Çiftçiye Yeni Destekler


Tarımsal Desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Karara göre, Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilere yapılan mazot ve gübre destekleri artırıldı. Geçen yıl peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır mera ve orman emvali alanlar için çiftçilere yapılan dekar başına 2 lira mazot desteği, 2,5 liraya, 3 lira gübre desteği de 3,5 liraya yükseltildi.

Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için dekar başına 3 lira olan mazot desteği 3,75 liraya, 4,25 lira olan gübre desteği 4,75 liraya çıkarılırken, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri için dekar başına 5,5 lira olan mazot ve gübre destekleri de 6 lira oldu.

Çiftçilerin mazot ve gübre desteğinden yararlanabilmesi için yetkili laboratuvarlarda toprak analizi yaptırmış olmaları gerekiyor. Tarımsal destekler kapsamında toprak analizi için de dekar başına 2,5 lira destekleme yapılacak.

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi desteği yapılan bazı ürünlerin desteklerine de artış yapıldı.

Geçen sene kilogram başına 35 kuruş destek verilen sertifikalı soya fasulyesi desteği 50 kuruşa, 29,5 kuruş destek verilen sertifikasız soya fasulyesi desteği de 40 kuruşa çıkarılırken, 27,5 kuruş olan kanola desteği ise 40 kuruşa yükseltildi. Aynı ürünler kapsamında yer alan zeytinyağının 30 kuruş olan desteği ise 50 kuruş oldu.

DİĞER HABERLER
Su ile Gelen Mucize

Hayvancılık destekleri kapsamında 250 lira olan hayvan başına anaç manda desteği 300 liraya yükseltilirken, damızlık koyun-keçi yetiştiren Koyun-Keçi Sistemine Kayıtlı çiftçilere Rev-1 aşısı yaptırılması şartıyla damızlık anaç hayvan başına yapılan ödeme miktarı da 10 liradan 15 liraya çıkarıldı.

Büyükbaş, küçükbaş hayvan, arı ve su ürünleri yetiştiriciliğinde organik tarım yapan çiftçilere hayvancılık desteklerinin yanı sıra organik tarım desteği verilecek.

Buna göre, organik tarım desteği, bitkisel üretimde dekar başına 25 lira, organik tarımın hayvancılık ilave destekleme tutarı da hayvan başına anaç sığırda 112,5 lira, koyun-keçide 7,5 lira, arıcılıkta kovan başına 3,5 lira, alabalıkta kilogram başına 32,5 kuruş, çipura-levrekte de kilogram başına 42,5 kuruş olarak uygulanacak. İyi tarım uygulamaları desteklemeleri kapsamında meyve ve sebzede dekar başına 20 lira, örtü altında ise dekar başına 80 lira olarak belirlendi.

Suni tohumlamadan doğan buzağı başına 60 lira olan destekleme miktarı 75 liraya, tiftik keçisi yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla verilen oğlak tiftiği kilogram başına desteği de 10 liradan 15 liraya çıkarıldı.

İpek böceği yetiştiricilerine kutu başına verilen 25 liralık tohum desteği 30 lira, 18 liralık 1. sınıf koza, ve damızlık koza desteği de kilogram başına 20 lira oldu.

DİĞER HABERLER
Tekfen Tarım Adana-Agripark Tesisleri Ar-Ge Merkezi Oldu

Arıcılıkta kovan başına verilen destekler 6 liradan 7 liraya, Bombus arısında ise (o ne demekse) koloni başına 50 liradan 60 liraya çıkarıldı.

Yem bitkilerinden ise sulu yoncaya uygulanan dekar başına 125 liralık destek, 130 liraya, korungada 80 liradan 90 liraya, sulu silajlık mısırda 45 liradan 55 liraya yükseltildi

Çiftçilere destek ödemesi 28 Şubat’ta

Destekleme kapsamında 700 bin çiftçiye toplam 612 milyon lira ödenecek.
        
ANKARA – Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, destekleme kapsamında 28 Şubat’ta 700 bin kişiye toplam 612 milyon lira ödeneceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2011 yılı ilk destek ödemelerine 25 Ocak tarihinde başladığı belirtildi.

Açıklamada, 2011 yılı şubat ayı destekleri kapsamında su ürünleri desteği, yem bitkileri desteği, süt desteği, hububat primi, sertifikalı tohumluk kullanımı desteği ve tarım sigortaları desteği olmak üzere toplam 700 bin çiftçi için 28 Şubat tarihinde 612 milyon liranın hesaplara aktarılacağı kaydedildi.


DİĞER HABERLER
İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik
Haber Tarihi: 24 Şubat 2011. 14:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x