Zooteknistlerden kuş gribi vakaları için açıklama


Dünya genelinde kanatlı hayvanlar arasında sıkça görülen ve bu yıl H5N1 virüsünün neden olduğu, halk arasında bilinen adıyla “kuş gribi” Konya’dan sonra Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde de tespit edilmişti. Konya’dan getirilen tavuklar aracılığıyla bulaştığı belirlenen virüs nedeniyle ilçedeki beş mahallede karantina uygulaması başlatılmıştı. Ankara Zootekni Derneği Başkanı ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Akman, Tarım Bakanlığı ilçe müdürlüklerinin durumu kontrol altına aldığını belirterek, “Uzun süredir dünya genelinde entegre tesislerde sıkça görülen hastalık ülkemizde küçük işletmelerde, kırsal bölgelerde görülebiliyor. Konya’da vaka görülmesi ardından bakanlığın acil önlem uyarı sistemleri sayesinde hayvanların izolasyonu ve karantina işlemleri yapıldı. Eskişehir’de de küçük işletmelerden bulaşmış olma ihtimali yüksek olan vaka üzerine gerekli önlemler alındı, hastalık yayılmadan önlenmesi için çalışmalar yapılıyor.” dedi.

Kemal Akman

Türkiye’nin başarılı mücadele yöntemi örnek oluyor

Türkiye’nin kuş gribi ile mücadelede örnek teşkil ettiğini ifade eden Akman, “Türkiye olarak bu grip ile 2005 yılında tanıştık, dünyada ise bu tarihten çok önce görülmeye başlanmıştı. Karantina ve kontrol altına alma konusunda ülkemizde uygulanan mücadele yöntemi dünyaya da örnek oluyor. Doğal yaşamda kanatlı hayvanların hastalık taşıyıcı özellikleri var. Bu virüs ile mücadele zor ama yok edilebilir olması nedeniyle göçmen kuşların göç yollarında ve konaklama alanlarında kanatlı solunum hastalığı genelde görülüyor. Göçmen kuşların hareket dönemlerinde yani daha çok İlkbahar’da görülme riski olsa da bu hastalık kırsal alanlarda zaman zaman görülebilir. Dünyanın önemli yumurta üretim merkezi olan Türkiye’de vaka görülür görülmez yetkililer tarafından kontrol altına alınmaktadır. Hastalık belirtisi gösteren hayvanların 3-10 kilometre çapında sağlıklı hayvanların da hastalığa yakalanma riski bulunması nedeniyle bölge izole ediliyor. Bu bölgelerde kaybın 10 milyonu geçmeyeceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
ABD Süt İneklerinde Kuş Gribi

Hastalığın insanlara temas yoluyla bulaşabileceğini ancak tüketicilerin tedirgin olmaması gerektiğini belirten Akman, “Canlı kanatlılarda bulunan bu virüs kanatlıdan kanatlıya yalnızca temas yoluyla bulaşabilir. Dolayısıyla hastalığın insana geçmesi yine temasla olabilir. Kontrol altına alma işleminde insanlar gerekli hijyen ve diğer tedbirleri almaktadır. Hem et hem de yumurta 70 derecede ve kaynatıldıktan sonra bu virüsler ölüyor. Bu nedenle piştikten sonra hastalığın bulaşma riski zaten yok. Tüketiciler bu konuda önemli hayvansal gıdalarını çekinmeden alabilirler” açıklamasını yaptı.

Kaynak: 24saatgazetesi.com, Naz AKMAN.


Haber Tarihi: 14 Kasım 2024. 01:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x