Bolu’da Meyve Ağaçlarında Feromon Tuzakları Yerini Alıyor
Feromon Tuzak Asımı
Zararlılarla Mücadele programı kapsamında yapılan, biyoteknik mücadele yöntemi olan feromon tuzak asımları 2018 üretim sezonu için başlıca Elma İç Kurt’u, Akdeniz Meyve Sineği, Kiraz Sineği ve Sirke Sineği sürveyleriyle başlamıştır. Üretim sezonunu takiben Bağ Salkım Güvesi ve Domates Güvesi tuzakları da asılacaktır. Yapılan bu zararlı mücadelesinde amaç Bolu İlinde üretimi yapılan tarımsal ürünlerin asıl zararlılarıyla erkenden teşhis yapılarak mücadele programı çıkarmak ve bölge çiftçisini bilgilendirmektir.
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet MURAT;
“Bakanlığımız EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi) programı survey çalışmaları kapsamında gönderilen Feromon tuzaklar ile; Elma İç Kurt’u, Akdeniz Meyve Sineği, Kiraz Sineği, Sirke Sineği gibi zararlılarla mücadele etmekte belirgin bir başarı görülmüştür. Bu proje ile ilimiz merkez ilçe ve ilçelerinde risk arz eden noktalar için üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtımı yapılacak olup artı olarak bölge çiftçisine bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlenecektir” dedi.
Biyoteknik Mücadele Nedir?
Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere ‘’biyoteknik Yöntemler’’ denir.
Nasıl Yapılır?
Feromon tuzak sistemleri veya cezbediciler, yumurtlamayı engelleyiciler, kısırlaştırıcılar, böcek gelişmesini engelleyiciler ve kısır böcek salma yöntemi gibi bazı doğal veya sentetik bileşik ya da yöntemler kullanılarak yapılır.
Feromon Nedir?
Dişi böcekler erkek böcekler tarafından kolay bulunabilmek ve çiftleşmek için vücutlarından bir koku sağılar. Bu kokuya ‘’feromon’’ adı verilir. Feromon kokusu yapay olarak üretilip ‘’yayıcı’’ denen ve genellikle polietilenden üretilen araçların içine doldurulur. Feromonlarla zararlıların mücadele popülasyon yoğunluğunu saptamada veya ilaçlamaya karar vermede dolaylı yoldan yararlanılır.