Kıbrıscık Pirinci Kurumların İşbirliği ile Büyüyecek
Bolu İl Özel İdaresinin Desteklediği ve amacı Bolu’nun yöresel ürünlerini yaşatma adına süregelen proje kapsamında Bolu Civril Ayşe Fasulyesi tohumluğu dağıtımı sonrası Kıbrıscık İlçesiyle özdeşleşen Kıbrıscık Pirincini yaygınlaştırmak amacıyla 40’ar kg olmak üzere 25 üreticimize çeltik dağıtımı yapıldı.
Programa Kıbrıscık kaymakamı Mustafa KÖLEOĞLU, Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat, Teknik personel çeltik üreticisi çiftçiler katılım gösterdi. Ziraat Mühendisi Ali DEMİRER’in Kıbrıscık Karakılçık Çeltiği hakkındaki bilgilendirme sunumuyla başlayan program İl Müdürü İzzet MURAT’ın konuşmasıyla devam etti.
İl Müdürü İzzet MURAT konuşmasında;
“İlimizde yöresel ürünlerin yaşatılması, sürekliliğin sağlanması amacıyla özel idaremizin de kaynak desteğiyle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bugün burada 25 adet çiftçimize 40’ar kg olmak üzere toplamda 1000 kg lezzeti ve tadıyla ekonomik değeri yüksek bir ürün olan Kıbrıscık karakılçık çeltiği tohumu dağıtımını gerçekleştireceğiz. Kıbrıscık’ta kayıtlı 35 üreticimiz yaklaşık 120 dekar alanda ekim gerçekleştirmektedir. Bu rakam önceki yıllara oranla azalmakla beraber inşallah artış göstererek Bolu’muza katma değer yaratacaktır.
Bu vesileyle başta Valiliğimiz, Özel İdaremiz olmak üzere emeği geçen olmak üzere bir taş üstüne taş koyan herkese canı gönülden teşekkür ediyor, bereketli bir sezon olması temennilerimle sizleri muhabbetle selamlıyorum” dedi.
Programın son konuşmasını yapan Kıbrıscık Kaymakamı Mustafa KÖLEOĞLU;
“Bir hikaye vardır iki ormancı ağaç kesiyorlarmış. Biri günde 5 saat çalışırken diğeri günde 10 saat çalışarak daha fazla kazanma yolunu tercih etmiş lakin yine de daha fazla ağaç kesemiyormuş. Sonra dayanamamış sormuş senin sırrın ne ben senden daha çok fazla çalışıyorum ama senin kadar ağaç kesemiyorum ve yorgun bitap düşüyorum, sense hem dinleniyor hem de dinleniyorsun demiş. Az çalışan ormancı şöyle demiş; ben o çalışmadığım zamanlarda baltamı biliyorum… Kıssadan hisse babadan dededen kalma yöntemlerle geleneksel tarım yaparak üretimi arttıramayız. Bilimsel çalışmalar, gelişen değişen teknikler üretimde kaliteyi, işgücünde azalmayı getirmektedir. Tarım İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz, mühendis, veteriner arkadaşlarımız bunlara danışarak birlikte üretim yapmalısınız. Hepimiz sizler için buradayız.
İnşallah İl Müdürlüğümüzün bu çalışması ile nasıl bir Çorum’un Osmancık Pirinci varsa Bolu’muzun da Kıbrıscık Pirinci neden olmasın. Burada emeği geçenlere teşekkür ediyor hepinizi, muhabbetle selamlıyorum” dedi.
Bolu Civril Ayşe fasulyesiyle yeşeren ve Kıbrıscık Karakılçık çeltiği ile devam eden yöresel ürünlerimizi yaşatma çalışmaları ileriki günlerde Göynük Bombay Fasulyesi ve Seben Sİes buğdayı ile davam edecek olup, dilek, görüş, şikayet ve talepleriniz için Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.