FAO Tartışıyor; Tarım ve İnovasyon


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Şubat 2021 Salı günü tarım sektörünün önde gelen isimlerinin katıldığı “FAO Tartışıyor” etkinlik serisinin ilkini gerçekleştirdi.

Katılımcılar FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık’ın moderatörlüğünde tarım ve inovasyondaki son gelişmeleri konuştu.

Çevirimiçi gerçekleşen etkinlik Ayşegül Selışık’ın açılış konuşması ile başladı. Selışık konuşmasında “FAO için tarım ve inovasyon ilişkisi aynı zamanda tarım ve gıdayı bir gıda sistemi bütünlüğünde ele almayı da gerektiriyor. Tarımsal inovasyon hem kişilerin hem kurumların etkinliği, rekabet edebilirliği, çevresel sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi ve böylelikle gıda güvenliği, beslenme, kalkınma ve sürdürülebilir kaynak yönetimine katkı sağlamakla ilgili. O yüzden hayatımızda olan bu konunun daha fazla konuşulması gerekiyor. İnovasyon bizim için teknolojiden daha fazlası. Aynı zamanda aile çiftçileri için de inovasyon çok önemli.” dedi.

Etkinlik, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli konuşması ile devam etti. Işınsu Kestelli konuşmasında günümüzde tarımın bambaşka bir yere doğru gittiğini, dronelar ile hastalık kontrolü ve ilaçlama yapıldığını, hava koşulları değişimlerinin cep telefonu ile takip edildiğini, ekimden hasada her şeyin insansız makinelerle sağlandığını anlattı. “Belirli bir yaşın üstündeki çiftçilerin gelişen teknolojiye hâkim olabilmesi çok kolay değil” diyen Kestelli “Akıllı tarımı uygulayabilmek için genç nesillere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Bu nedenle gençlerin köyde kalıp toprağına sahip çıkmasını teşvik etmeliyiz” şeklinde konuştu. Ayrıca Kestelli, konuşmasında İzmir Ticaret Borsası olarak tarım sektöründe yapılan yeni nesil ve teknolojiyle entegrasyonu sağlayacak çalışmalar konusunda bilgi verdi.

DİĞER HABERLER
Tarım ve hayvancılık teknolojileri sektörü Bursa’da buluşacak

Sohbet Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Nevzat Birişik’in konuşması ile devam etti. Birişik sözlerinde şunları ifade etti. “Bakanlığımız tarımın geleceğini ARGE ve inovasyonla ilişkilendiriyor. Türkiye’de tarımı büyütmek için destekler veya altyapı kadar ARGE ve inovasyon yapmalıyız. Bilgi ve teknoloji üretmeliyiz. Tarımda kullandığımız birçok teknoloji tarım için geliştirilmemiştir. Eğer sorunu iyi tarif eder ve resmi doğru okuyabilirsek hali hazırda çevremizde çok sayıda teknoloji olduğunu ve bunların tarıma entegre edilebileceğini düşünüyoruz.” Birişik, gençleri tarım sektöründe istihdama katmanın öneminin de altını çizdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Borsalar Müdürü Yiğit Ateş, konuşmasında uluslararası rekabet ve ticaretin en önemli argümanlarından bir tanesinin tarım olduğunu belirtti. Öte yandan Türkiye’nin, tarımsal gücünün yüksek olmasından dolayı, pandemi döneminde bile kıtlık çekilmediğini ve vatandaşların gıdaya erişimimin mümkün olduğunu ifade etti. Tarım ve inovasyonun birbirinden ayrılmaz bir ikili olduğu yönünde yaptığı genel değerlendirme ile özellikle su tüketimi konusun önemle ele alınması gereken ve verimliliğin bir an önce artırılmasının icap ettiği bir alan olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Ufuk Türker de bir çiftçinin zaman ilerledikçe daha fazla kişiyi beslemek için üretim yapmaya başladığını ifade etti. Doğru veri ve analizin en önemli unsur olduğunu belirten Türker, bu iki konunun düzgün çalışmaması durumunda doğru sonuçların alınamayacağını belirtti. Türker, konuşmasını tarımdaki çeşitli inovatif uygulamalardan örnekler vererek tamamladı.

DİĞER HABERLER
Hamburger satın ama siz yemeyin

Sohbet, katılımcılardan alınan soruların cevaplanmasıyla sona erdi.


Haber Tarihi: 19 Şubat 2021. 09:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x