Hasat ve Üretim Artıklarını Ekonomiye Kazandıran, Besleme Değeri Yüksek Yem Geliştirildi


unnamed

 

 

Hasat ve Üretim Artıklarını Ekonomiye Kazandıran, Besleme Değeri Yüksek Yem Geliştirildi

 

Ankara Üniversitesi Bülteni

 

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Zootekni  Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Alarslan, bitki artıklarını ekonomiye kazandırmak amacıyla geliştirdiği yöntemle besleyici değeri çok yüksek ve ruminant (koyun, keçi, sığır ve manda) beslemede işçilik oranını azaltan “Yoğun Tam Yem”in patentini aldı.

“Ruminantların Yaşama ve Verim Payı Gereksinimlerini Karşılamak Üzere Hazırlanan Yoğun Tam Yem” başlığıyla Türk Patent Enstitüsü’nden ”İncelemesiz Patent” hakkını alan Prof. Dr. Ömer Faruk Alarslan, içinde 17 değişik madde olan “Yoğun Tam Yem”in, hayvanların gereksinimi olan kesif yemler, kuru kaba yemler, mineral yemler ve diğer yem katkılarının tek bir karışım haline getirilmesiyle fabrikada hazırlanabileceğini söyledi.

4-6 Ay Depolanabiliyor

Kendi geliştirdiği “Yoğun Tam Yem”den önce hayvanlara “Standart Tam Yem” olarak bilinen ve mısır silajı, yonca, korunga, fiğ gibi taze yeşil yem bitkileri ile yaş şeker pancarı posası gibi bitkilerle hazırlanan yemlerin verildiğini, bunların da nem oranı yüksek olduğu için çabuk bozulabildiğini, her gün yeniden hazırlanarak hayvanlara verilmesi gerektiğini, uzun süre depolanmasının da mümkün olmadığını belirten Prof.Dr. Ömer Faruk Alarslan, oysa patentini aldığı “Yoğun Tam Yem”in arpa, buğday, mısır, küspeler ve kepekler gibi kuru madde oranı yüksek kesif yemler ve çeşitli samanlar, yulaf kavuzu, fıstık kabuğu, mısır sapı ve koçanı, ayçiçeği tablası ve sapı, soya samanı ve sapı, çiğit kabuğu, ayçiçeği kabuğu, nar posası,zeytin posası ve pamuk koza kabuğu gibi kuru madde oranı yüksek kaba yemlerden oluştuğunu, bu nedenle herhangi bir bozulmaya maruz kalmadan 4-6 ay gibi sürelerle depolanabildiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Gıdada nişasta bazlı şeker kotası düştü

Standart yemlerin küçük çuvallarla depolanması yüksek maliyet gerektirirken, Yoğun Tam Yem’in nakliyesi ve depolanmasının büyük kolaylık ve ekonomiklik sağlayabildiğini de belirten Prof. Dr. Ömer Faruk Alarslan şunları söyledi:

Yoğun tam yemlerin standart tam yemlere göre en büyük avantajlarından biri de yukarıda bahsedilen,tek başına hayvanlara yedirilmesi sakıncalı ve sıkıntılı olan hasat ve üretim artığı kaba yemlerin tipik bir geri dönüşüm ürünü olarak, adı “Yoğun Tam Yem” olan bu yemde değerlendirilebilmesi. Bu tip kaba yemlerin, geleneksel olarak ve sıklıkla kullanılan saman, yonca, silaj gibi kaba yemlerin ara sıra ortaya çıkabilecek spekülatif güçlerine de bir denge getirebilmesi mümkündür. Yine bunun gibi, adı geçen bu kaba yemlerin kullanımıyla yonca, fiğ, korunga ve silajlık mısır ekim alanlarının endüstriyel bitkilere yönlendirilerek aynı zamanda hem kaba, hem kesif yem üretimi yapılabilme imkanı elde edilebilecektir. Örneğin, bu alanlara ayçiçeği ekilmesiyle insan ve hayvan gıdası olarak sıvı yağlar elde edilebilirken, artık materyal olarak ayçiçeği tohumu küspesi, çeşitli yağ sanayi artıkları ortaya çıkabilmekte, ayçiçeği tablası ve sapı gibi kaba yemler de bir yem ham maddesi olarak gündeme gelebilmektedir.

‘Karkas Randımanı Artıyor’

Yoğun tam yemle beslemede besi hayvanlarında canlı ağırlık artışı arzulanan seviyelere kadar yükselebildiği gibi karkas randımanı ve kalitesi artmakta, bunun gibi süt hayvanlarında da süt verimi yükselebilmekte, sütün kuru maddesi ve süt yağı düzeyi de artmaktadır. Yoğun tam yem kullanımında saman, silaj, posa ve bunun gibi ayrıca daha çok yem ham maddesi kullanımına gerek kalmadığı için yem depolama yerinden ve depolama kayıplarından tasarruf edilebildiği gibi yem hazırlama ve dağıtmada kullanılan çalışan sayısı, yemleme işçiliği ve zamanı da düşmektedir.

DİĞER HABERLER
2.Arıcılık Sektör Buluşması 2015 yapıldı...

Yoğun tam yem, bir karışım olduğundan ayrı bir ek yem ham maddesine gerek kalmamakta ve bunun gibi otomatik yemleme sistemlerini kullanabilme yoluna gidilebilmektedir.

‘Gübre Miktarı Azalıyor’

Yoğun tam yem kullanımında yemin daha iyi sindirilmesi nedeniyle gübre miktarı azalmakta ve ayrıca gübrede su miktarı daha yüksek olduğundan gübre temizleme işlerinde işçilik ve bunun gibi zaman tasarrufu elde edilebilmektedir.

‘Besi Süresi Yarıya Düşüyor’

Bu yemi yedirmeyenler besi hayvanını 300 gün beslerken, bu yemle 150 günde istenilen ağırlığa ulaşılabiliyor.

Yoğun tam yem, hayvanların nakledilmesi sırasında herhangi bir performans kaybına uğramadan gerekli yerlere ulaştırılmasına imkan tanıyor.”

Yeni Patent Başvuruları

Hayvan besleme konusunda başka çalışmaları olduğunu da belirten Prof. Dr. Ömer Faruk Alarslan,“İnsan tüketimine uygun olmayan bisküvi ve çikolata ürünlerinin hayvan beslemede bir yem ham maddesi olarak geri dönüşümü”, “Orta ve büyük çaplı ruminant işletmelerinde kullanılacak tam otomatik yemleme sistemi”, “Orta ve büyük çaplı ruminant işletmelerinde kullanılacak tam otomatik sulama sistemi”, “Ruminantların yaşama payı gereksinimlerini karşılamak üzere hazırlanan yaşama payı yoğun tam yem rasyonu”, “Nem nisbeti yüksek sulu kaba yemlerin sıralı kurutma sistemi”,Ruminant beslemede kullanılan yüksek selülozlu tamamlayıcı yem” ve “Ruminant beslemede kullanılan NPN ağırlıklı protein kaynağı yem ham maddesi” konularında da patent almak üzere Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduğunu sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Tarım Bakanlığı 673 Kişi ile Yollarını Ayırdı..

 

Kaynak:

http://bultenler.ankara.edu.tr/dergiler/45/1050/sayi1050.pdf

 


Haber Tarihi: 14 Ekim 2015. 13:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x