YÖK’ten Horoz Gitti,Kuzu Geldi….


Erzurum Atatürk Üniversitesi, Rus orijinli Romanov cinsi koyun ve 3 günlük kuzusunu YÖK Başkanı Özcan’a hediye etti. Ayakta durmakta zorlanan kuzuyu biberonla besleyen Özcan, özelliği olan hayvanları YÖK’ün bahçesinde beslemek istediğini söyledi.

ANKARA – Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, kurumun bahçesinde oluşturulan ve çeşitli türlerde hayvanların bulunduğu ”mini hayvanat bahçesi”ne bir de Romanov cinsi koyun ve kuzu ekledi.       
Erzurum Atatürk Üniversitesi, Rusya’dan getirilen ve ”zamansız doğum yapan” koyun ile 3 günlük kuzusunu Özcan’a hediye etti. YÖK’ün bahçesinde oluşturulan hayvanat bahçesine dün getirilen koyun ve kuzuyu görmek için YÖK’teki çalışmalarına ara veren Özcan, henüz ayakta durmakta zorlanan kuzuyu severek biberonla besledi.    

Özcan, koyunun ”bir batında en az 4 kuzu doğuran” bir cins olduğunu ve Atatürk Üniversitesi’nin Rusya’dan getirttiğini kaydetti.

“TÜP BEBEK” TEKNİĞİYLE DOĞUYORLAR

Koyunun yeni doğum yaptığını ve doğurduğu 4 kuzudan 3’ünün öldüğünü, kalanın ise YÖK’e hediye edildiğini anlatan Özcan, şunları söyledi:       

”Biz aslında bir batında 2’den fazla doğuran hayvan arıyorduk. Atatürk Üniversitesinde varmış, bize hediye ettiler. Türkiye’de hayvan varlığının artması için çalışmalar yapılıyor. Bunlar aynen ‘tüp bebek’ tekniğiyle doğuyorlar. Bu koyun da 4 tane doğurmuş ama 3’ü ölmüş. Şimdi burada Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden bir arkadaş onunla ilgileniyor.   

DİĞER HABERLER
Bakan Eker Online Süt Kayıt Sistemini Tanıttı

Öte yandan Çin horozunun akıbetini takip ediyoruz tabii. Çocuk söz verdi bize, kesmeyeceğine dair. Zaten bu nedenle ona verdik”

Özcan, ”Özelliği olan hayvanları YÖK’ün bahçesinde beslemek istediğini” dile getirdi.
        
”KOYUN TOHUMLAMA MERKEZİ KURULMASINI DESTEKLİYOR”

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arda Sancak, Rus orijinli bir hayvan olan Romanov koyunlarının çoklu doğum yapmalarıyla tanındıklarını söyledi.

Bu koyunların bir defada 5-6 yavru doğurabildiklerini söyleyen Sancak, ”Bu koyunun da 4 yavrusu olmuştu fakat 3’ü öldü. Bunun nedeni de doğum mevsimi dışında doğmaları ve doğum beklenmediği için bakıcıların yanında olmaması. Normalde koyunculukta doğum zamanı belirlenir” diye konuştu.        

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Daşkın’ın koyun veriminin artırılmasına yönelik bir proje hazırladığını ve projenin DPT’ye sunulduğunu anlatan Sancak, şöyle konuştu:       

”Yeni Zelanda dünya et ihtiyacının yüzde 44’ünü karşılıyor, 4 milyonluk bir ülke. Neden bizim ülkemizde bu yapılamıyor. Bizim bu kadar meralarımız, alanlarımız var. Bu da koyun ıslahının yapılmamasından kaynaklanıyor. DPT’deki, Sayın YÖK Başkanımızın da desteklediği Ali Daşkın hocamızın projesi Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde bir koyun tohumlama merkezinin kurulması. Yani en iyi koyun ırklarının tohumlarının bulunması, yetiştiricilere bunların verilerek onların elinde en iyi ırkların gelişmesinin sağlanmasını ve yetiştiricilerin bu ırklar üzerinden hayvanlarını çoğaltmalarını amaçlıyor. Hayvancılıkla ilgilenen bütün ülkelerde koyunlar için hem özel hem de devlete ait suni tohumlama merkezileri var fakat Türkiye’de koyunculukla ilgili bir tane bile suni tohumlama merkezi yok. Bu da arz-talepten kaynaklanıyor. Yetiştiricinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Koyunculuk yapan insanlara daha maksimum verim alabilecekleri ırkların tanıtılması ve o ırkların onların elinde gelişmesi gerekiyor.”

DİĞER HABERLER
Güvenip Verdi Sucuk Yaptılar

Haber Tarihi: 26 Şubat 2011. 09:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x