5.Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi Antalya’da Yapıldı.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı tarafından organize edilen 5.Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi’ne bilim insanları, kamu sektörü ve özel sektörden temsilciler katıldı.
Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Spice Otel’de gerçekleştirilen kongrenin Başkanı Prof. Dr. Yusuf Doğruer, yaptığı konuşmada, Kongrede gıda sektöründe risk analizi ve yönetimi üzerine tartışmaların olacağını belirten Doğruer, bu konuda uzman bilim insanlarının da Antalya’ya davet edildiğini söyledi. Kongrenin yaklaşık 150 katılımcısı olduğunu anlatan Prof. Dr. Doğruer, kongrede et, süt ve yumurta üretici birliklerinin temsilcilerinin de sektörlerinde yaşadıkları sorunları ele alacağına dikkati çekti.
Gıda üretiminden paketlemesine, helal gıda sertifikasından gıda güvenliğine kadar çeşitli konuların ele alındığı kongre, 6 Nisan’da sona erdi.
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı Kongreye Damga Vurdu
5.Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi’nin en renkli siması Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı idi.Bılıkçı’nın verdiği bilgiler medya sektörünün büyük ilgisine neden oldu.
Et karıştırma bitti, dana grubu büyüdü
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı ”Yeni tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 100 dana grubunda yaklaşık yüzde 40’lık bir büyüme var” dedi. Bılıkçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni Et Ürünleri Tebliği’nin 5 Mart’ta yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bılıkçı, tebliğ ile artık dana, tavuk ya da hindi etinin karıştırılamadığına dikkati çekti. Bunun sektör açısından önemli olduğunu ifade eden Bılıkçı, vatandaşların da artık güvenli şekilde et ürünleri tüketeceklerini söyledi.
Dana etinden üretilen ürünlerde artış olduğuna değinen Bılıkçı, ”Yeni tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 100 dana grubunda yaklaşık yüzde 40’lık bir büyüme var. Sektörde şarküteri grubunda yüzde 100 dana grubunun hak ettiği yerini alacağını düşünüyorum” dedi.
Bılıkçı, dana grubundaki yüzde 40’lık büyümenin ardından et fiyatlarında da artış olmadığına işaret ederek, rekabetin bunda etkili olduğunu söyledi. Karışım ürünlerin raflardan toplandığını anlatan Bılıkçı, ”Şu anda 4 bin 200 veteriner var bakanlıkta. Bunların denetimi yapılıyor. Hiçbir sıkıntı yok. İnsanlarımızın kafasında soru işareti kalmasın” diye konuştu.
Yayınlanan tebliğ merdiven altı üretimi bitirdi
Tebliğin ardından ”merdiven altı” tabir edilen işletmelerin çoğunun da kapandığını vurgulayan Bılıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Şu anda merdiven altı firma yok denecek kadar aza indi. Sektör artık daha kontrollü. Yeni gıda tüzüğüne uygun üretim yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla merdiven altı üretimin şartlarına uyum sağlayamadıkları ve cezalar yüksek olduğu için merdiven altı üreticilerin çoğu sektörden çekilmek zorunda kaldı. Çoğu, büyük firmaların bayiliklerini aldı. Sektör şu anda hak ettiği yere geldi. Şu anda gıda sektörüne girmek isteyenlerin en az 20 milyon liralık yatırım yapması gerekiyor.”
“DOMUZ ETİNDEN ÜRÜN YAPMAK YASAK DEĞİL”
“Türkiye’de domuz etinden ürün yapmak yasak değil. Bunu yapan firmalar var.” diyen ETBİR Başkanı Bılıkçı, tüketiciyi bilgilendirmek için ürünün üzerine ne etinden üretildiğinin açık şekilde yazılması gerektiğini söyledi. Tüketicilerden, ürün üstünde yer alan yuvarlak harfle yazılmış izin belgesi numarasını kontrol etmelerini isteyen Bılıkçı, “İzin belgesi numarası yazan ürünleri gönül rahatlığıyla alıp tüketebilirler. Bunların kontrolü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürekli yapılıyor.” dedi