Türkiye Rusya’dan tahıl alımında lider oldu


Son yıllarda gıdada kendi kendine yetebilen tarım ülkesi olmaktan çıkan Türkiye Rusya’dan tahıl ithalatında birinci oldu. Türkiye’yi Mısır izledi.

 

sm7

 

 

Türkiye Rusya’dan tahıl alımında lider oldu

Türkiye’nin 2016-2017 tarım sezonunun başında Rus tahıl alım hacminde liderliğe yükseldiği bildirildi. Türkiye’ye Rusya’dan 1,483 milyon ton tahıl ihraç edildi.

Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi’nin (Rosselhoznadzor) tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz-19 Eylül tarihleri arasında 10,702 milyon ton tahıl ihraç edildi.

Bu değer tahıl ürünlerinin Gümrük Birliği ülkelerine gönderilen hacmi dikkate almıyor. Böylelikle Türkiye’nin Rus tahıl ürünlerinin ihracatındaki payı %13,85 seviyesinde oldu. İkinci sırada 1,261 milyon ton tahıl ürünlerinin gönderildiği Mısır yer aldı.

 

Türkiye ve Mısır’ı 1,006 milyon ton tahıl ürününün ihraç edildiği Bangladeş ve 742,5 bin ton tahıl ürününün ihraç edildiği Suudi Arabistan takip etti.

Öte yandan yeni sezonun başından itibaren 8,17 milyon ton buğday ve 1,275 milyon arpa ihraç edildi.

organik-urunler

 

‘DESTEKLER YETMİYOR’

 

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş söz konusu tabloyu Sozcu.com.tr’ye yorumladı. Demirtaş, “Biz artık pek çok tarım ürününü Türkiye dışından alıyoruz. Çünkü ekilmeyen alan sayısı çok. İnsanlar tarıma yönlendirilmiyor. Araziler ekilmemiş şekilde boş duruyor. Masraflar çok yüksek. Destekler yetmiyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
TVHB Merkez Konseyi görev dağılımı yapıldı

 

 

Siyasi iktidarın Afrika’dan tarım arazisi almak için girişimleri olduğunu ifade eden Demirtaş, ” Afrika’da ziraatçılık yapılmayacak. Maliyetler yüksek 1 kilogram buğdayın masrafı çok yüksek. Meyveden muza kadar sap samana kadar yurtdışından geliyor. Azerbaycan’dan saman almak zorunda kaldık. 21 milyon dekar arazi terk edildi. Çiftçi tarımdan koptu. Bu sene de büyük şehirlerde sorunlar oluyor. 80 milyon insanı doyuramıyoruz” dedi. Sozcu.com.tr


Haber Tarihi: 27 Eylül 2016. 11:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x