Özgürlüğe Kaçan İnek Dağlarda Yeni Bir Irk Yarattı


Aydınlar Köyü muhtarı, Tepe Gölü mevkiinde yaşayan 1500 yabani ineğin korunması için İl Genel Meclisi başkanından destek istedi

Saruhanlı ilçesine bağlı Aydınlar köyünün Tepe Göl mevkisindeki ormanlık alanda sayıları 1500’e ulaşan yabani ineğin yaşadığı belirlendi.

Kasap ve lokanta işletmecileri tarafından kaçak olarak avlandıkları öne sürülen yabani ineklerin, koruma altına alınmasına yönelik çalışma başlatıldı. 1942 yılında Veli Kazak’a ait gebe inek, Aydınlar köyüne 10 kilometre mesafedeki Tepe Göl mevkisindeki ormanlık alana kaçtı. Burada yavrulayan inek, köylülerin bütün çabasına rağmen geri getirilemedi.
Yavrusu ile yaşayan inek, köyden otlamak için getirilen diğer inekler arasında bulunan boğalarla çiftleşerek, üremesini sürdürdü. 57 yıl içinde bölgede üreyen yabani inek sayısı 1500’e ulaştı.

Tepe Göl mevkisinde yabani inek varlığını öğrenen Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız, beraberinde Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Adalet ve Kalkınma Partisi Saruhanlı İl Genel Meclisi üyeleri Mehmet Baltacı ve Mehmet Salatacı’nın yanı sıra köyden vatandaşlarla birlikte bölgede incelemede bulundu.
Yıldız, 1942 yılında köyden kaçan hamile bir inekten üreyip çoğalan yabani inek sürüsünün, kaçak olarak avlanmalarının önüne geçilmesi ve bölgenin turizme açılması amacıyla bir milli park yapımının planlandığını söyledi.

DİĞER HABERLER
Rusya’da Türk Tavuğu Sesleri

Spil dağı zirvesinde yılkı atları gördüğünü, ancak yaşamında ilk kez yabani inekle karşılaştığını, bunun bir doğa harikası olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
“Köy halkımızın isteği, bu ineklerin avcılar tarafından vurulup neslinin tükenmesinin önlenmesini sağlamaktır. Bu konuda biz üzerimize düşen görevi yapmaya çalışacağız. Köy halkı bize çözüm önerileri ile gelmelidir. Bu yabani hayvanlara sahip çıkmak, en başta köylünün görevidir. Şu aşamada bu alanda Milli Park çalışması yapmak, bekçi tutarak inekleri koruma altına almak gibi bir planımız var. Önümüzdeki günlerde Tepe Göl’ün turizme açılması noktasında bir ön çalışmada bulunup, neler yapabileceğimizi masaya yatıracağız.”
Yıldız, yabani ineklerin yaşadığı ormanlık alanın içinde bulunan Tepe Göl’ün turizme açılması noktasında bir ön çalışma yapacaklarını da ifade etti.

Yabani ineklerin hikâyesi

Aydınlar Köyü Muhtarı Şaban Kazak ise yabani ineklerin 1942 yılından beri Tepe Göl mevkisinde ürediklerini dile getirerek, şunları aktardı:  “Dedem Veli Kazak’a ait hamile bir inek 1942 yılında dağa kaçmış. Dağda yavrulayan inek, köylülerin bütün çabasına rağmen getirilememiş ve doğal ortama bırakılmış. Dağda yavrusu ile yaşamaya başlayan inek, köyden otlamak için dağa gelen diğer inekler arasında bulunan boğalarla çiftleşip üremeye başlamış. 57 yıl içinde bu ineklerin sayısı 1500’ü buldu. Her yıl bu sayıya 100 tane daha eklendiğini düşünüyoruz. O tarihten bu yana dağda yaşayıp, otlayan, su ihtiyaçlarını da Tepe Göl’deki gölden gideren inekler, zaman zaman kaçak olarak avlandı. Yakalanan avcıların mahkemeleri hala devam ediyor. Bunun için yabani ineklerin koruma altına alınmasını istiyoruz.”

DİĞER HABERLER
Süt Sempozyumunda İnovasyon konuşuldu

Son yıllarda yabani ineklerin avcılar tarafından av hayvanı haline getirildiğini, özellikle son 2 yıl içinde Manisalı bazı kasap ve lokanta işletmecileri tarafından silahla avlandığını anlatan köy muhtarı Kazak, özellikle Kurban bayramlarında avcıların buradan inekleri yakalayıp, pazarda düşük fiyatlarla sattıklarını söyledi.

Kazak, “Biz elimizden geldiği kadar jandarmayla işbirliği içinde yabani inekleri korumaya çalışıyoruz. Ancak bu konuya devletimizin de el atmasını istiyoruz. Bu inekleri koruma altına almak zorundayız” dedi. (aa)


Haber Tarihi: 1 Şubat 2011. 22:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x