770 bin 369 koyun keçiye sahip,4 bin 858 işletmeye,destek ödemeleri yapıldı…
Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bu dönemde hiçbir geliri yok.Destek ödemeleri Ankara’lı yetiştiricilerimiz için can suyu oldu….
Halim UTLU
Çobanlar arasında küpe desteği olarak bilinen koyun-keçi anaç hayvan destek ödemeleri,Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üreticilerin banka hesaplarına yatırıldı.
Koyun-keçi yetiştiricilerine verilecek 15 milyon 407 bin 380 TL’lik anaç koyun keçi destek ödemelerinin, Hıdrellez öncesi yetiştiricilerin hesaplarına aktarıldığını açıklayan Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, Ankara’da destek ödemesi almayan üreticinin kalmadığını açıkladı.
Kılınç,2014 Haziran ayında yapılan desteklemelerin, bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin yoğun çabaları sonucu, Nisan ayı bitmeden gerçekleştirildiğini söyledi.
4 bin 858 işletmede,770 bin 369 anaç koyun keçi var
Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “2014 hayvancılık desteklemeleri kapsamında, anaç koyun keçi desteklemesi almaya hak kazanan, toplamda 770 bin 369 anaç hayvana sahip, 4 bin 858 işletmeye,15 milyon 407 bin 380 TL tutarındaki karşılıksız destek ödemesi, yetiştiricilerin banka hesaplarına Hıdrellez öncesi yatırıldı” şeklinde bilgi verdi.
Ödemeler yetiştiriciler için can suyu oldu
Kılınç, şöyle devam etti;“Çetin kış koşullarına karşın Bakanlık birimleri, hem de damızlık koyun keçi yetiştiricileri birlikleri, yoğun çaba harcayarak anaç koyun keçi desteklerini Nisan ayı sonuna yetiştirdi. Kuzular yetişmediği ve tarım ürünlerinin hasadı gerçekleşmediği için, Ankara’da küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bu dönemde hiçbir geliri yok. Destek ödemeleri yetiştiricilerimiz için can suyu oldu.”
Kargı ilçesindeki kıl keçisi peyniri, Türkiye’ye tanıtılacak…..
Kıl keçileri ıslah programına alınmasıyla, hayvancılıkta yeni bir ivme kazanılacak….
2008’de 38 bin anaç koyuna destek verilirken, geçen yıl 1141 üyenin 122 bin 247 anaç koyununa 10 milyon 800 bin liralık destek sağlanan, ıslah projeleri kapsamında 12 bin anaç, 600 koçdan oluşan hayvan varlığına sahip Çorum İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, Kargı ilçesindeki keçi peynirini, Türkiye’ye tanıtmak istediklerini, bunun için de kıl keçilerinin ıslah programına alınmasıyla, hayvancılıkta yeni bir ivme kazanılacağını ifade etti..
Koyunculuk köylünün altın bileziği oldu
Yeni hizmet binasının açılış töreninde Çorum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı’dan sonra söz alan TÜDKİYEB Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik de, Koyun Keçi
Yetiştiricileri Birliğinin Çorum’a kazandırılması ve yeni hizmet binasının açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Birliği çok zor şartlarda bugünlere getiren Başkan Avcı ve yöneticilerine çalışmalarında başarılar diledi. Çelik, Bakanlığın verdiği destek ve sahiplenme ile koyunculukta büyük hamleler yapıldığını vurguladı, koyunculuğun köylünün altın bileziği konumunda olduğunu ve bu işi ibadet anlayışı ile yaptıklarını dile getirdi.
Birliklerin amacı,işletmelere nitelikli damızlıklar üretmek
Yapılan güzel çalışmaların altında, sivil toplum kuruluşlarının büyük katkısının bulunduğunu belirten Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Eflaz Ermiş de,yeni hizmet binasının bu güzelliklerden birisi olduğunu söyledi.
TAGEM Daire Başkanı Dr. Ali Ayar ise Bakanlığın tüm hayvancılık dallarında Birliklerin kurulması ve güçlendirilmesi konusunda her türlü çalışmayı yaptığını, desteklemeler sayesinde geçmiş yıllara göre hayvan sayılarında, süt ve et üretiminde önemli artışlar olduğunu açıkladı. Birliğin amacının ticari işletmelere yüksek nitelikli damızlıklar üretmek ve çoğaltmak olduğunu anlatan Ayar, Birliklere desteklerinin devam edeceğini kaydetti.
“Sürü Yönetimi Elemanı Benim” kursunu bitirenlere sertifika verildi
2006 yılında kurulan birliğin, bina açılışı öncesi ‘’Sürü Yönetimi Elemanı Benim’’ projesi kapsamında düzenlenen kursu, başarıyla tamamlayan Aysun Kantar,Davut Şahin, Kenan Güden ve Gülabi Pişkin’e sertifika verildi.
Düzenlenen açılış törenine, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Sekreteri Veysel Ören,Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Doğan, Teknik İşler Şube Müdürü İrfan Gündoğdu, Çankırı DKKYB Başkanı Ahmet Susam, Kırıkkale DKKYB Başkanı Kürşat Ulusoy, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş,birlik yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda yetiştirici katıldı.