Besd-Bir Yönetiminden Bakana Tebrik Ziyareti
61.Hükümette Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak yeniden görev alan Dr. M. Mehdi EKER’i hem tebrik etmek hem de sektörün güncel sorunlarını görüşmek üzere BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ziyarette bulundular.
Başkan Zuhal DAŞTAN, Başkan Yardımcısı Dr. Sait KOCA, Sayman Üye Süleyman ÖZTÜRK, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet KESKİNOĞLU ve Emre Bor, Denetim Kurulu Üyesi İpek ÜSTÜNDAĞ, Genel Sekreter Yüce CANOLER, Danışman Doç.Dr. Erol ŞENGÖR’den oluşan heyet Bakanı en uzun süre Tarım Bakanlığı yapma ünvanını yakalamış olması bakımından da ayrıca tebrik ettiler.
Başkan Zuhal DAŞTAN sektörün gelişmesini, “Toplam kanatlı eti üretimi son on yılda %125 artarak 1.517.000 Tona ulaşmıştır. Buna paralel olarak kişi başına tüketim de on yılda %98 artarak 19 kg seviyesine çıkmıştır.” sözleriyle özetledikten sonra, ihracattaki son yıllarda sağlanan gelişmeye de dikkat çekerek, 2001 yılında ihracat miktarı (tavukayağı dahil) 24.600 ton iken 2010 yılında %520 artarak 151 bin tona çıktığına değinerek, ihracat gelirinin 207 milyon Dolara çıktığını ifade etti.
Başkan, öncelikle kırmızı ette yaşanan sıkıntılı dönem atlatılıncaya kadar hayvansal protein ihtiyacını karşılamak üzere kanatlı eti sektörüne düşen görevin bilinciyle üretimi artırmaya gayret ettiklerini belirtti. Bu süreçte karşılaşılan çeşitli zorlukların aşılması için Bakanlığın yardımını beklediklerini, ancak, Bakanlığın yeni bir oluşum içerisine girmiş olması, yasal süresi içerisinde bitirilmesine çalışılan yeni birçok yönetmeliklerin bulunması ve yeni bir binaya yerleşme telaşı içerisinde gördükleri Bakanlığı bu aşamada fazla yormak istemediklerini söyledi.
Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL ve TMO Genel Müdürü Mesut KÖSE ve Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habip CAN’ın da bulunduğu görüşmede, mevcut sorunlar ve çözüm önerileri başlıklar olarak kısaca özetlendi;
1-YEM HAMMADDESİNDE YAŞANAN SIKINTILAR:
Geçen yıl yurtiçinde üretilen mısır miktarının 2011 yılı hasadına kadar olan ihtiyacı karşılayamaması ve Biogüvenlik Kurulunca onaylı gen bulunmaması nedeniyle yurtdışından ithalinin de sağlanamaması büyük sıkıntılar yaşanmasına sebep olmuştur. Mısır yerine yemlik buğdayın kullanılması cihetine gidilerek sorun çözülmeye çalışılmıştır. AB’de yürürlüğe giren %0,1 bulaşıklık toleransının hala ülkemizde yürürlüğe girememiş olması GDO’suz mısır ithalatına da imkan tanımamaktadır. Biyogüvenlik Kanunu gereğince incelenmekte olan ithal edilebilecek GDO’lu mısır çeşitlerinin onaylanma prosedürünün ne kadar zamanda bitirilebileceği tahmin edilememektedir. Kararname ile TMO’ya tanınan 500 bin tonluk gümrük vergisinden muaf mısır ithalat imkanının %0,1 bulaşıklık toleransının uygulamaya girmesinden sonra ve ancak 2012 yılında realize edilebileceği anlaşılmaktadır. Önümüzdeki yıl mısır üretiminin yine ihtiyaca yeterli olmayacağı, hatta üretim açığının daha da yüksek olacağı kuvvetle muhtemeldir.
2-KESİMHANELERİMİZİN AB ONAYLARININ ALINMASI:
Kesimhanelerimizin AB uyumu sağlanmıştır. 2009 Kasım ayında AB’ye ihraç edilecek kanatlı eti ürünleri ile ilgili hayvan sağlığı durumu incelemesindeki tespitler, kesimhanelerimizin AB onayını almasına engel oluşturmaktadır. Raporda sözü edilen noksanlıkların aşılması Bakanlık çalışmasıyla mümkün olabilecektir. Kesimhane onaylarının alınması için Sn. Bakanın bizzat konuyu ele almasını ve temasları bizzat yürütmesi gerektiğini düşünüyoruz.
3-ÇEVRE DÜZENİ PLANI UYGULAMALARI:
33 İlde başlatılan Çevre Düzeni Planı uygulamaları yatırımlarımızı zora sokmakta, gereksiz masraflara, karmaşık işlemlere ve zaman kayıplarına sebep olmaktadır. Çevre Düzeni Planı uygulama mevzuatının ıslah edilmesine yardımcı olunması için Bakanlığınızın desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Sayın Bakan sorunlarımızla ilgili olarak toplantıya katılan Müsteşar Yardımcısı ve aynı zamanda Gıda Kontrol Genel Müdür Vekili Dr. Nihat PAKDİL’den gerekli bilgileri alarak değerlendirmeler yaptı. Önerilerle ilgili olarak çalışma yapılması talimatı verdi.
Bakan ziyaretini takiben Müsteşar Sayın Vedat MİRMAHMUTOĞULLARI ziyaret edilerek kendisine sektörle ilgili bilgiler verildi. Sayın Müsteşar her zamanki heyacanlı konuşmasıyla soya, aspir üretim projelerinden bahis etti. Sektörü AR-GE kaynaklarından yararlanmaya, damızlıkları ülkemizde üretmek konusunda çalışmalara başlamaya teşvik etti.
Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL ziyareti sırasında daha samimi bir hava hakimdi. Sektörün sorunlarıyla ilgili çözüm önerileri burada da görüşüldü.
Heyetin ziyaretleri Hayvancılık Genel Müdürü Ali KARACA’yı ziyaretle son buldu.