“Çiftçinin arazisi ipotekle yabancının eline geçiyor”
ANKARA (ANKA) – Şeker-İş Sendikası, Türkiye’den toprak satın alan yabancıların kamuoyu baskısı ile karşılaştıkları için taktik değiştirdiklerini belirterek, “Tarım Kredi Kooperatifleri ile bankalara borçlu olan çiftçiler, çareyi oranı yüzde 60’ları bulan yabancı sermayeli özel bankalardan kredi almakta buluyor. Cazip ödeme kolaylığı sunan bu bankalar, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi durumunda teminat gösterilen arazilere acımasızca el koyuyorlar” dedi.
Şeker-İş Sendikası’nın yaptığı araştırmada, yabancıların Türkiye’den arazi alabilmek için farklı yöntemler kullandığı iddia edildi. Araştırmada, “Bankaların büyük çoğunluğunun yabancıların elinde olduğu ülkemizde ekonomik kriz sebebiyle cazip banka kredisi aldatmacasına kanarak arazilerini ipotek gösteren ve bu yolla kredi alan çiftçilerin topraklarına bu kredileri ödeyemedikleri için tek tek el konuluyor. Türkiye şimdi yabancı sermayeli bankaların yeni taktiği ile topraklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya” denildi.
-“KREDİ İLE KARADENİZ’DE PONTUS HAYALİ İÇİNDELER”-
Türkiye’de Yunan sermayeli bir bankanın elemanlarının Karadeniz’de özellikle köy ve yaylaları dolaşarak çok cazip tekliflerle kredi imkanı sunduğunun dile getirildiği araştırmada, “Yunan sermayeli bu bankaların özellikle Karadeniz’i seçmesinin arkasında Pontus hayallerinin yattığı ifade ediliyor. Amaç, Karadeniz topraklarını geri dönüşü olmayan cazip tekliflerle ele geçirmek” denildi.
Tarım kredi kooperatifleri ile bankalara borçlu olan çiftçilerin, çareyi oranı yüzde 60’ları bulan yabancı sermayeli özel bankalardan kredi almakta bulduklarını belirten Sendika, “Hükümetin mazot ve gübre fiyatlarında yaptığı zamların altında ezilen çiftçiler, özel bankalardan kredi çekebilmek için tarlasını ve diğer gayrimenkullerini teminat olarak gösteriyor. Cazip ödeme kolaylığı sunan bu bankalar, çiftçilerin borçlarını ödeyememesi durumunda teminat gösterilen arazilere acımasızca el koyuyorlar. Türk çiftçisinin borç yüzünden kaptırdığı verimli tarla ve araziler ise özelleştirme uygulamaları nedeniyle yabancı bankaların eline geçiyor” ifadelerine yer verdi.
BDDK’nın özel ve kamu bankalarından alınan tarımsal kredilere ilişkin 2009 yılı raporuna göre çiftçinin kamu ve özel bankalara toplam 14 milyar 954 milyon TL borcu bulunduğunun belirtildiği araştırmada, “Rapora göre takipteki alacak ise toplam 941 milyon 473 bin TL. Tamamen yabancı sermayeli bankaların takipteki alacak toplamı ise 175 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yerli özel ve yabancı ortaklı bankalardan kullanılan kredilerdeki takipteki alacak miktarı ise 470 milyon dolara çıktı” denildi.