıştır. Kanatlı eti üretimi 1990-2016 yılları arasında 10,2 kat, 2000-2016 yılları arasında 2,8 kat artmıştır. Sektör olarak 2017 yılından umutluyuz. 2025 yılında kanatlı eti üretiminin 3,33 milyon tona ulaşması hedeflenmektedir. Önümüzdeki dönemde yatırımlarla büyümeye, istihdam yaratmaya ve ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

 

 

 

 

Kişi başı hayvansal ürün tüketimi gelişmişliğin göstergesi

“Dünyada gelişmişliğin göstergelerinden birisi de kişi başına hayvansal ürün tüketimidir” diyen BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, Türkiye, kişi başına et tüketimi Dünya ortalamasının altında. Bunda Müslüman ülke olmamız nedeniyle domuz eti tüketiminin olmaması en önemli etken. Oysa; gerek kişi başına büyükbaş hayvan eti, gerekse kanatlı eti tüketimimiz, Dünya ortalamasının üzerinde. Sektör olarak domuz etinden kaynaklanan açığımızı kapatmaya talip olduk ve bunu sağlamak için de her türlü çabayı göstermekteyiz. 2025 yılı projeksiyonunda Türkiye’nin et tüketimini 48,7 kg’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Ülke olarak biz yükselişe geçerken; Dünya et tüketimi ortalaması domuz etine rağmen 43,9 kg ile Türkiye’nin gerisinde kalacak” dedi.

DİĞER HABERLER
Konya VHO Kahvaltısı

Tarım Bakanlığı AB’ye beyaz et ihracatını askıya alırsa sonuna kadar destekleriz…

Sektörün yıllardır uygulanmaya alınmasını beklediği “Bölgeselleştirme’ çalışmalarının Tarım Bakanlığı tarafından tamamlanmasını memnuniyet verici bulduklarını söyleyen Koca, sorunlara da değindi. 20 yıldır hedef pazar olan Avrupa Birliği’ne ihracatla ilgili yasal izinlerin bir türlü tamamlanamadığına dikkat çeken Koca şöyle devam etti: “AB’nin ithalat yaptığı ülkelerle Türkiye’yi karşılaştırdığımızda; onlardan geri olmadığımızı, hatta bazılarından çok daha iyi olduğumuzu biliyoruz. AB’nin tutumunun siyasi olarak yorumluyoruz. Bakanlığımızın AB’ye ihracat konusunu askıya almaya karar vermesi yanlış olmayacaktır. Sektör olarak biz de böyle bir kararın arkasında oluruz, destekleriz” dedi.

Beyaz et tüketimimizi ne kadar arttırabilirsek, kırmızı et konusundaki baskıları o oranda azaltırız.

 

 

Mehmet Daniş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise; “Güçlü devlet olabilmek için öncelikle güçlü toplum olmak gerekir. Bunun yolu da sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerden geçer. Ama bugün dünyaya bakıldığında yaklaşık 1 milyar nüfusun yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Yine bedensel ve zihinsel gelişimle ilgili olmazsa olmaz ihtiyacımız olan proteinin, yeterli derecede toplumlar tarafından alınmadığını görüyoruz. Protein ihtiyacımızın büyük bölümünü, halen kanatlı etinden karşılıyoruz. Kırmızı et olarak sıkıntılarımız var. Üretimde özellikle büyük bir baskı var. Yılda 400-500 bin büyükbaş hayvan ithal ediyoruz. Beyaz et tüketimimizi ne kadar arttırabilirsek, kırmızı et konusundaki baskıları o oranda azaltırız.”dedi.

Bakan Yardımcısı Daniş ayrıca “Dış ticaretin önündeki en büyük engelin hayvan hastalıkları olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunların başında da kuş gribi gelmektedir. Maalesef 2015 yılında kanatlı eti sektörü bu hastalık vesilesi ile ekonomik olarak etkilendi. Bakanlık olarak bu hastalığın yayılmasını önleyici biyogüvenlik talimatını yayınladık, işletmeler sürekli denetleniyor. Uluslararası ticarette ülkenin hastalıktan ari olması çok önemli. Tavuk vebasından ari talimatını yayınladık. 81 il, 81 ari bölge olarak tanımlandı. Bu, sektörün bizden önemli bir talebiydi ve gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı.

Bakan Yardımcısı Daniş son olarak: “Tüketim noktasında televizyonlarda, bazı kuşak programlarında, magazin haberlerinin arasında, insanların en büyük ihtiyacı olan beslenme ve protein ile ilgili hiç de bilimsel olmayan ifadelerle beyaz et üzerinden yapılan spekülasyonlar, maalesef sektörü sıkıntıya soktuğu gibi, insanların beslenme ihtiyacının karşılanmaması gibi bir durumla bizi karşı karşıya bırakıyor. Bilim insanlarımız, insan ve toplum sağlığını ilgilendiren konularda son derece dikkatli olmalılar.” uyarısını yaptı.

33 ülkeden bilim insanları ve uzmanlar, 4. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde…

Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yüzde 94’ünü karşılayan üreticilerin çatı örgütü olan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR), sektörün bilim ve teknolojiyi paylaşması, yayması ve dünyaya daha güçlü entegrasyonunu sağlamak üzere ilk kez 2011 yılında Antalya’da Uluslararası Beyaz Et Kongresi düzenledi. 2013 ve 2015 yılında düzenlenen kongrelerin başarısı katılım sayısının artması ile tescillendi.

2017 yılında dördüncü kez düzenlenen kongreye Almanya, Amerika, Belçika, Beyaz Rusya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İskoçya, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Kıbrıs, Lübnan, Macaristan, Mısır, Pakistan, Polonya, Suudi Arabistan, Tayland, Tunus, Ürdün, Yunanistan ve evsahibi Türkiye olmak üzere 33 ülkeden yaklaşık 1500 önemli bilim insanı, uzman ve sektör paydaşlarının katılıyor. 3 ayrı salonda gerçekleştirilecek Kongre kapsamında alanlarında uzman kişiler tarafından 19 oturumda toplam 70 bildiri sunulacak ve ayrıca 68 adet poster sunumu olacak.

DİĞER HABERLER
Türkiye Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı Antalya'da Toplanıyor

 

 

Agro Servis Yön. Kur. Başk. Mustafa Yalçınkaya BESD -BİR Yön. Kur. Başk. Sait Koca – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Danışmanı Yunus Kılıç –

 

 

SERDAR KONURALP-ANTALYA

 

 

 

 

EVONIK Satellite Simpozyum

 

 

Konuşmacılar:

Oğuz Kıyak:Kanatlı hayvanlarda düşük proteinli besleme stratejileri

Alvaro Ortiz;Probiyotiklerin broyler bağırsak sağlığı üzerine etkileri

Oğuz Kıyak: Cre AMINO ile broyler beslemesinde elde edilen kazanımlar

 

 

4.Uluslararası Beyaz Et Kongresi 2.Gün

 

SERDAR KONURALP – ANTALYA

 

4.Uluslararası Beyaz Et Kıongresi tüm hızı ile devam ediyor.

Bu günkü program şöyle gerçekleşecek;

 

 

  1. OTURUM (3rd SESSION)

BROYLER ÜRETİMİ-YEM ve TİCARET

BROILER PRODUCTION ECONOMY

Oturum Başkanı(Chair): Prof. Dr. Gültekin Yıldız (Biosafety Board, Turkey)

Alvaro Cordero (US Grains Council, USA)

Mısır üretiminin geleceği, ticaretinde gelişmeler ve broyler maliyetine etkileri (The perspectives of corn production, consumption and developments in trade and its effects to the broiler

 

 

Tuğba Sarıhan Şahin, Yılmaz Aral, Arzu Gökdai (Ankara University, Turkey)

Dünyada genetiği değiştirilmiş ürünler pazar yapısı ve bu ürünlerin beslenme, sosyo-ekonomik durum ve sürdürülebilirlik üzerine etkileri (The market structure of genetically modified products in the world and their effects on nutrition, socio-economic status and sustainability)

Hamza Erdoğdu, Hasan Çiçek (Afyon Kocatepe University, Turkey)

Piliç eti üretiminin belirleyicileri: Türkiye için otoregresif dağıtılmış gecikme (ARDL) sınır test yaklaşımının kanıtı (Determinants of chicken meat production: Evidence from the autoregressive distributed lag (ardl) bounds test approach for Turkey)

Tartışma (Discussion)

ÇAY – KAHVE ARASI (COFFEE BREAK)

 

 

  1. OTURUM (7th SESSION)

KANATLI BESLEME

POULTRY NUTRITION

Oturum Başkanı(Chair): Prof. Dr. Pınar Saçaklı (Ankara University, Turkey)

Prof. Dr. İbrahim Çiftçi (Ankara University, Turkey)

Broyler yemlerinde enzim uygulama tecrübeleri ve pratik uygulama stratejileri (Enzyme experiences and practical application strategies on broiler nutrition)

Oliver Guais, V. Neugnot-Roux, P. Cozannet, R. Montanhini Neto (Adisseo France SAS, France)

Mısır-Soya ağırlıklı broyler yemlerinde besin maddesi sindirilebilirliğini artıracak enzim kombinasyonlarının geliştirilmesi (Optimisation of enzymes combinations to improve overall digestibility of corn- and soybean meal-based diets)

Lode Nollet, Karel Bierman (Huvepharma NV, Antwerp,

 

 

 

 

Etlik piliç rayonlarında ksilanaz enziminin tahıl ve potein kaynağı yan ürünlerin sindirilebilirliğine etkisi (Effect of xylanase on digestibility of cereals and proteinaceous by-products in broilers)

  1. Peris, N. Şenköylü, R. Gonzalez-Esquerra, R.B. Araujo, C.G. Lima, J. Arce and C. Lopez-Coello (Novus Spain,

NSP enzim ve farklı düzeylerde fitaz enzimi içeren broyler yemlerinde proteaz kullanılmasının etkileri (Implications of protease addition to diets with nspases and different levels of phytase in broiler diets)

Tartışma (Discussion)

ÖĞLE YEMEĞİ (LUNCH)

 

  1. OTURUM (10th

BROYLER BESLEME

POULTRY NUTRITION

Oturum Başkanı(Chair): Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer (Association of Veterinery Medicine, Turkey)

 

 

Dr. Glenmer B. Tactacan, T. Wilson, R. Moore, N. Fernando, A. Anwar, T. T. Van, W. Bradshaw, J. C. Bodin, and D. Detzle (Jefo Nutrition Inc. Quebec, Canada)

Kaplanmış organik asit ve esansiyel yağ karışımının broyler piliçlerdee performans ve barsak mikrobiyotası üzerine etkisi (Protected organic acids and essential oil blends on gut microbiota and production performance of broiler chickens)

Giovanni Tosi, Laura Fiorentini, Paola Massi, Alessio Paoli, Manuela Parini (SILO S.P.A., İtaly)

Enfekte edilmiş broyler piliçlerde Salmonella ve Clostridium perfringens kontrolünde kısa zincirli 1-monogliserid organik asitlerin etkisi (Effect of 1-monoglycerides of organic acid in controlling Clostridium perfringens and Salmonella typhimurium in experimentally infected broiler chickens)

 

 

 

B.Hakan Köksal, Cengiz Ö, Sevim Ö, Tatlı O, Beyaz D, Büyükyörük S, Boyacıoğlu M, Kuter E, Koçak P, Kaya M ve Önol A (Adnan Menderes University, Turkey)

Kuluçkadan çıkım sonrasında bekletilen etlik piliçlerin rasyonlarına prebiyotik katkısının büyüme performansı ve bağırsak mikroflorası üzerine etkileri (Effects of dietary prebiotic addition to diets on growth performance and intestinal microflora in broilers exposed to delay feed and water access after hatch)

DİĞER HABERLER
Belediye Başkanları Konukevi Açıldı

Anıl Çenesiz, Necmettin Ceylan, İbrahim Çiftçi, İsmail Yavaş, Ozan Taşkasen, Oğuz Kıyak, Mario Mueller (Ankara University, Turkey)

Farklı enerji düzeyine sahip broyler yemlerine Guanidino Asetik Asit ilavesinin performans ve et kalitesine etkileri (Effects of guanidino acetic acid supplementation and energy level of broiler diets on growth performance and meat quality)

 

 

 

 

Maria Angeles Rodriguez, Julia Laurain, Maria Garcia Suarez, Piotr Cierpinski

(Olmix SA, Brehan, France)

Alg-Kil kompleksinin broyler piliçlerde mikotoksinlere bağlı karaciğer toksitesini azaltma etkinliği (Efficacy of an algo-clay complex on decreasing mycotoxin liver toxicity on broilers)

 

 

 

 

Tartışma (Discussion)

 

4.Uluslararası Beyaz Et Kongresi 3.Gün

 

 

 

SERDAR KONURALP

 

 

4.Uluslararası Beyaz Et Kongresi 3.Gün

13. OTURUM (13th SESSION)

 

 

KANATLI BESLEME
POULTRY NUTRITION

Oturum Başkanı(Chair): Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü (Novus International, Turkey)
Prof. Dr. Zehava Uni (The Hebrew University of Jerusalem, Israel)
Civciv döneminde bağırsağın besinsel uyarımı ve barsak bütünlüğü (Nutritional
modulation of broiler intestine in starter period and intestinal integrity)
Burcu Ekim , Ahmet Ceylan , Ali Calik , Pinar Sacakli (Ankara University, Turkey)
Escherichia coli K88 ile enfekte edilen broyler rasyonlarına Paenibacillus
xylanexedens ilavesinin performans ve bağırsak histomorfolojisi üzerine etkisi
(Effects of Paenibacillus xylanexedens on growth performance and intestinal
histomorphology in broiler chickens challenged with Escherichia coli K88)
Bülent Özsoy, Handan Eser, Sakine Yalçın, Suzan Yalçın, İlyas Onbaşılar
(Mustafa Kemal University, Turkey)

 

Esansiyel yağlar ve Organik Asit Karışımının Broylerlerde Performans ve Bağırsak
Histomorfolojisi Üzerine Etkisi (Effects of the mixture of essential oils and organic
acids on performance and intestinal histomorphology in broilers)
Shahram Golzar Adabi, Ali Calik, Pinar Sacakli (Ankara University, Turkey)
İn ovo Koenzim Q10 uygulamasının transport edilen günlük civcivlerde karaciğer
oksidasyonu ve yağ asiti profili ile büyüme performansına etkileri (The effect of
intra-amniotic co-enzyme q10 administration on liver oxidation, fatty acid profile
of transported hatchlings and post-hatch performance of broiler)

 

Recep Akdur

 

Tartışma (Discussion)

ÇAY – KAHVE ARASI (COFFEE BREAK)

17. OTURUM (17th SESSION)

KANATLI ET KALİTESİ ve İŞLEME
POULTRY MEAT QUALITY and PROCESSING

Oturum Başkanı(Chair): Prof. Dr. Tayfun Çarlı (Uludağ University, Turkey)
Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu (Ankara University, Turkey)
Kanatlı eti üretiminde mikrobiyal kontrol stratejileri ve gelecek yaklaşımlar (Microbial control strategies in poultry meat production and future approaches)
Kadir Emre Girgin, Özgür Çadırcı (Ondokuz Mayıs University, Turkey)
Listeria monocytogenes’ in tavuk parçalama hattında kontaminasyon kaynaklarının belirlenmesi (Contamination sources of listeria monocytogenes in poultry processing plants)

 

Şeyma Yenioğlu Demiralp, Betül Karslıoğlu Özen, Eda Demirok Soncu, Nuray
Kolsarıcı (Ankara University, Turkey)
Kanatlı etinde antimikrobiyel kullanımının duyusal parametreler üzerine etkisi
(Effects of antimicrobial usage on the sensory properties of poultry meat)
Gizem Çufaoğlu, Naim Deniz Ayaz (Kırıkkale University, Turkey)

Kanatlı kesimhane atık sularından izole edilen listeria fajların litik etki profillerinin
belirlenmesi (Determination of lytic effect profiles of listeria phages isolated from poultry slaughterhouse wastewaters)

 

Kartal & NUTREX 4 uluslararası kümes hayvanı kongre işbirliği..

 

 

 

Ramazan Gökçe, Haluk Ergezer, Orhan Özünlü (Pamukkale University, Turkey)
Farklı meşe pelidi ekstraktlarının tavuk etinde antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
(Effects of acorns extracts of oak trees on the physicochemical and antioxidative
properties of chicken thigh meat)

Tartışma (Discussion)

 

 

Prof Dr Hafez Mohamed Hafez ( Free University of Berlin, Germany)

 

 

SERDAR KONURALP

4,.Uluslararası Beyaz Et Kongresinde  davetliler Cenk Eren’in sahne aldığı salonda felekten bir gece çaldılar.

                                                                PLAKET DAĞITIMI

 

 


Haber Tarihi: 1 Mayıs 2017. 17:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x