Ünlü şef Jamie Oliver’dan mutfaklarda israfı azaltacak 4 püf noktası
Hotpoint ve Jamie Oliver işbirliğiyle hayata geçirilen Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler projesi kapsamında ünlü şef, gıdaların çöpe atılmasının önüne geçecek ipuçları paylaşıyor.
Dünyada her geçen gün daha fazla gıda israf edilirken, Hotpoint ve Jamie Oliver’ın başlattığı “Unutulmuş Gıdalara Taze Fikirler” girişimi, tüketicilerin alışveriş, saklama ve pişirme deneyimlerinde bir dönüşüm gerçekleştirerek gıdaların çöpe gitmesini engellemeye odaklanıyor. Herkesi mutfakta bir “gıda israfı ninjası” olmaya davet eden ünlü şef Jamie Oliver, paylaştığı 4 püf noktasıyla, dünyamızın geleceği için gıda yolculuğunda daha özenli kararlar alma konusunda ilham kaynağı oluyor.
Buzdolabınızdan bütünüyle yararlanın
Öncelikle, buzdolabına gerçekten buzdolabında saklanması gereken şeyleri koymalısınız. Patates gibi yiyecekler, kiler ya da mutfak dolapları gibi ışık almayan ve kuru ortamlarda saklanabilir. Domatesler ise biraz güneş ışığı ile lezzet kazanır, bu nedenle onlara pencere kenarında bir yer ayırabilirsiniz. Buzdolabında saklama gerekliliği olan diğer tüm gıdalar içinse dolaptaki en iyi yeri seçtiğinizden emin olun. Isınan hava yükseldiğinden, et ve balığı buzdolabının daha soğuk olan alt kısımlarında, süt ürünlerini orta raflarında, çeşnileri ve ev yapımı salata sosları gibi ürünleri de buzdolabını açar açmaz ilham vermesi için en üstte ve kapı içi raflarında tutun.
Sebzelerin Hotpoint buzdolaplarında bulunan Sebzelik gibi doğru çekmeceye yerleştirilmesi taze, diri ve lezzetli sebzelere sahip olmanın anahtarıdır. Bu çekmece meyve ve sebzelerin doğal olarak ürettiği etilen gazını dışarı atarak, her şeyin çok daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Bugün tüm dünyada üretilen meyve ve sebzelerin neredeyse yarısının israf edildiği düşünüldüğünde, çeşitli teknolojik sistemler ve doğru düzenleme ile yiyeceklerin çöpe gitmesi ciddi oranda önlenebilir. En basit kural olarak buzdolabınızı 4 °C veya daha altında sıcaklığa ayarlamayı deneyin.
Toplu pişirme
Sağlıklı bir çorba veya güzel bir makarna sosu yaparken, büyük miktarlarda hazırlayıp ilerleyen günlerde çabuk bir öğün için bir kısmını saklamak, gıda israfına karşı önemli bir gelişme kaydetmenizi sağlar. Eve geldiğinizde ve hızlı bir çözüme ihtiyacınız olduğunuzda hayat kurtarıcı olabilir. Bolonez sos gibi tamamlayıcıları tek seferde çok miktarda yapıp porsiyonlara bölerek saklayabilirsiniz. İnce ve düz bir şekilde paketleme yapmak, hızlı bir şekilde donmasına ve çözülmesini imkan verecektir. Ayrıca, kalan yemeklerinizi bir başka zaman için dondurmak, yiyecek en iyi durumdayken duraklatma düğmesine basmak gibidir. Dondurucunuzu, özellikle boş vaktinizin bol olduğu zamanlarda sağlıklı ve lezzetli ev yemekleri ile düzenli olarak doldurduğunuzda, zengin bir menü sizi hazırda bekliyor olacaktır.
Yiyeceklerinizi dondurun
Dondurucunuz yiyecek saklama ve israfı engelleme konusunda en iyi dostunuzdur. Adeta taze yiyeceklerin besin değerlerini ve lezzetini hapseden bir zaman kapsülüdür. Bir miktar meyveniz varsa ve çürümeye yüz tutmuşsa, saklama kabına koyup dondurucuya atın. Başka bir güne meyveli içecek hazırlarken işinize yarayacaktır. Bir başka püf noktası ise, taze otları bir buz kalıbına doğrayıp, üzerinde zeytinyağı gezdirip dondurmaktır. Dondurucunuza koyabileceğiniz şeyler için bir sınırlama olmadığını unutmayın.
Artanlara can katmak
Bazen buzdolabınıza baktığınızda, ne yapacağınızı bilemediğiniz artmış yiyeceklerle karşılaşırsınız. Evlerde en fazla israf edilen artan yiyeceklerden biri ettir. Etler arasında ise en fazla atılan gıda tavuktur ve aslında artan tavuklarla yapabileceğiniz sayısız yemek vardır. Harika erişteler, lezzetli salatalar, nefis bir tavuklu çorba bunlardan sadece birkaçı. Artan yiyeceklerle yaratıcılığınızı konuşturun; belki de ailenizin yeni favori yemeğini bu şekilde keşfedebilirsiniz.
Türkiye’de özellikle ekmekte çok fazla israf yapılıyor. Bunun için halkın ciddi bir biçimde bilgilendirilmesi gerekmekte.
Kesinlikle katılıyorum. Gıdada yıllık 100 milyar lira üzerinde bir israftan söz ediliyor.
Buradan Türkiye’deki gıda israfı rakamlarına ulaşabilirsiniz. https://www.ciftlikdergisi.com.tr/her-yil-214-milyar-tllik-gida-cope-gidiyor.html