“Perakendeciler halka ucuz sebze,meyve yedirmiyorlar”


Türkiye Sebze Meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Odası Başkanı Burhan Er, medyaya yansıdığı gibi sebze ve meyve fiyatlarında bir fiyat artışlarının yaşanmadığını söyledi. 

Fiyatlarında artış yaşanan ürünlerin, üretimi biten ve ithal ürünler olduğunu belirten Burhan Er, yerli üreitmde yaşanan dalgalamların ise perakende sektöründen kaynaklandığının altını çizdi: “Ülkemizin bir ekim politikası olmadığından dolayı, perakendeciler ürünü ucuzken alıp soğuk hava depolarında stok yapıyor. Ürünün piyasada azalmasıyla bu şirketler devreye giriyor ve fiyatları artırıyor.”dedi.

Ramazan Ayı’na girilmesi ilgi birlikte bir takım medya organlarında, bazı ürünlerde ciddi anlamda artış yaşanması ile ilgili yapılan haberlere tepki gösteren Türkiye Sebze Meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Odası Başkanı Burhan Er, bu tür haberlerin maksatlı olduğuna, bu yayınların üreciye zarar verdiğine dikkat çekti. Üretimden anlamaya kişilerin yaptığı yorumlara tepki gösteren Burhan Er, “Uzman olmayan kişilerin, ‘ithal elmanın fiyatı Ramazan’da arttı.’ şeklindeki yorumları hem tüketiciye hem de üreticiye zarar veriyor.”dedi. lkemizde yerli elmanın da bulunduğunu ifade eden Er, “Yerli elmanın fiyatları ile ilgili bir yorum yapılmazken, ithal edilen bu ürünlerin neden reklamları gibi fiyatları hakkında yorumda bulunulur anlamış değilim.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
"Tahılda üretimin 2,5 milyon tonu kaybediliyor"

PERAKENDE ŞİRKETLERİ FIRSAT AVCILIĞI YAPIYOR

Mevsimi geçen ürün fiyatlarında artışın sağlanmasının normal olduğunu vurgulayan Er, bazı perakende satış yapan şirketlerin gözü açık davrandığını iddia etti. Perakende şirketlerinin, ürünlerin üretimi fazla ve maliyeti düşükken soğuk hava depolarında sakladığını iddia eden Er, şöyle konuştu: “Ürün piyasada azalır azalmaz, rant şebekesi devreye giriyor. Piyasa normalin üzerinde fiyatlarla mal pompalıyor. Artış, aslında olmaması gerekiyor. Mesela Adana’nın karpuzu bittikten sonra devreye, Denizli. Orası bittikten sonra, Trakya, Trakya bittikten sonra da, Doğu Anadolu Bölgesi devreye girer. İşte, perakendeciler bu boşluğu yi değerlendiriyor. Piyasada hafif bir eksilme olduğunda devreye giriyorlar. Ne hikmetse, bazı medya kuruluşları da, bu perakendeciler ile birlikte devreye giriyor”

Cuma günü, İstanbul hallerinden domatesin en kalitelisinin 70 kuruşa çıktığını açıklayan Er, şöyle konuştu: “Bu domatesin perakende satılan fiyatlarına baktığımızda, yerine göre 1.50 kuruş ile 2.00 lira arasında değiştiğini gördük. Ben vatandaş olsam ben de bu fiyatlara tepki gösterirdim. Domates mevsiminde bu kadar pahalı satılıyorsa, burada üreticinin ve malı elinden çıkaran halcilerin değil, perakendecilerin suçu büyüktür. Bir üründe, yüzde yüz kar yapılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Ayrıca bir ürünü değerinin üzerinde satmak vatandaşın almasını sağlayacağı için, üreticinin de malının elinde kalmasına sebep olacaktır. İşte, bu şekilde yapılan gözü açıklıkların ülkeye nasıl zarar verdiğini sizler hesap edin ”

DİĞER HABERLER
Desteklenecek 30 tarım havzası

EKİM POLİTİKASI İLE FIRSATÇILARIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın bir an evvel bu probleme el atmasını isteyen Burhan Er, piyasayı alt üst eden hem tüketiciye hem de üreticiye zarar veren piyasa spekülatörlerine bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti. “Pancarda sağlandığı gibi bir ekim politikası oluşturulursa. Ülkede yaz aylarında üretilen sebze fiyatlarında herhangi bir artış yaşanacağını düşünmüyorum. Böyle bir politika ile piyasa ürünsüz kalmayacağından, şikayette bulunduğumuz fırsatçılar, hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur etmeyecektir.(cihan)


Haber Tarihi: 31 Ağustos 2011. 11:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x