Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi 2024 Bursa’da başladı


WPSA (World’s Poultry Science Association) Türkiye Şubesi olan Bilimsel Tavukçuluk Derneği tarafından 8 ile 11 Mayıs 2024 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi‘nde gerçekleştirilecek olan ve Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi başladı.

Uluslararası Kümes Hayvanları Kongresi dünyada bu konudaki en önemli bilimsel kongrelerden biri olduğu için sektörde hem akademik hem de ekonomik olarak oldukça önem taşıyor. Çeşitli ülkelerden birçok akademisyenin ve sektör temsilcisi duayenin katılımı ile Bursa Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi‘nde gerçekleşen bu kongre özellikle akademisyenler, beyaz et ve yem sektörü tarafından merakla bekleniyordu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile açılışı yapılan kongre, Bursa ilimizin tanıtım filmi ve Bursa Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu’nun seyirciler tarafından çok beğenilen gösterisi ile devam etti.

WPSA’nın Türkiye branşı olan Bilimsel Tavukçuluk Derneği ve kongre başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, Türkiye’nin WPSA’ya katılım serüveni ve ülkemizdeki tavukçuluk sektörünün emekleme ve gelişme sürecinde karşılaştığı zorluklarla ilgili açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Rüveyde Akbay ayrıca çalışan kadınların hem dünyada hem de ülkemizde kanatlı sektöründeki katkılarına ve önemine de vurgu yaptı.

Prof. Dr. Rüveyde Akbay

WPSA Avrupa Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Estella Pruckner Radovcic ve WPSA Başkanı Dr. Michele Tixier Boichard WPSA’nın çalışmaları ve Türkiye ilişkileri ile ilgili birer panel konuşması gerçekleştirdiler.

DİĞER HABERLER
Kanatlı Dünyası: Etlik piliçlerde yetiştirme ve kilo alma süreci
Prof. Dr. Estella Prukner Radovcic
Dr. Michele Tixier Boichard

Yaptıkları panel konuşmalarının ardından WPSA temsilcileri Estella Prukner Radovcic ve Michele Tixier Boichard’a Prof. Dr. Rüveyde Akbay tarafından birer plaket verilerek katkıları için teşekkür edildi.

Prof. Dr. İbrahim Ak’ın “Sürdürülebilir Kanatlı Eti ve Yumurta Üretimi İçin Stratejik Yaklaşımlar” konulu panelin sunumunu yapmasının ardından Beyaz Et Ereticileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan ülkemizdeki tavuk eti üretimi ile ilgili bilgilerin verildiği bir surum yaptı. Kaplan, beyaz et üreticilerinin dünyada karşılaştıkları zorlukları ve ülkemizde bu zorlukların nasıl aşıldığını anlattığı sunumunu ülkemizin 90’dan fazla ülkeye ihracat yaptığının altını çizerek bitirdi.

BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan
Prof. Dr. İbrahim Ak

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TUYEM) Başkanı Ülkü Karakuş ise ülkemizdeki yem üretiminin sürdürülebilirliği ve üretimin güncel durumu ile ilgili bir panel konuşması gerçekleştirdi. Konuşmasında yem sanayisinin durmak bilmeden çalıştığını ve üreticilerin sürdürülebilir yem maddeleri bulmaları konusunun önemine değindi.

TUYEM Başkanı Ülkü Karakuş

Cobb Türkiye Üretim Müdürü Zekeriya Yıldırım, broiler yumurtacı damızlık pazarını ve tüketimdeki yönelimlerini anlattığı sunumunu gerçekleştirdi.

Cobb Türkiye Üretim Müdürü Zekeriya Yıldırım

Hastavuk ve İstanbul Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer “Yemeklik ve Kuluçkalık Yumurta Ürünlerinin Tüketimi, Üretimi ve Çevreye Etkileri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Hastavuk Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer

Günün son sunumunu ise Lefke Avrupa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Esat Karakaya “Gıdalarda Bilgi Kirliliğinin Önlenmesinde Kamu Otoritesi ve Akademinin Sorumluluğu” başlığı ile yaptı. Karakaya, özellikle internet üzerinden paylaşılan yanlış bilgilerin tüketici üzerindeki etkilerini ve yanlış bilginin yayılma hızına dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
Mandalara 5 bin lira ‘otlama’ cezası
Prof. Dr. Ali Esat Karakaya

Panelin sonunda konuşmacılar bir soru-cevap etkinliği gerçekleştirdi.

Kongrenin ilk günü panellerinin sona ermesi ile beraber tüm konuşmacılara bir plaket verilerek, kongre binası dışında toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Kongre 11 Mayıs’a kadar devam edecek.


Haber Tarihi: 9 Mayıs 2024. 20:34
5 1 Oy
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x