Böcekli buğdayda bakanlık neyi saklıyor?
Geçtiğimiz hafta böcekli buğday ithalatını Türkiye’nin gündemine taşıyan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Dr. Gökhan Günaydın, olayı yalanlayan iki bakanlığın doğruları dile getirmediğini belirterek yeni bilgi belge ve raporlarla perşembe günü konuyu bir kez daha kamuoyuna taşımaya hazırlanıyor.
HATİCE NAZLI AYDOĞAN/İSTANBUL-Binlerce ton zarar görmüş ve canlı böcek içeren ekmeklik buğdayın tüketicinin sofrasına girdiği ve Ambarlı Gümrük Müdürlüğü’nin gümrük talimatlarına aykırı işlem yaparak halk sağlığı ile oynadığı iddiasını sürdüren Günaydın, yeni belgelerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yalanlamalara cevap vereceğini söyledi.
BAKANLIK NEYİ YALANLIYOR?
Erişler Un tarafından ithal edilen böcekli buğdayla ilgili her türlü bilginin belgelerle kanıtlanmış olmasına rağmen bakanlığın yaptığı yalanlamaya tepki gösteren Gökhan Günaydın, ” Kimi kandırıyorsunuz, neyi yalanlıyorsunuz? Ben elimdeki somut belgelerle olayı açıklıyorum” şeklinde konuştu.
Gökhan Günaydın konu ile ilgili Gazeteport’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: ” Bakanlık “Elleçme” yöntemi ile gelen ürünün temizlendiğini söylüyor. Ancak, bunu yalanlayan belgelerde var. Ambarlı Gümrüğü 12 Nisan’da 7 bin 143 ton buğdayın elleçme işlemine girdiğini 13 Nisan’da da çıktığını söylüyor. Elleçlemeye giren ve çıkan buğdayında tonu aynı. Yani hiç bir şekilde işlem görmemiş böcekli buğday. Ambarlı Gümrüğü elleçleme ile ilgili bu tarihleri açıklarken ithalatçı firma 7 Nisan diyor. Elleçme bir yöntemdir ve yabancı maddeleri ayıklamak için yapılır. Böcekleri ayırdıklarını söylüyorlar ama elleçlemeye giren buğdayın miktarının aynı olması işlemin yapılmadığını ispatlıyor. Tarihlerdeki tutarsızlıkta elleçmenin izinsiz yapıldığını gösteriyor.
KRİTERLERE UYGUN BULUNDU
Günaydın, şirketin Ukrayna’dan ithal ettiği buğdaydan alınan örnekler üzerinde yapılan analizler yerine firmanın daha önceki güvenirliliğine bakılıp ithalat kriterlerine uygun bulunduğunu hatırlatarak, ” Ancak bu buğdayda çok sayıda canlı böcek ve 1,16 oranında zara görmüş tane tespit edildi. Buna rağmen ekmeklik buğday Nisan 2011 ayı içinde beyannamesi tescil edilerek yurda sokuldu” değerlendirmesinde bulundu.
BAKANLIK İZİN VERİLMEDİĞİNİ KABUL ETTİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Günaydın’ın iddiaları sonrası sitesinde yaptığı açıklamada böcekli buğday tüketicilere ulaştığını yalanlamış ancak buğdayın ilk kontrolünde ithalatına izin verilmediğini kabul etmişti. Bakanlık açıklamasında söz konusu iddiaları şöyle yanıtlamıştı: “İthalatçı firma ise yasal hakkını kullanarak ürünü uygun hale getirme talebinde bulunmuştur. Bakanlık da bunun üzerine “elleçleme”işlemine izin vermiştir.
“Elleçleme”, gerek uluslararası gıda ve sağlık otoriteleri gerekse yurtiçi mevzuatla kabul görmüş, buğdayın yabancı maddelerden arındırılarak insan sağlığına aykırı bir durumun sözkonusu olmamasını sağlayan teknolojik bir yöntemdir”.
EL KOYMA KARARI ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE KALDIRILDI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’da “Halk sağlığına aykırı ithal ürünler yurda sokuldu” iddiası üzerine yaptığı yazılı bir açıklamada ihbar üzerine el konulan buğdaydan alınan numunelerin analiz sonuçlarına göre el koyma kararını kaldırdıklarını ve gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığı belirtilmişti.
“Adı geçen firma ile ilgili yapılan bir ihbar üzerine, Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Mahkemesinin kararına istinaden firma deposunda bulunan buğdaya el konularak, buğdaydan numune alınıp İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne analiz yapılması için gönderilmiş, alınan analiz sonucunun adli makamlara intikal ettirilmesi üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ile Büyükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesinin kararı ile el koyma kararı kaldırılmıştır” denildi.
İDDİALARI YALANLADILAR
Böcekli buğdayı Türkiye’ye getiren Erişler Gıda’ yetkilisi Gazeteport’a yaptığı kısa açıklamada haklarında yapılan iddianın gerçek dışı olduğunu ve firmanın mevzuat ve yasalara uygun ithalat yaptıklarını belirterek konu hakkında daha fazla konuşmak istemediklerini söyledi.
BAKANLIK KAMUOYUNA AÇIKLAMALI
Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin’de yaptığı açıklamada kamuoyuna yansıyan konu ile ilgili bakanlığın açıklamalarını yeterli bulmadıklarını belirterek bakanlığınn elindeki belge ve raporları açıklamaya çağırdı.
BUĞDAYDA SENARYO NEYDİ?
Hükümet 25 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla buğday ithalatında gümrük vergisini 1 Mayıs 2011 tarihine kadar sıfırlamıştı.
Buğday ithalatında gümrük vergisinin kaldırılması kararına un sanayicileri de tepki göstermiş ve stoklarda yeteri kadar ürün bulunmasına ve üretimde bir sıkıntı olmamasına rağmen alınan kararı sert bir şekilde eleştirmişlerdi. 2010 yılında hükümet TMO’ya buğday ithal görevi vererek 500 bin ton buğday ithal izni verererek TMO’nun stoklarında 1,3 milyon tonluk buğdayın birikmesini sağlamıştı.
Bu stoka rağmen hükümetin özel sektöre sıfır gümrükle Şubat-Mayıs 201 tarihleri arasında sınırsız buğday ithal etme yetkisi vermesi dikkat çekmiş ve karar tepki çekmişti.Özel sektörün bu tarihler arasında ne kadar buğday ithalatı yaptığı bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanmasa da bu rakamın 3 milyon tonu bulduğu tahmin ediliyor.(Gazeteport)