Anzaklar’dan Hem Ziyaret,Hem Ticaret
ANZAKLAR’DAN HEM ZİYARET, HEM TİCARET
Nuri ÇAĞLAR Trakya Bürosu
Avustralya’nın Victoria eyaletindeki Anzak’lardan bir grup, dedelerinin mezarlarını ziyaret etmek için Türkiye’ye geldiler.
96 yıl önce Çanakkale savaşları sırasında şehit düşen dedelerinin mezarlarını ziyaret etmek için gelen Anzakların tümü Avustralya’nın en büyük süt üreticisi.
Hayvancılık sektörü ile uğraşan Anzak’ların en küçüğü 60,en büyüğü ise 700 baş hayvan sahibi.
Türkiye’ye ziyarete gelen Anzak’ların rehberi Kadir Zehir ziyaret ile ilgili olarak “ 9’u bayan olmak üzere 24 Avustralya’lı Anzaklar 96 yıl önce Çanakkale savaşlarında şehit düşen dedelerinin mezarlarını ziyaret etmek için ülkemize geldiler.Bu ziyaretten sonra meslekleri sütçülük olan bu misafirler Türkiye’nin belli başlı çiftliklerini ziyaret ederek ülkemizdeki hayvancılık sektörünü yakından tanıyarak işbirliği yapmak istiyorlar.ülkemizde 14 gün kalacak olan misafirlerimiz önceden belirlenen 8 çiftlikte inceleme yapacaklar.İki ay önce Tarım ve Köyişleri Bakanlığını arayıp bu konu ile ilgili olarak bilgi almak istedim bana Nuri Çağlar’ın yardımcı olabileceğini söylediler.Bende kendisi ile iletişim kurarak bu geziyi gerçekleştiriyoruz.Önce Malkara’da bir çiftlik ve bir mandıra gezdik.Ayvalık’ta,Foça’da,Bursa Karacabey’de iki,Salihli’de ise bir çiftlik gezeceğiz.”dedi.
MALKARA’DA SÜTÇÜLÜK ATAĞI
Tekirdağ Malkara Gözsüz köyde devlet vatandaş işbirliğiyle köy koop. S.S Gözsüz Köyü Tarımsal Kalkınma Koop Başkanı Hasan Topçu sütçülük konusunda büyük çabalarımız bulunuyor dedi.
Başkan Hasan Topçu “Yatırımlarımızın yapımına 4 ay önce başladık kısa zamanda bitirdik. 2 bin hayvan kapasiteli üyeler mevcut devlet ve çiftçi ortaklaşa desteklemelerden yararlandılar. Tesislerde süt, yoğurt,ayran,tereyağ imalatı yapılacak.4 dönüm arazinin içinde 854metre kapalı alanı bulunan mandıranın günümüz şartlarında son teknoloji ile ve ilk etapta günlük 5 ton süt işlemeye başladık .5 yıl içinde kapasiteyi 40 tona çıkarmayı planlıyoruz.ilk etapta 10 kişi çalıştıracağız.Amaç kendi köyümüze ve çevre köylere birliği sağlamak vatandaşa doğal ürün sağlamak. Üretim izinlerini, marka tescil ettirerek Gözüm ismi altında üretim yapıyoruz.” dedi.
Hemit köyü büyük baş hayvan çiftliği kooperatif Başkanı Ramazan Demirkıran ise “Ben aynı zamanda köykalkınma kooperatif Tekirdağ başkanıyım Türkiye Koop yönetim kurulu üyesiyim.2008 yılında devlet köylü iş birliğiyle Görmüş olduğunuz tesisi yaptık.25 dönüm arazinin 6428 metresi kapalı alan günümüz şartlarında son sistem olan çiftliğimizde.170 hayvan bulunmaktadır.Günlük ortalama iki buçuk ton süt üretmekteyiz.Biz bu tesisi yaptıktan sonra Trakyadaki köyler bizleri örnek alarak bizlere telefonla ulaşarak tüzüğü isteyip bizden esinlemişlerdir.bizim işletmemiz Türkiye de kooperatif mülkiyeti de bulunan bir işletmedir. “dedi.
Sidney’deki İki Osmanlı Kahramanı’nın Öyküsü
OSMANLI SAVAŞ FERMANI
Yıl 1912, İngilizler Hindistan’ı işgal eder, Hindistan Kralı Osmanlı’dan yardım ister. Yıllardır savaş içinde olan Osmanlı bu yardımı karşılıksız bırakmamakla birlikte 350 kişilik bir askeri birliği gemiyle Hindistan’a gönderir. 350 kişilik birlikten 20 kadarı hastalıktan yolda şehit olur, kalan 330 Osmanlı askeri Hindistan’a çıkarlar ve İngilizlerle savaşmaya başlarlar.
Mühimmat açısından kısıtlı olan Osmanlı askerleri birkaç günlük mücadeleden sonra teknolojik donanıma sahip İngiliz askerleri karşısında yenik düşerler ve 40 kadarı esir alınır, diğerleri de savaşta şehit olurlar. Savaş bittikten sonra bu 40 Osmanlı esir askerini, İngilizler gemilerde çalıştırmaya başlarlar. Bir İngiliz gemisi Avustralya’ya geldiğinde, esir iki Osmanlı askeri gemiden bir yolunu bulup kaçarlar.
Bir süre sonra, adı Karadeniz diyarından Menteşoğlu Abdullah olan, baba mesleği dondurmacılığa, Karahisar diyarından Tarakçıoğlu Mehmet de baba mesleği kasaplığa başlar.
1918’de Avustralya Çanakkale’ye asker çıkarır ve bizim iki Osmanlı askeri olayı duyarlar ve hemen buluşur, durum değerlendirmesi yaparlar. Biz Osmanlı askeriyiz ve Avustralya’da yaşıyoruz. Avustralya devleti Osmanlıya savaş açmış ve bizim ülkemizi işgale gitmiş, bundan dolayı biz de Avustralya devletine savaş açalım derler.
Alırlar kağıdı, kalemi ve yazarlar: Sayın Avustralya Başkanı, Ekselans Hazretleri,
Biz iki Osmanlı askeri, ülkenizde bulunuyoruz. Duyduk ki, devletimiz Osmanlıya Avustralya devleti olarak savaş açmış ve Çanakkale’ye asker göndermişsiniz. Bundan dolayı iki Osmanlı askeri olarak biz de Avustralya devletine savaş açmış bulunmaktayız.
Bu bir “Osmanlı Savaş Fermanı “dır. Ekselanslarının bilgilerine duyurulur.
Karahisar diyarından Tarakçıoğlu Mehmet, Karadeniz diyarından Menteşoğlu Abdullah .İki Osmanlı askeri, Sidney’ in 250 km uzağında Karlıdağlar denilen bölgede önce virajlarda tren raylarını sökerek 3 tren devirirler. Üçüncü trende askeri mühimmat bularak silahlanırlar. Aynı bölgede 8 karakol basar ve karakollardaki askerlerin tamamını vururlar.
Ne olduğunu bir turlu çözemeyen Avustralya devletının sonunda iki Osmanlı
askerinin yazmış olduğu mektup akıllarına gelir ve bölgeye 250 kadar asker
gönderirler ve iki Osmanlı askeri araştırılmaya başlanır. Birkaç günlük
araştırmadan sonra sıcak çatışma olur.Ve ikı Osmanlı askeri bu karlı dağlarda şehit edilir.
İki askerin şu an mezarı Sidney’e 250 km uzakta Karlıdağlar’da ve mezarlarında fotoğraf çekmek yasak. Avustralyalılar iki Osmanlı askeriyle savaştık demek zorlarına gittiği için bu askerlerimize Hindistan asıllı diyorlar. Oysa Hindistan’da ne Karahisar diyarı, ne de Karadeniz diyarı diye bir bölge yok.
Bu bilgi Hindistan büyükelçiliğinin açıklamasından çıkarılmıştır.
Kaynak:hatice gunseli <hgunseli@yahoo.com>
Hoşgeldiniz
Mustafa bey ile görüşemedik