FAO Türkiye ile Afrika arasında artan işbirliğine destek veriyor


 

Fotoğraf: ©FAO/Sarah Elliott

 

27 Nisan 2017, Antalya, Türkiye Türkiye gıda güvenliği ve beslenme, tarımsal kalkınma, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi, gençlerin istihdamı ve cinsiyet, tarımsal ticaret ve yatırım ve diğer teknik konularda Afrika’ya sunduğu artan işbirliğini genişletirken BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bunu destekleyen güçlü bir rol oynuyor.

 

Antalya’da bugün başlayan iki günlük konferans Türkiye ile Afrika arasında yeni işbirliği yolları kurmayı amaçlıyor. FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Avrupa ve Orta Asya’dan Sorumlu Bölge Temsilcisi Vladimir Rakhmanin DE Türkiye-Afrika 1. Tarım Bakanları Toplantısı ve Tarım İş Forumu’na katılıyor. Rakhmanin forum çerçevesinde Türkiye ile Afrika’dan yetkililerle bir araya gelecek ve birçok yan etkinliğe katılıyor.

 

Zirveye katılan FAO Afrika Bölge Temsilci Vekili Abebe Haile Gabriel de FAO’nun Afrika’daki stratejik tarımsal yatırım olanaklarına dair çalışmaları üzerine bakanlarla temaslarda bulunacak.

 

Forumun ana amacı Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle bitki, hayvancılık ve ilgili konularda tecrübesini ve uzmanlığını paylaşmanın yollarını aramak ve tarımsal ticaret ve yatırımlardaki mevcut işbirliği seviyesini yükseltmek.

 

Son yıllarda Afrika ile Türkiye arasındaki ilişkiler tarım sektörü de dahil bir çok alanda önemli seviyede arttı. Bu zirvenin düzenlenmesi 19 Mart 2015’te gerçekleşen Kıdemli Memurlar Toplantısı’nda karara bağlanmıştı.

 

Afrika ülkelerinden 40’dan fazla bakanın toplantıya ve foruma katılması bekleniyor. Aralarında FAO ve Afrika Birliği Komisyonu’nun bulunduğu uluslararası kurumlar, ulusal ortaklar, Türkiye ve Afrika’dan özel sektör temsilcileri foruma katılmak üzere Antalya’ya geldi.

DİĞER HABERLER
Yurt genelinde hava sıcaklığı artıyor

 

FAO Genel Direktör Yardımcısı Rakhmanin tarımda bölgeler arası işbirliğinin önemini vurguladı ve FAO’nun Afrika’daki geniş rolüne dikkat çekti. Rahkmanin “FAO’nun Türkiye ile örnek niteliğinde bir işbirliği geçmişi var. Türkiye tarım, gıda güvenliği ve beslenme konularında Afrika ile yakın ilişki kurarken biz de FAO olarak uzmanlığımızı masaya getirmeye hazırız.” dedi.

 

Bakanlar Toplantısı ve Tarım İş Forumu’nun yanı sıra tarımsal finansman ve krediler, tarımsal mekanizasyon ve sulama sistemleri, iklim direnci, tarımsal ticaret ve yatırım, tarımsal girdiler, tarım sanayii, gençlerin istihdamı ve kırsal kalkınmada kadınlar, gıda ve beslenme güvenliği konularında yan etkinlikler gerçekleşecek.

 

Afrika’da FAO

Gana’nın başkenti Akra’da bulunan FAO’nun Afrika Bölge Ofisi güçlü bölgesel ortaklıkları teşvik ediyor ve ağındaki ülke ofisleri ve alt bölge ofisleri ile zamanlı destek sunuyor. Bölge ofisi kuralsal ve siyasa işlerinin koordine edilmesine odaklanırken teknik ağlar, öncelik belirleme ve stratejik planlama ve kaynakların harekete geçirilmesinde FAO’nun liderliğini üstleniyor.

 

Afrika’nın Tarımsal Potansiyelini Ortaya Çıkarmak

Dünyanın ekilebilir topraklarının neredeyse yarısı Afrika’da bulunuyor. 15-24 yaş arasında yaklaşık 200 milyon insan ile Afrika dünyanın en genç nüfusuna sahip. Daha da önemlisi kıtanın gıda ve tarımsal pazarının değerinin 2030 yılına kadar 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.  FAO sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme adına Afrika’nın tarımsal potansiyelinin kilidini çözmek için Türkiye, Afrika ülkeleri ve diğer ortaklarla yakından çalışıyor.

DİĞER HABERLER
Babacan: Karamsar olmaya gerek yok

 

Su kıtlığı

Sahra altı Afrika ülkeleri hala tarım suyuna dayalı tarıma bağımlı halde. Bu tarım türü sadece yeterli yağmur suyunun bulunduğu bölgelerde ve bitkilerin kritik büyüme dönemlerinde toprakta nemlenmeyi devamlı şekilde garanti altına alan yağış dağılımın bulunması durumunda çalışıyor. FAO su kaynaklarının daha verimli kullanılarak su kıtlığı ile mücadeleye özel önem veriyor. Çevre dostu güneş enerjisi ile çalışan sulama sistemleri bunun önemli örneklerinden birisi.

 

Gıda kayıpları

Sahra altı Afrika ülkelerinin çoğunda tarımsal verimlilik oranı çok düşük seviyelerde seyrediyor. Gıdanın bulunurluğu ve erişim ancak üretimi arttırarak, dağıtımı iyileştirerek ve aynı zamanda kayıpları azaltarak arttırılabilir. Bundan dolayı mahsul sonrası gıda kayıplarının azaltılması gıda güvenliği ve beslenmeyi teminat altına almanın kritik ögelerinden birisi.

 

FAO’nun tahminlerine göre dünya çapında her sene yaklaşık 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor veya kayboluyor. Kayıplar çoğu zaman mahsul sonrası süreçte ortaya çıkarken nakliye, depolama, koruma ve işleme süreçlerinde ciddi kayıplar yaşanıyor.

 

İklim değişikliği

FAO yeni iklim değişikliği stratejisi ile iklim değişikliği üzerine küresel, bölgesel ve ulusal program ve projelerin geliştirilmesine ve uygulanmasına liderlik ediyor veya katkıda bulunuyor.

DİĞER HABERLER
Maliyet düşecek derken, indirim de gitti

 

Büyük Yeşil Duvar ve Sahel İnisiyatifi

Sahra İçin Büyük Yeşil Duvar ve Sahel İnisiyatifi Avrupa Birliği, FAO ve BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin desteğiyle Afrika Birliği tarafından yürütülen bir program. Program, kırılgan ekosistemler üzerine insan baskısından kaynaklanan çölleşme ve toprak bozunumu ile mücadele ediyor. Genel amacı bölge insanlarının ve doğal sistemlerinin direncini güçlendirmek.

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programı

FAO-Türkiye Ortaklık Programları; gıda güvencesinin sağlanması, yoksulluğun azaltılması, orman ve ağaç kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi alanlarında aktif işbirliğine yönelik maddi, finansal ve operasyonel çerçeveyi sağlamayı hedefler.  Merkezi Ankara’da bulunan FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi’nin desteklediği Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve diğer ülkeler, iki programın da yararlanıcı ülkeleri arasındadır.

 

Forum Türkiye için FAO’nun stratejik programları ve bölgesel girişimleri yoluyla Afrika’da gıda güvenliği ve beslenmenin iyileştirilmesine katkısını hızlandırmak için bir fırsat penceresi sunuyor.

 

LİNKLER:

 

FAO Afrika Bölge Ofisi

www.fao.org/africa/en/

 

FAO Yakın Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Ofisi

www.fao.org/neareast

 

FAO-Türkiye Ortaklık Programları

http://www.fao.org/europe/programmes-and-projects/fao-turkey/tr/

 

VIDEO: FAO-Türkiye Ortaklık Programı

https://www.youtube.com/watch?v=FAfWI7YJ1KQ&feature=youtu.be


Haber Tarihi: 27 Nisan 2017. 16:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x