Tereyağı’nın kitabı yazıldı
Kitap yayıncılığı konusunda uzmanlaşan Sidas Yayıncılık şimdi de yazarlığını Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Atamer’in yaptığı tereyağı teknolojisi kitabını yayınladı.
Kitabın, özellikle Süt Teknolojisi ve Gıda Mühendisliği Bölümlerinde lisans ve lisansüstü öğrenciler ile Süt Sanayi ve bu alanda hizmet veren kamu kurumlarında çalışanlara önemli katkı sağlayacağı inancını taşımaktayım diyen yazar Prof. Dr. Metin Atamer; “Tereyağı üretimi, günümüzden yaklaşık 7500-8000 yıl öncesine dayanan diğer bir deyişle insanlığın Kalkolitik Çağ’dan beri sürdürdüğü bir uğraştır. Tereyağı üretimi basit görünmesine karşın içinde birçok karmaşık değişimleri içeren aşamalardan oluşmuş bir üretim şeklidir. Tereyağı üretiminin daha iyi anlaşılabilmesi için, üretim aşamaları içinde ortaya çıkan değişimlerin bilinmesi gerekmektedir. Söz konusu değişimler, süt yağının biyokimyasal ve fizikokimyasal özelliklerinden kaynaklanır. Bu bağlamda süt yağı biyokimyası, süt yağının emülsiyon stabilitesi, süt yağının kristalizasyonu, yağ globül membran yapısı ve köpük oluşumu konularına, hazırlanan kitabın kapsamı içinde yer verilmiştir. Anılan temel konular çerçevesinde tereyağı üretiminin aşamaları ile tereyağının yapısı, aroması ve tereyağı bozuklukları açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, pratikte giderek yaygınlaşan modern yöntemlerle sadeyağ üretimi, süt yağının fraksiyonlarına ayrılması vb. konulara yönelik bilgiler sunulmuştur. İlaveten ülkemizde özellikle kırsal alanda yoğun olarak üretilen ve tüketilen Yayık Tereyağı üretimi ve özellikleri ayrı bir bölüm olarak sunulmuştur.”dedi.
Tereyağı Teknolojisi kitabı bu alanda büyük bir boşluğu dolduracak. Özellikle tereyağı üreticileri için kaynak niteliğindeki bu eser birçok üniversitede de ders kitabı olarak okutulacak. 196 sayfadan oluşan kitap 20 TL den satışa çıktı. Kitab sidasmedya@gmail.com veya 023 441 60 01 den temin edilebilir.