Evcil Kuşlarda Kanamalı Tüylere İlk Yardım


 

 

SÜS KUŞLARI HASTALIKLARI XLIII

 

EVCİL KUŞLARDA KIRILMIŞ KANAMALI TÜYLERE İLK YARDIM

 

 

Dr. Kaya DEMİRÖZÜ

Kanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalı‎kları‎ Uzman‎ı

(Drk.demirozu@yahoo.com.tr)

 

 Kanamalı tüy nedir?

 

İğne tüy olarak da bilinen kanamalı tüyler yeni tüyler çıkmaya başla- dığında oluşmaktadır. Tüyler aktif büyürlerken, büyük ölçüde kan ihtiyacı artacaktır ve dolayısıyla kırıldıklarında kanayacaklardır. Tüyler derideki tüy foliküllerinden köken alırlar. Tüy foli-külerinde tüyleri besleyen kan damarları bulunmaktadır.  Kan dolaşımımdan dolayı tüy sapı rengi koyu görünür. Oysa yaşlı tüylerin sapı beyazdır. Bir kanamalı tüy sapı, olgun bir tüy sapından daha kalındır.

Kanamalı tüy büyürken koruyucu bir mumsu keratin kılıf vardır. Tüy tam geliştiğinde, kan dolaşımı yavaşlaya-cak ve mumsu kılıfı kuş bertaraf edecektir.

Eski tüylerin kaybı ve yenileri ile değiştirilmesi gibi tüy dökümünü işlemi takiben kanamalı tüyler ortaya çık-maktadır.

 

 

Tüyler kanamaya başlayınca ne yapılabilir?

 

İğne/kanamalı tüyler kırılacak olursa kanamaya başlayacaktır ya da kanatlar kesilirken yanlışlıkla kanatılabilmektedir. Gerekli tedbirin alınması

 

 

 

halinde sağlıklı bir kuşta,  kırılan kanamalı tüy genellikle hayatı tehdit ede-cek kadar acil olmayabilir. Hatta kanama hemen durabilir. Ancak kırık tüy-den kurtulmak istendiğinde kuşun bir hekim tarafından muayenesi gereke-bilir. Kan pıhtılaşmış olsa bile, kırık tüy sık sık yeniden yaralanabilir ve do-layısıyla kanama söz konusudur. Eğer kırık bir kanamalı tüy usulünce ko-parıldığında yerine yeni tüy çıkamaya başlayacaktır.

DİĞER HABERLER
Tavuklar Vejeteryan Değildir!!

İğne tüyün tekrar tekrar yaralanması halinde kanama sürekli hale gelmiş olacaktır. Yahut kuşun kan pıhtılaşmasını olumsuz etkileyebilen ve ciddi kan kaybına yol açabilen karaciğer hastalığı gibi bir sağlık sorunu ola-bilir. Bunun acil bir durum olduğunun önlemlerin hızlı bir şekilde alınması gerekir.

Eğer tüylerde kanama söz konusu ise:

  • Hayvan zaptı rap altına alınmalıdır.
  • Gazlı bez ya da pamukla kırık tüye tampon yapılmalıdır. Mısır nişastası kanın pıhtılaşmasına yardım eder. Bir parça nişasta pamukla uygula-nabilir.
  • Tüy kanamaya devam ederse, bertaraf edilmesi, koparılması gerekir. Bunun bir hekimin yapması akıllıca olacaktır. Çünkü tüy çıkarılırken acı, kanama veya yaralanma olabilir.
  • Bu işlemi takiben hayvan en az bir saat süre ile gözlem altında tutulmalıdır.

 

Kuş sahipleri kırık bir kanamalı tüy olgusunda nasıl davranılacağı konusunda hazırlıklı ve bilgili olmalıdır. Bir kan kesici ve pamuk tamponlar ilk yardım çantasında bulunmalıdır.


Haber Tarihi: 13 Mart 2017. 19:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x