İş dünyasında “sil baştan” dönemi yaşanacak


Üst düzey yönetici araştırma şirketi Egon Zehnder’in kıdemli ortağı, toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu, “Eyvah CEO Doğuruyor” kitabının yazarı Murat Yeşildere, pandemi salgını döneminde başlayan evden çalışma modeli ile kabul edilen ezberlerin değiştiğini söylüyor. Artık salgın öncesi gibi haftada beş gün, 9-6 çalışma rutinine dönebilmenin mümkün olamayabileceğini vurgulayan Yeşildere, yeni dengenin bulunması sırasında Z-neslinin esnek çalışma merkezli bir modeli güçlü bir şekilde talep edeceğinin belirtti.

Murat Yeşildere foto.

Microsoft’un yaptığı kapsamlı bir araştırma, salgının tetiklediği esnek çalışmanın (özellikle de şu anki hali ile evden çalışmanın) çalışanların üçte birinden fazlasının çocukları ile daha fazla birlikte olma fırsatı sağladığı için talep gördüğünü gösteriyor. Aynı araştırmaya katılanların üçte birine yakını da ev hayvanları ile daha fazla zaman geçirmenin salgının olumlu yan etkisi olarak tanımlamış. Murat Yeşildere, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede: “Kendi programına göreceli olarak daha fazla hakim olmak, özellikle de büyük şehirlerde, trafik gibi verimsizliklerden kaçınabilmek, çalışanların esnek çalışmanın “tadını almasını” sağladı. Ancak daha da önemlisi, çalışanlar ve kabul etseler de etmeseler de işverenler esnek çalışmanın mümkün olduğunu, etkinlik ve verimlilik sağladığını görmüş, deneyimlemiş oldular. Salgının etkisini yitirmesi, sağlık endişelerinin ortadan kalkması da bu gerçeği değiştirmeyecek. Dolayısıyla, bazı işverenler ne kadar hayal ederse, arzularsa arzulasın, salgın öncesi haftada beş gün, 9-6 çalışma rutinine dönebilmek mümkün olamayacak. Bu bağlamda Z-neslinin bu konuda daha da talepkar olacağının altını çizmemiz lazım. Salgın sonrası dönemde, yeni dengenin bulunması sırasında Z-neslinin esnek çalışma merkezli bir modeli güçlü bir şekilde talep edeceğinin altını çizmemiz lazım” dedi.

DİĞER HABERLER
Pakdemirli: Pandemi sürecinde gıda ve tarım iyi bir sınav verdi

Salgın sonrası dünyayı hayal ederken, yorumlamaya çalışırken, pandemi öncesi varsayımlara dayanmanın öngörü yapmayı imkansız hale getireceğini vurgulayan Yeşildere: “Dünyanın köklü bir “sil baştan”a ihtiyacı var. Geleceği yorumlayabilmeyi ancak o zaman daha iyi yapabiliriz. Bu bağlamda ofise dönüş sürecini yorumlarken, herkesin masasının başında, odasında olduğu bir dünyayı hayal etmek, tam anlamıyla “hayalcilik” olacak. Birçok kurum daha şimdiden çalışma alanını yarıya, hatta üçte bire indirecek planları hayata geçirmeye başladı. Dolayısıyla yeni dengenin oluştuğu noktada yönetici çalışan iletişimi, ilişkileri de eskiye nazaran çok farklı şekillenecek. Liderliğini ve aynı zamanda kapsayıcılığını hibrid modelde de gösterebilen yöneticiler fark yaratacak. Geçtiğimiz dönemde, salgın sırasında inisiyatif alabilme becerisini güçlendirebilen çalışanlar ise, bağımsızlıklarını ilan ederek değil, bu kapasitelerini ekip için kullanabildiklerinde daha büyük etki yaratacaklar” diye belirtti.


Haber Tarihi: 21 Haziran 2023. 08:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x