5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi yoğun katılımla gerçekleşti
İki yılda bir gerçekleşen ve bu yıl beşincisi yapılan Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK) 32 ülkeden ziraat ve gıda mühendisleri, veteriner hekim ve tıp doktorlarından oluşan yaklaşık 1.500 bilim insanı ve sektör paydaşının katılımı ile yapıldı.
Oturum Başkanlığını Başkent Üniversitesi, Tıp Fakütesi’nden Prof. Dr. Recep Akdur‘un yaptığı Tavuk Etini Doktorlar Anlatıyor adlı kongrenin ilk oturumunda Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı “Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde piliç etinin yeri ve önemi” başlıklı konuşma yaptı.
Bu konuşmanın ardından Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Taner Demirer “Tavuk eti, sağlık ve kanser konusunda gerçekler” başlıklı konuşmasını yaptı.
26 Nisan’da yapılan Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Servet Yalçın’ın yaptığı Kanatlı Yetiştirme başlıklı ikinci oturum Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Henry van den Brand “Kuluçkalık yumurta depolama koşullarının embriyo gelişimi ve civciv yaşama gücüne etkileri” konuşması ile başladı. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nden Serdar Özlü “Çıkış zamanı farklı olan civcivlerde bekleme süresinin etlik piliç performansı üzerine etkisi” ve Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi’nden Aydın İpek’in“Etlik piliçlerde farklı büyütme sıcaklıklarının büyüme performansı, ince bağırsak morfolojisi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi” konuşmaları ile oturum sonlandırıldı.
Oturum Başkanlığını Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Çiftçi‘nin yaptığı Kanatlı Besleme – Yem Katkıları adlı üçüncü oturum Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sonja de Vries “Yem işleme ve enzim uygulamalarının hücre duvarı parçalanması ve azot yararlanımına etkileri” başlıklı konuşması ile başladı.
Oturumun ikinci konuşmacıları Huvepharma NV’den R. D. Serwata ve S. G. Adabi “NSP ve fitaz enzim kombinasyonunun Ross 708 broyler piliçlerinde performans ve karkas parametrelerine etkisi” başlıklı konuşmaları ile devam etti.
Üçüncü konuşmacılar Novozymes A/S ve DSM Nutritional Products’dan Dr. Mikkel Klausen “Tavuk bağırsağı bakteriyel isolatından fungal muramidaz enzimi ile elde edilen saf peptidoglükanların hidroliz karakteristikleri” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Dördüncü ve son olarak Phytobiotics Futterzusatzstoffe GmbH’den Anja Pastor “Kanatlı üretiminde izoquinolin alkoloidlerin kullanımı ve önemi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdiler.
Dördüncü oturum Kanatlı Sağlığı ve Hastalıklar başlığı ile Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz başkanlığında gerçekleşti. Bu oturumda Aviagen Ltd‘den Akos Klausz “Broyler damızlık sürülerde Mycoplasma Synoviae”, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü‘nden Özlem Kardoğan ise “Marek hastalığının teşhisi ve Türkiye’de kullanılan aşıların ayırımına yönelik çoklu Kantitatif Gerçek Zamanlı PCR hızlı tanı kiti geliştirilmesi” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Oturumun son konuşmacısı Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi’nden Esra Büyükcangaz “Türkiye’de kümes hayvanlarında avian patojenik escherichia coli (APEC)’nin tesbiti” başlıklı sunumu yaptı.
Beşinci oturum Kanalı Üretiminde Teknolojik Yenilikler başlığı altında Prof. Dr. Okan Elibol’un oturum başkanlığında yapıldı. Doç. Dr. Arda Aydın, Ryan Izzard, Elvan Gökçen Bulut, Bülent Cellak ve Elif Babacanoğlu sunumlarını gerçekleştirdiler. Prof. Dr. Pınar Saçaklı‘nın oturum başkanlığında gerçekleşen Kanatlı Besleme-Yemler oturumu ise altıncı oturum olarak gerçekleşti.
Antalya Starlight Convention Center’da yapılan ve sektörün en önemli organizasyonlarından olan 5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi 27 Nisan akşamı 20:00’de başlayan Gala Yemeği ile son buldu.