Ticari kanatlı işletmelerinde biyogüvenlik
Biyogüvenlik nedir?
Maryland Üniversitesi Uzatma Birimi’ne göre, biyogüvenlik, kümes hayvanlarında hastalık oluşturan organizmaların girişini ve yayılmasını önlemek için kullanılan prosedürleri ifade eder.
Hastalık sürüye nasıl girer? Hastalık, bir konak veya taşıyıcıya temas veya yakın temas yoluyla yayılır. Taşıyıcılar, patojenleri bir konaktan başka bir konağa aktaran organizmalardır. Genellikle insanlar en yaygın taşıyıcılardır ve patojenler transfer yoluyla bulaşırlar. Transferin en yaygın örnekleri kıyafetler, ayakkabılar, araçlar, ekipmanlar, kemirgenler, böcekler ve göçmen su kuşlarıdır.
Çiftliğinizde hangi biyogüvenlik önlemlerini uygulayabilirsiniz?
Hastalık riskinizi azaltmak için çiftliğinizde birçok uygulama, prosedür ve ekipmanı hayata geçirebilirsiniz. Bunlar tek kullanımlık önlük ve bot giymek, saç ağları ve tek kullanımlık eldivenler kullanmak, ayak banyoları kullanmak (malzemeyi değiştirip temiz tutmak ve dış etkenlerden uzak tutmak çok önemlidir), araba yıkama istasyonları kurmak, farklı sürüler arasında ekipman ve kümesleri dezenfekte etmek bulunur. Ayrıca önemli personelin çiftliğinize giriş çıkışlarını kaydetmeleri önemlidir, böylece bir hastalık salgını durumunda hastalığın kökenini takip etmek kolaylaşır. Çiftliğinizin önüne biyogüvenlik bölgesi olduğunu belirten ve ziyaretçilerin izinsiz girmemesi gerektiğini belirten işaretler koymak, biyogüvenliğinizi artırmak için alabileceğiniz bir başka önlemdir.
UGA (Georgia Üniversitesi), biyogüvenlik konusunda bir yayında hastalık riskini azaltmak için şu yöntemleri önermektedir:
Diğer kümes hayvanı çiftliklerini ziyaretleri sınırlamak. Bunu yalnızca gerektiğinde yapın ve çiftliğinize dönmeden önce duş alın ve kıyafet değiştirin
Her hayvanları kümeslere sokmayın. Özellikle kuşlar, köpekler ve kediler.
Sağlıklı kemirgen ve zararlı kontrol programları uygulayın. Kemirgenler hastalık taşır,
Ziyaretçileri minimumda tutun. Sadece gerekli personeli kabul edin. Ticari olmayan kümes hayvanlarına veya vahşi kuşlara temas etmekten kaçının.
Göçmen su kuşları ve avcılık, sürülerini günlük olarak kontrol edin. Ölümleri uygun şekilde ve hızlı bir şekilde atın ve hemen sağlık endişelerini bildirin.
Sürünün çevresini nizami ve temiz tutun. İyi havalandırma ve kuru yemlikler, hastalık riskini düşük tutar.
Kümeslerin etrafındaki alanları ve yem bidonlarını temiz tutun. Çöpleri temizleyin ve çimenleri kesin.
En önemlisi, Hastalık belirtilerini tanıyın.
Hastalık belirtilerini erken tanımak, hastalığın yayılmasına karşı en iyi savunmanız olabilir. Sürünüzde şu belirtileri gözlemleyin: enerji ve iştah eksikliği, azalmış yumurta üretimi; yumurtaların kabuğu yumuşak veya şekilsiz, başın, gözlerin, tarağın, ibiklerin ve topukların şişmesi, tarağın, ibiklerin ve bacakların mor renklenmesi, burun akıntısı, öksürme, hırıltı ve hapşırma, hareket kabiliyetinde koordinasyon eksikliği; ishal, klinik belirti olmadan ani veya aşırı ölüm. Belirtileri hemen bildirmeye özen gösterin.
Biyogüvenlik konusunda endişelenmeyin çünkü her zaman her şeyi %100 şekilde yapamayacaksınız. Biyogüvenlik, hastalık riskinizi mümkün olduğunca düşürme ve yönetmeyle ilgilidir. Yukarıdaki önerilerin hepsi çiftliğiniz için uygulanabilir olmayabilir. Çiftliğinizde hangi biyogüvenlik önlemlerini alabileceğinizi ve sürünüzün hastalık riskini nasıl azaltabileceğinizi tartışmak için yerel uzmanlar ile iletişime geçmelisiniz.
Margaret Ross; Biosecurity on Commercial Poultry Farms makalesinden çeviridir.