“Hazine, TMO’nun elini güçlendirmeli”


 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, TMO’nun enflasyon farkı, üretici kârı ve refah payını dikkate alan bir müdahale fiyatı açıklaması gerektiğini, ayrıca Hazine’nin TMO’nun finansman ihtiyacını karşılaması gerektiğini söyledi.

 

 

 

TZOB verilerine göre 2017’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,8’lik artışla 21,8 milyon ton buğday üretilmesi bekleniyor.

 

2016 yılında buğdayın üretim değeri dolar bazında 5,7 milyar dolar, ihracat geliri ise buğday ve buğday ürünlerinde 2,5 milyar dolar olmuştu.

 

Öte yandan Türkiye geçen yıl 892,4 milyon dolar bedelle 4 milyon 226 bin ton buğday ithal etti.

 

Türkiye’de 7,7 milyon hektar tarım arazisinde yaklaşık 1 milyon çiftçi tarafından buğday tarımı yapılıyor.

 

“TMO müdahale alım fiyatı açıklamalı”

 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayın Türk tarımı ve ekonomisi için önemine işaret ederek, “Milyonlarca çiftçimiz, buğday ve arpadan geçimini sağlıyor. Üreticimiz yaptığı masrafın, verdiği emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almalıdır. Buğday kadar önemli bir ürün kendi haline bırakılamaz. TMO, acilen devreye girmeli, çiftçinin dostu olduğunu göstermeli, enflasyon farkı, üretici kârı ve refah payını dikkate alan bir müdahale alım fiyatı açıklamalı, üreticinin alın terinin karşılığını vermelidir. Hazine de TMO’nun finansman ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamalı, Ofis’in elini güçlendirmelidir” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER
Referans Laboratuvarlarının Tarım Bakanlığından Ayrılması İsteniyor

 

“1,9 milyon ton buğday çöpe gidiyor”

 

Buğdayda üretim ve kullanım aşamasında yaşanan kayıpların büyüklüğüne de dikkati çeken Bayraktar şunları kaydetti:

 

“2015/2016 üretim döneminde, üretim aşamasında 1 milyon 243 bin ton, kullanım aşamasında ise 636 bin 836 ton olmak üzere toplamda 1 milyon 879 bin 836 ton ürünün kaybedildi, yitirilen ürün miktarının toplam üretimin yüzde 8,3’üne ulaştı. Kaybettiğimiz 1,9 milyon tonluk buğday 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin buğday ihtiyacını karşılar. Dane kaybını en aza indirmek için ekimden hasada kadar gerekli tüm önlemleri almalıyız, emeğimizi zayi etmemeliyiz”


Haber Tarihi: 10 Temmuz 2017. 14:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x