Mart Ayında Süt Hijyeni Eğitimleri Başlıyor…
27 Aralık 2011 tarih ve 28155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin 56 maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 57.maddesinin üçüncü fıkrasında çiğ sütün taşıması gereken kriterler belirlenmiştir.Buna göre çiğ inek sütünde30 oC deki koloni sayısı her mililitre için 100.000 Adet/mlnin altında,Somatik hücre sayısı ise 400.000 adet/ml nin altında olmak zorundadır. Bakanlığımız gelecek yıldan itibaren yukarıdaki bu kriterleri zorunlu tutacaktır.
Bu nedenle Bakanlığımız ile Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği arasında sütün üretimi,toplanması,depolanması ve nakliyesinde çalışanların süt hijyeni konusunda eğitimlerini gerçekleştirmek amacıyla bir protokol imzalanmıştır.İmzalanan bu protokol gereği İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından İlimiz merkez ve ilçelerinde yukarıda adı geçen yönetmelikle taşıması gereken bakteri sayılarına uygun çiğ süt üretimi ,sütün bozulmasına etken nedenler, köyde peynir ve tereyağı yapım teknikleri hakkında eğitimler verilecektir. İl/İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri işbirliği içerisinde verilecek olan eğitimlere, özellikle bayan çiftçilerimizin katılmasını arzu etmekteyiz.
Ayrıca bu eğitimlerde kamuoyunda “Ayşe Teyze’nin Sütü” diye bilinen çiğ sütün satışına yönelik Bakanlığımızın yakında çıkacak tebliği ile ilgili bilgilendirmeler de yapılacaktır.
İlk etapta İlimiz Merkezilçe başta olmak üzere Mudurnu ve Mengen İlçelerindeki toplam 12 köy ve Bolu Büyük Kapalı Pazarında satış yapan üreticilerimizin eğitimi programa alınmıştır.