732. Ertuğrul Gazi’yi Anma Şenlikleri başladı
Bilecik’te düzenlenen 732. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri başladı.
Bilecik’in Söğüt ilçesinde bu yıl 732’ncisi düzenlenen ”Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri”ne katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tören alanındaki Yörük çadırının önüne Türk bayrağı dikerek etkinlikleri başlattı.
Arınç, beraberindeki TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile Ertuğrul Gazi’nin türbesini ziyaret edip, dua etti. Daha sonra türbedeki anı defterine düşüncelerini yazan Arınç, tören alanına gelerek, vatandaşları selamladı. Yörük çadırlarını ziyaret eden Arınç, çadırın önüne Türk bayrağı dikti.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de, partililerle Hükümet Konağı önünden Ertuğrul Gazi’nin türbesine kadar yürüyüp burada dua etti.
Şenliklere, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Başkanı ve AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Destici, Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can ile çok sayıda siyasi parti temsilcisi katıldı.
Protokolde kendisi için ayrılan yere oturmayan Bahçeli, Vali Akpınar’ın protokoldeki yerine gelmesi yönündeki daveti de geri çevirdi.
Tören açılış konuşmaları ve halk dansları topluluklarının gösterileriyle devam etti.
Arınç: Bize düşen adaletin varlığını tesis etmek
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şenliklerin açılışında yaptığı konuşmada, “Bize düşen, bize öfke duyanlara, uysallıkla cevap vermektir. Devlete uzun süredir gücenen, dışlanan ve gönül koyanların tekrar gönlüne girmektir. Bu insanları tekrar devletle barıştırmak, bir idealde buluşturmaktır. Bize düşen, hakkın ve hukukun üstünlüğünü esas alan adaletin varlığını tesis etmektir. Biz milletimizi büyük saydık, kendimizi milletin hizmetkarı bildik. Hizmet etme azmimiz arttıkça sınandık ama vazgeçmedik” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini belirten Arınç, “Bugün yüzyıllardır gölgesi altında yaşadığımız ulu çınar Ertuğrul Gazi’yi anmak ve Söğüt ruhunu baki kılmak için yeniden bir araya geldik. Tam 732 yıldır, bir başlangıç noktası olarak, bir nüve olarak Ertuğrul Gazi’yi ve yol arkadaşlarını bildik ve tanıdık. Ne mutlu bize ki, 7 yüzyıl sonra yine burada, her şeyin başladığı yerde, her zamankinden daha güçlü bir şekilde bir araya geliyor, hatıralarımızı tazeliyoruz. Tüm nesillerin bu isimleri bilmesi ve tanıması için anma şenliklerinde buluşuyoruz” diye konuştu.
“Bu topraklara asırlar önce gelen büyüklerimiz, bize iki önemli değeri miras bıraktılar” diyen Arınç, bunların, yaşam biçimleri ve kültürleriyle Oğuz geleneği, inançlarıyla ve düşünceleriyle İslam dini olduğunu kaydetti.
Oğuz geleneğinin cesareti, gururu ve azmi getirirken, İslam inancının da huzuru, merhameti ve adaleti getirdiğine dikkati çeken Arınç, şunları kaydetti:
“Oğuz olmak ne kadar şerefli, Müslüman olmak ne kadar yüce ise bizim gibi olmayanlarla birlikte yaşamak, onları gönülden sevmek, saygı duymak, büyüklüğün bir nişanesidir.”
Söğüt’ün hatırası bugün ile sınırlı kalmamalı
Söğüt’e gelen Ertuğrul Gazi ve arkadaşları gibi, birçok boyun Anadolu’nun başka yerlerine gelip yerleşmesiyle Osmanlı Devleti’nin kurulduğunu anımsatan Arınç, “7 yüzyıl sonra Söğüt’ün bıraktığı hatıra bugün ile sınırlı kalmamalıdır. Ertuğrul Gazi’nin ve arkadaşlarının azmi, cesareti ve niyetleri bizlere örnek olmalıdır” şeklinde konuştu.
Ağlayan bir çocuğun feryadına sırtımızı dönmeyiz
Arınç, “İnsanımızın, insanlığın huzur, refah ve adalet içinde yaşaması için, devletimizin tüm imkanlarını seferber ediyoruz” ifadelerini kullanarak, “Dün nasıl her gittiğimiz yere sevgiyi, adaleti ve muhabbeti götürdüysek, bugün de aynı kararlılıktayız. Biz başkaları gibi, ağlayan bir çocuğun feryadına sırtını dönüp gidecek yapıda bir millet değiliz. Biz tarihimizin her anında olduğu gibi bugün de, yarın da o gözyaşını dindirmek için çırpınacağız” dedi.
Bahçeli: Söğüt, imparatorluğun serpilme yuvasıdır
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de konuşmasında, “Söğüt, imparatorluğun yetişme ve serpilme yuvasıdır. Söğüt, kardeşlikle geçen, zaferlerle süslenen, kudretle perçinlenen Türk asırlarının kader ve kavşak yeridir” dedi.
Bahçeli, Bilecik’in Söğüt ilçesinde bu yıl 732’ncisi düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’nde yaptığı konuşmada, üç kıtayı kanatlarının altına alan, insanlığa adalet, hidayet ve merhamet tebliği yapan bir ceddin ahfadı olmanın sorumluluklarının fazla olduğunu belirterek, bunun farkında ve bilincinde olmanın ötesinde yaşamaya ve yaşatmaya var güçle çalışılması gerektiğini söyledi.
Her şeye rağmen geçmişten kopmadan geleceğin stratejik amaçlarının tayin edilmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, şöyle konuştu:”Dünden devraldığımız kutlu mirasın mana ve ehemmiyetini ziyadesiyle bilmeli, hakkıyla benimsemeli ve layıkıyla da geleceğe taşımaya gayret etmeliyiz. Çünkü saygıyla yad ettiğimiz Ertuğrul Gazi’nin ve liderlik yaptığı 400 çadırlık Türkmen varlığının en başta gelen vasiyeti budur. Şu anda üzerine bastığımız topraklar Türklüğün umudu, İslam’ın zafer müjdesi olan ulu bir çınarı, hükümran bir nesli asırlar öncesinde bağrından yetiştirmiştir. Söğüt, imparatorluğun yetişme ve serpilme yuvasıdır. Söğüt, kardeşlikle geçen, zaferlerle süslenen, kudretle perçinlenen Türk asırlarının kader ve kavşak yeridir.”
“Toplumlar zorla elde edilemez”
Bahçeli, toplumların, milletlerin ve ülkelerin zorla, şiddetle, tehditle ve zorbalıkla elde edilmediğini, her zaferin gönüllerde karşılık bulduğunu, kalplerde huzur uyandırdığını vurguladı.
Devlet Bahçeli, Osmanlı sarığının yiğitliğin, mertliğin ve cesaretin sembolü olduğu kadar iyiliğin, birliğin, yardımlaşmanın ve hala özlemle andığımız kalıcı barışın da alametifarikası olarak insanlığın hafızasına kazındığını kaydetti.
Bahçeli, konuşmasını şöyle sürdürdü:”Osmanlı sonrasında, şimdilerde de açık bir şekilde gördüğümüz gibi, yakın ve uzak coğrafyalarda bir zamanlar sağlanan huzur, barış ve istikrar ortamı birden bire kesilmiştir. Bugün eski hakimiyet sahalarımız felaketlerin içine gömülmüştür. Bir zamanlar barışın, kardeşliğin ve birliğin hüküm sürdüğü yerler, bunalım ve buhranın kapanına sıkışmış, toplumsal, siyasal ve ekonomik dar boğazın pençesine düşmüştür.”
AA
Haber Tarihi: 8 Eylül 2013. 16:32