Dr. Sait Koca: Beyaz Et, En Etkin Yem Dönüşümüne Sahip Et Üretimidir.


İki yılda bir gerçekleşen ve sektörün en çok ilgi gören kongresi olan Uluslararası Beyaz Et Kongresi‘nde konuşan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca gerçekleştirdiği sunumda sektörün sıkıntılarını, başarılarını ve planlarını anlattı. Kongreye ilginin hiç azalmadan sürdüğünü belirten Koca, sözlerine uygun tesis ve kongre salonları bulmakta sıkıntı olduğunun altını çizerek başladı.

İki yılda bir gerçekleşen ve sektörün en çok ilgi gören kongresi olan Uluslararası Beyaz Et Kongresi‘nde konuşan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca gerçekleştirdiği sunumda sektörün sıkıntılarını, başarılarını ve planlarını anlattı. Kongreye ilginin hiç azalmadan sürdüğünü belirten Koca, sözlerine uygun tesis ve kongre salonları bulmakta sıkıntı olduğunun altını çizerek başladı.

32 ülkeden katılımın olduğunu belirten Dr. Sait Koca, bu ilginin kongrenin uluslararası boyutunun da bir göstergesi olduğunu söyledi.

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca
BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca

BESD-BİR‘in amacının Türk beyaz et sektörünün gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması olduğunun altını çizen Koca, birliğin kanatlı eti sektörünü en üst düzeyde temsil ettiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Beypiliç'ten afet bölgesine yardımlar sürüyor

BESD-BİR Yönetim Kurulu Dr. Sait Koca’nın sunumundan diğer başlıklar ise şöyle:

Dünya nüfüsu 2050 yılında 9,77 milyara ulaşacak. Bu nüfüsun 4 milyardan fazlası Afrika’da yaşayacak. Türkiye’nin 2050 itibarı ile tahmini nüfusu ise 105 milyon.

Her 9 kişiden biri, 815 milyon kişi yetersiz besleniyor.

Dünya et üretimi 2018 itibarı ile Büyükbaş olarak 72,3 milyon ton. Kanatlı eti ise 121,6 milyon ton. 2015 yılı itibarı ile kanatlı eti üretimi en fazla üretilen et konumuna geçti.

Kanatlı eti üretimi hem çevre dostu hem de en etkin yem dönüşümüne sahip et üretimidir.

En yüksek kanatlı eti üretimi Amerika’da (%40,8) gerçekleşiyor. Avrupa ise %17,8 ile üçüncü sırada.

Türkiye’de kanatlı eti üretimi 2000 yılında 662.731 tondu. 2018 yılında ise 2.226.207 ton olarak gerçekleşti. Bunun 69.536 ton’u hindi eti üretimi.

Dünyada kişi başı et tüketimi tablosu şöyle:

Dünyada kişi başı et tüketimi

Beyaz et sektörü dünya ile aramızdaki domuz eti üretimi farkını beyaz et üretimi yaparak kapatmak için talip olmuştur. Beyaz Et üretimindeki gayretlerler ile Türkiye’deki et tüketimini dünya ortalamasının üzerine çıkarmak öncelikli hedeftir.

Dünyada kişi başı tavuk eti tüketimi (kg):

Türkiye’de tavuk eti tüketimi (kg):

Dünyada en fazla piliç eti ihracatı 2018 itibarı ile 3.687 bin ton ile Brezilya’ya ait. Türkiye ise 418 bin ton piliç eti ihracatı yapmıştır. Bazı ülkelerin tavuk eti ihracatı şöyle:

2018 yılında en çok beyaz et ihracatı Irak’a yapıldı ve toplamda 81 ülkeye ihracat gerçekleşti.

DİĞER HABERLER
Sınava tarlada çalıştı tüm soruları doğru yanıtladı

Avrupa Birliği 20 yılı aşkın bir süredir hedef pazarımız ve özellikle 2003 yılından itibaren büyük bir çaba sarfedildi. Ancak Avrupa Birliği’ne ihracat için yasal izinler bir türli tamamlanamadı.

Beyaz et sektörünün en önemli girdisi yemdir ve yem hammaddesi temininde yaşanacak her sorun, hedeften büyük oranda sapmaya, aynı zamanda maliyetlerin artmasına neden olacaktır. İhracatta rekabetçi olmamız zorlaşacaktır. Toprak Mahsülleri Ofisi bu konuda sektörün en büyük destekçisidir.

Amerika ve Çin ekonomik savaşa devam ettikçe global pazarda fiyatlar anormalleşmektedir.

Biyogüvenlik Kanunu ve ona bağlı yasal düzenlemeler nedeniyle hammadde ithalatında zaman zaman sıkıntılar yaşanmaktadır. İthal ürünlerde zorunlu seçme yapmak durumunda kalındığı için ithalat maliyetleri artmaktadır. Biyogüvenlik Kanunu’nun ve buna bağlı diğer yasal düzenlemelerin Avrupa Birliği’ne uyumlu hale getirilmesi büyük rahatlama yaratacaktır. BESD-BİR bu konuda bakanlığa destek olmaktadır.

Yazılı ve görsel medyada yer alan ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, toplumda bilgi kirliliğine neden olan açıklamalar, sektörümüze ciddi zararlar vermektedir. Bu durum gıda üreten her sektörü etkilemektedir. Gıda sektörünü tanımadan açıklamalar yapanlar sektöre çok büyük zarar vermektedirler. Bilgi kirliliği yaratan bu kişiler araştırmadan, bilimsellikten uzak, akıl almaz senaryolar ile yorum yapmaktadırlar. Sektörün çabalarına resmi otoritelerden destek gelmedi çok önemlidir.

DİĞER HABERLER
BESD-BİR: Beyaz et sektörü çalışanlarıyız ve üretiminden gurur duyuyoruz

Tedavi amaçlı kullanılan antimikrobiyaller azaltılmalıdır. BESD-BİR öncülüğünde 2016 yılı başında bu konuda bir çalışma başlatılmış olup, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da desteği ile çok başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Önümüzdeki yıllarda da bu çalışma ve destek sürecektir.


Haber Tarihi: 28 Nisan 2019. 09:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x