AB Parlamentosu, pestisit kalıntısı önerisini veto etti


Avrupa Parlamentosu üyelerinin büyük bir çoğunluğu, Avrupa Komisyonu’nun belirli ithal gıda ve yem ürünlerinde AB tarafından yasaklanmış üç çeşit pestisit kalıntısına izin vermesi kararını veto etti. Bazı kesimler tarafından endişe ile beklenen bu oylama AB vatandaşı tüketiciler ve çiftçiler için oldukça önemliydi. Ayrıca bu karar aynı zamanda, yeni AB Parlamento’sunun çifte standart içeren politikalara karşı duracağının sinyalini de verdi. Bu üç pestisit ise şöyle: Carbendazim, tiophanate-methyl ve cyproconazole.

Bu üç pestisit kalıntısına sahip ürünler, insan sağlığı üzerinde kanserojenlik, üreme toksisitesi ve hormonal bozulma gibi kanıtlanmış zararlı etkileri nedeniyle artık AB tarım otoriteleri tarafından onaylanamayacak.

Komisyon’un oylamaya sunduğu bu kararında, adı geçen bu üç pestisitin belirli gıda ve yem ürünlerinde izin verilmesi planlanıyordu. Sağlıklı gıda platformları ise bu kararın AB ortaklarını memnun etmek için parlamentoya sunulduğunu ve halk sağlığını tehdit ettiğini savunuyordu. Sağlıklı gıda platformları ortak bildirileri ile Parlamento’nun bu vetosunun, AB’nin tüketici koruma standartlarını güvence altına aldığını ve insanları zararlı pestisitlere maruz kalmaktan koruyacağını belirtti. Bu karar aynı zamanda, zararlı maddelerin AB’ye ihracat yapan AB dışı ülkelerde kullanılmaması için önayak olarak AB çiftçilerini de haksız rekabete sokacak bir durumu engellemek için alınmıştı.

DİĞER HABERLER
LTS Akademi: Dünya Tek Sağlık Günü Etkinlikleri: Kanatlı Eti ve Salmonella programı

Kararın veto edilmesine yorum yapan pestisit karşıtı bir örgüt olan PAN Europe’dan Salomé Roynel, “Avrupa Parlamentosu’nun vetosu, Komisyonu bu üç yasaklı pestisit kalıntısını yasaklamaya zorlamaktadır. Bu, tüketici güvenliği, AB çiftçileri için adil rekabet ve dünya çapında işçi sağlığı için bir zaferdir. MEP’lere kararlı duruşları için teşekkür ediyoruz ve Avrupa Komisyonu’nu kararını gözden geçirmeye çağırıyoruz,” dedi.


Haber Tarihi: 26 Ekim 2024. 22:24
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x