Tarımsal Ormancılık ile Toprak Rehabilitasyonu


Tarımsal Ormancılık ile Toprak Rehabilitasyonu

Berrak BİRGİLİ (MSc)

Tarımsal arazide ağaç+ürün birlikteliğini öngören bir üretim sistemi olan tarımsal ormancılık iklim değişikliğine bariyer olmasının yanında diğer bir varolma nedeni toprak rehabilitasyonudur.

Toprak kimyasallardan arınıp organik madde, flora/fauna yapısı düzeldiğinde sürdürülebilir olmaktadır. Toprağın canlı bir materyal olarak rehabilitasyonu ve dengesi önemli oranda organik madde miktarına bağlıdır. Toprakta kaybolan organik madde ise gübrelemeden başka C biriktiren ne varsa desteği ile gerçekleşir ki “ağaç” yeryüzünde toprakta en çok C biriktiren varlıktır. Ağaç, yeraltı kökleri, yerüstü döküntüleri, barındırdığı hayvanlar ve köklerinden salgılanan ve toprağın strüktür yapısını düzeltici yapışkan maddeler sayesinde yeniden canlanmasında önemli rol oynar.

Yapılması gereken arazide ağaç varlığını sağlamaktır. Gölgelenme koşullarını, ürün çeşidini, su kullanım durumunu ve besin maddesi yeterliliğini iyi hesaplayarak arazide ağaçlandırmayı sağlamak sürdürülebilirlik için (hem ürün hem toprak) en önemli kuraldır.

Bunun için ürün deseni kök derinliği altında kök derinliği olan  ağaç çeşidi seçmek, besin maddesi ve su tüketimi açısından önemlidir. Ağaçlar büyüdükçe gölgeleme etkisini uygun ürün seçimi, ağaç uzaklığı ve ağacı budayarak yönetebiliriz.

Ağaç seçimi:

  1. N bağlaması için baklagil olması
  2. Farklı ürün gruplarından verim vermesi (meyvesi, kabuğu, reçinesi, kereste, yaprak vb)
  3. Hızlı büyüyor olması
  4. Yılın farklı zamanlarında gelir elde etmek için ürünlerini yılın  farklı zamanlarında veriyor olması
  5. Çok su ve besin maddesi tüketmemesi için yerli bir ağaç olması gerekir
DİĞER HABERLER
Banvit 46 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

Ağaç toprakta kaldığı sürece yıllar içinde toprak rehabilitasyonu gerçekleşir. Biyoçeşitlilik artar. Hastalık ve zararlılar azalır. Verim, kalite, ürün çeşidi ve çiftçinin geliri artar. Aynı zamanda sağlıklı hale gelir.


Haber Tarihi: 29 Kasım 2021. 04:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x