AB süt sektörüne sözleşme güvencesi geliyor
Süt sözleşmelerine ilişkin AB yönetmeliği değişikliklerinin görüşüldüğü Avrupa Birliği Tarım Komitesi’nde; süt üreticilerinin pazarlık gücünün artması için üretici grupları ile adil fiyat pazarlığı yapabilmeleri sağlanacak.
Süt sözleşmelerine ilişkin AB yönetmeliği değişikliklerinin görüşüldüğü Avrupa Birliği Tarım Komitesi’nde; süt üreticilerinin pazarlık gücünün artması için üretici grupları ile adil fiyat pazarlığı yapabilmeleri, dağıtım zincirinde fiyatlandırma uygulamalarının netleşmesi ve süt işletmelerinin aylık satın alımlarını raporlamaları gerektiği belirtildi. Yeni kurallar 30 Haziran 2020 tarihine kadar uygulanacak ve 2014 ve 2018 yıllarında gözden geçirilecek.
Komite, süt üreticisi çiftçilerin çiğ süt tedariki görüşmelerini kendileri için yapacak, ödenen fiyatların adil dağılımını sağlayacak ve bunların yanı sıra yükselen üretim fiyatlarını ele alacak üretici örgütlerine üye olabilmesi gerektiğini belirtti.
Kartel oluşumunun önlemesi için üye ülkelerce üretilen ya da sağlanan çiğ süt hacminin ülkenin ulusal üretiminin toplamının %40’ını (orijinal AK tasarısından %7 daha fazla) ve toplam AB üretiminin %3,5’ini geçmemesi gerektiği belirtildi. Ancak, rekabette ciddi sorunların önlenmesi için bir ulusal rekabet otoritesi ya da müzakerelerin birden çok üye ülkeyi kapsaması durumunda Avrupa Komisyonu, anlaşmanın onaylanmasına ya da yürürlüğe konmamasına karar verebilecek.
Komite tarafından yeni yönetmeliğe eklenen bir değişikliğe göre, süt üreticisi tarafından süt işleyicisine yapılan her çiğ süt tedarikinin yazılı bir sözleşmesi olması gerekiyor. Tedarikin bir veya daha fazla toplayıcı ile yapılması durumunda hangi aşamayı kapsayacağına ilişkin uygulama kararı üye ülkeye bırakılıyor.
Parlamento üyeleri tarafından, bu sözleşmelerin teslimden önce akdedilmiş olması ve bir yıldan az olmamak kaydıyla sabit fiyat belirtmesi gerektiği vurgulandı.
Komitede onaylanan bir değişikliğe göre üretim hacminin ve çiğ süt için ödenen ortalama fiyatların her ay ilk alıcı tarafından bildirilmesi gerekiyor. Parlamento üyeleri, süt piyasasındaki olası dengesizliklerin önceden belirlenmesi amacıyla çeşitli üretim ve tedarik verilerinin toplanması için bir Pazar İzleme Dairesi’nin kurulmasını istedi.
Koruma altına alınmış menşe ya da koruma altına alınmış coğrafi işareti olan süt ve süt ürünleri için pazar işleyişini geliştirmek amacıyla Komite tarafından tek pazar rekabetini bozmayacak ve küçük üreticileri olumsuz etkilemeyecek bir tedarik yönetimi sistemi önerildi.
Komisyon’da bu yeni kuralların uzak bölgelerde ve küçük sürüleri olanlar başta olmak üzere süt üreticilerinin karşılaştıkları sorunların çözümü için yeterli olmayacağı ve Ortak Tarım Politikası reformu kapsamında 2011 sonbaharı sonlarında görüşülecek yönetmelik taslağında süt üreticileri açısından daha fazla önlemin masaya yatırılması gerektiği belirtildi. James Nicholson (İngiltere Etkin Tüketici Tepkisi-ECR UK) tarafından hazırlanan rapor, 3’e karşı 34 oy ile kabul edildi.
Rapor, yılsonuna kadar Parlamento’da oylamaya sunulacak. Parlamento üyeleri, genel oylama gerçekleşmeden önce bir ilk okuma anlaşmasına varmak amacıyla Komisyon ve Konsey ile gayrı resmi üçlü görüşmeler yapacak.