Dezenfeksiyon
Dezenfeksiyon hayvan hastalıklarının önlenmesi ve eradikasyonunda en önemli unsurdur.Hastalıkların önlenmesinde ilaç, aşı veya büyütme faktörü gibi diğer yöntemlerle kıyas edildiğinde çok daha etkili ve ekonomiktir. Özellikle küme hayvancılığı en kısa sürede en iyi verimi hedeflemektedir.Doğru dezenfektan seçimi ve doğru uygulama kanatlı kümeslerinde üretim maliyetini ciddi anlamda düşürür.
Ülkemizde biyogüvenlik ve dezenfeksiyonun önemi yeni yeni anlaşılmaktadır.Biyogüvenlik kuralları özellikle kuş gribi salgınından sonra olmazsa olmaz kriterler haline gelmiştir.Fakat hala bu işin ehemmiyetinde olmayan işletmeler ve üreticiler mevcuttur. Evvelki yıllarda hatta yakın zamana kadar dezenfektan olarak bazı işletmelerde formaldehit kullanılmaktaydı.Avrupada kansorojen etkisinden dolayı yasaklanan formaldehit kullanımı ülkemizde artık çok azalmış durumdadır. Ön temizlik veya yıkama sırasında kullanılan deterjanların, devamında kullanılacak dezenfektanlarla geçimsizliği konusunda yanlışlıklar yapılmaktadır.Dezenfektan seçimi işletmelerin geçmişi ve bugünü göz önüne alınarak yapıl malıdır.Dolayısıyla hastalık kontrolünde ve eradikasyonunda ilerleme sağlandığı gibi ilaç vs gibi ekstra giderlerin azalacağıda kuvvetle muhtemeldir.
Eğer kümes dezenfeksiyonu önemsenmiyorsa hiçbir ilaç ve aşı hastalıkların önlenmesinde yeterli olmayacaktır.Temizlik ve dezenfeksiyonun esas amacı hastalıkları ve yayılmalarını önlemektir ve kanatlı sağlığında koruyucu hekimliğin en önemli basamağıdır.İstenen verim düzeyine ulaşmak ancak sağlıklı tavuklarla başarılabilir ve hiçbir zaman dezenfeksiyon için ayrılacak bütçe, dezenfeksiyon yapılmadığında oluşacak kayıptan fazla değildir.
Dezenfeksiyon biyogüvenlik kurallar zincirinin ilk ve en önemli halkasıdır.