Böcekler ve Mikro Algler geleceğin broiler beslemesi midir?
Böcekler ve Mikro Algler geleceğin broiler beslemesi midir?(*)
Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Böceklerin ve mikro alglerin Broiler beslenmesinde yönelik araştırmalarda, soyaya alternatif ve sürdürülebilir bir protein kaynağı oldukları ortaya koymuştur.
Almanya Göttingen Üniversitesi’nde yapılanı çalışma; kimi böcek veya mikroalg katkılı yemle beslenen broilerlerin et kalitesinin insan tüketimi için uygun olduğunu saptanmıştır.
Vegan ve vejetaryen diyetler Batı Avrupa’da giderek daha popüler hale gelmesine rağmen, dünya çapında çiftlik hayvanları için önemli miktarda yüksek proteinli yem alan insan beslenmesi için hayvansal ürünlere olan talep artmaktadır. Bununla birlikte, hayvan yemi yetiştiriciliğine genellikle ormansızlaşma gibi arazi kullanımı değişiklikleri eşlik eder ve bu nedenle bilim adamları gelecekteki yemlerin ekilebilir araziden bağımsız olmasını beklemektedir.
Araştırma ekibi, broiler piliçlerin, ana protein kaynakları soya küspesi, spirulina(filamantoz siyanobakteri) veya böcekler olan yemle beslendiklerinde ne olduğunacığını araştırdı. Hayvan gelişimi, et kalitesi (özellikle raf ömrü) ve yeme kalitesi araştırılmıştır. 132 piliçte laboratuvar testi ve duyusal (tat testi) sonuçları bulundu:
• Siyah asker sinek larvaları ve spirulina, kaliteyi olumsuz etkilemeden kanatlı yemine dahil edilebilir.
• Kara asker sinek larvaları yemiyle beslenen tavuklar ideale eşdeğer et üretmiştir.
• Spirulina ile beslenen tavuklar daha yoğun renk ve lezzete sahip et üretir.
Proje başkanı Dr. Brianne Altmann, “Genel olarak, her ikisi de hayvan yemi için yeni protein kaynakları arayışında potansiyel soya küspesi alternatifleri olduğunu kanıtladı.”(*): Tony McDougal, https://pub.poultryworld.net/public/r/OcTZEcUcIBn+aljhcG7d5w/JCcgrGQ7h6F44Z5yYrXr4g/6JVGBd4416uAnxK26YLtUwhttps://www.poultryworld.net/Nutrition/Articles/2020/7/Areinsectsandmicroalgaethebr