Dünyanın yeni para babası: ÇİN


Küresel krizde gelişmekte olan ülkelere 100 milyar dolar kredi veren Dünya Bankası’nın rekorunu Çin kırdı. Çin 2008-10 döneminde gelişmekte  olan ülkelere 11 milyar dolar kredi verdi.
 
Çin’in, başta Afrika olmak üzere gelişmekteki ülkelere olan ilgisi giderek artıyor. Financial Times gazetesinin haberine göre Çin bu ülkelere Dünya Bankası’ndan daha fazla kredi veriyor.

Çin öncelikle hammadde ihtiyacını garanti altına alabilmek için bütün dünyada milyarlarca dolarlık yatırım yaparak küresel ağırlığını hissettirmeye çalışıyor.

DÜNYANIN YENİ KREDİTÖRÜ

Dünya Bankası’nın  fakirlikle mücadele, çevrenin korunması,özel sektörün yaygınlaştırılması ve  fakir ülkelere uzun vadeli kalkınma kredileri veriyor.

Pekin hükümeti ile Çin kamu bankaları ise gelişmekteki ülkelere, Çin mallarına pazar açmak ve hızla büyüyen ekonomisinin hammadde ihtiyacını karşılamak için borç veriyor.

Çin kredilerinden en çok hammadde zengini ülkeler yararlanıyor. Çin bankaları Rusya, Venezüella ve Brezilya gibi ülkelere petrol karşılığında para veriyor. Gana ve Arjantin gibi ülkeler Çin kredisiyle Çin şirketlerine kara ve demiryolları inşa ettiriyor.

REJİM ÇİN’İ ENGELLEMİYOR

Çin bankalarının Dünya Bankası’ndan daha elverişli şartlarla kredi verdiği söylenemez. Dünya Bankası uzun vadeli kredi açıyor ve düşük faiz alıyor. Alacağını kısmen bağışladığı durumlar da olabiliyor.  Buna rağmen Çin kredisinin bazı ülkelere neden daha cazip gelmesinin nedeni ise bankanın vereceği kredinin yararı kadar borçlu ülkenin iyi yönetilip yönetilmediğine bakmaması. Çin, kredi vereceği ülkenin nasıl yönetildiğine önem vermiyor”

DİĞER HABERLER
Malıye Bakanı "Dolaylı vergiler,yüksek ve adaletsiz"

DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINA BAKMIYOR
Pekin yönetimi kredi sözleşmesi yapacağı kalkınma halindeki ülkelerin insan hakları ve demokrasiye saygılı olup olmadıklarıyla ilgilenmiyor. Bu nedenle de Çin Zimbabwe ve Sudan gibi ülkelerin en önemli ticari ortakları arasında yer alıyor. Afrika uzmanı Helmut Asche Çin yönetiminin kalkınma işbirliğine giderek daha fazla önem vermesiyle güç ekseninin Batı’dan Doğu’ya doğru kaymaya başladığını ve bunun da sadece dikta rejimlerinin işine gelmediğini belirtiyor.


Haber Tarihi: 22 Ocak 2011. 09:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x