Yumurta Üreticileri zararda
Yumurta üreticileri büyük zararda.Üreticiler Irak pazarında yaşanan sıkıntılar yüzünden ürünlerini maliyetin yüzde 20 altında satmak zorunda kalıyor.
Rusya ve Irak pazarında yaşanan sıkıntılar bütün sektörlere ağır darbeler vuruyor. Özellikle yumurta sektörüne. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) geçen hafta Salı günü Şubat ayı verilerini açıkladı. Burada Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Kar-Mar Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Küçük, 30 yumurtanın maliyetinin 5.8 TL (tanesi 19 kuruş) olduğunu ancak bunu 4.5 TL’ye (tanesi 15 kuruş) satabildiklerini dile getirdi.
İhracat zorda
Türkiye’de üretimin tüketimden fazla olduğunu dile getiren Küçük, şunları söyledi: “2014 yılında 400 milyon dolar olan ihracatımız, 2015 yılında 275 milyon dolara düştü. İhracatımızın yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştirdiğimiz Irak pazarı bu yıl daha da küçülecek. Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Afrika gibi ciddi alternatif pazarlar var ancak gemiler dolaşarak gittiği için bu coğrafyalara 45 günde varabiliyor. Oysa devlet nakliye desteği sağlayıp ürünlerimizi 20 günde bu bölgelere ulaştırma imkânımız olursa, ihracatımızdaki düşüş durabilir.” Küçük, ayrıca yumurta ve kanatlı sektörlerinde ciddi yatırım yapan Irak’ın kendi üretimine başlayacağına işaret ederek, sektörün acilen yeni pazarlara girmesi gerektiğinin altını çizdi.
Maliyetler çok arttı ve artmaya devam ediyor
Maliyetlerin arttığını belirten Yüksel Küçük, “Kilosu 60 kuruş olan mısır, son 3 ay içinde 75 kuruşa çıktı. Diğer girdilerde de artış var. Sektör yem maddeleri, aşı ve ilaçta da dışa bağımlı… Dolar kuru yükseldikçe maliyetler otomatikman artış gösteriyor. Bu nedenle yumurta üreticileri son iki aydır zarar ediyor” şeklinde konuştu. Küçük, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) hammadde temininde üreticilere pozitif ayrımcılık yapmasını talep etti.
Yerli damızlık çok yem tüketiyor
Yumurta üreticilerinin en önemli girdilerinden biri de damızlık… Damızlık sektörü dünyada 4 şirketin elinde. Uzmanlara göre bu 4 şirket, damızlık üretimini bıraksa 6 ay içinde dünyada ne tavuk bulunur, ne de yumurta! Bu maksatla Türkiye, ‘Atak’ isminde damızlık üretmek için harekete geçti. KTG Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Küçük, yerli damızlık Atak’ın çok yem tükettiğini, bu nedenle şimdilik verimli olmadığını ifade ederek, “Atak ıslah edilmeli”dedi.