Yılda Kaç Yumurta Tükettiğinizi Biliyor musunuz?


Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu,Türkiye’de kişi başına yılda tüketilen yumurta sayısını açıkladı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu,Türkiye’de kişi başına yılda tüketilen yumurta sayısının 180 civarında olduğunu belirterek, ”Bazı ülkelerde 250-300 arasında yumurta tüketiliyor. Bizim ülkemizde hala düşük” dedi.

Şekeroğlu, aa muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılından bu yana tavukçuluk ve yumurta üzerine çalışmalar yaptığını belirtti. Türkiye’nin yumurta ve etlik piliçte dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu ifade eden Şekeroğlu,”Fakat yumurta ve etlik piliç kadar yem üretemiyoruz. Bu nedenle maliyet artıyor, bu Türkiye tavukçuluğunun bir sorunudur” diye konuştu.

Tavuk yemi üretiminin yetersiz olmasının tavukçuluk sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Şekeroğlu,”Türkiye’deki yem üretiminin yetersiz olması, uluslararası rekabette bizi sınırlayan faktör olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Türkiye’de yeteri kadar yumurta üretiminin yapıldığını kaydeden Şekeroğlu, ”Bizim yumurta üretimimiz bize yetiyor. Bizim tavukçuluğumuz gelişmiş durumda. Fakat biz dünyaya düşük de olsa ihraç ediyoruz. Yumurta ve tavuğa talep olsun, biz karşılayacak durumdayız. Türkiye’deki üretim talebi karşılıyor. Zaten yıllara baktığımızda yumurta tüketimi yavaş yavaş artıyor. Türkiye’de kişi başına yılda tüketilen yumurta sayısı 180’lere geldi. Bazı ülkelerde 250-300 arasında yumurta tüketiliyor. Bizim ülkemizde hala düşük. Yumurta tüketiminin düşük olması insanların alışkanlığından ve fiyatın yüksek olmasından kaynaklanıyor. Biz yumurta fiyatının tüketimi etkileyecek durumda olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Hayvancılık yatırımlarına hibe desteği verilecek

 -YUMURTA FİYATLARININ ARTMASINDA YEMİN ETKİSİ-

Son günlerde yumurta fiyatlarında artış yaşandığını belirten Şekeroğlu, dünyada ve Türkiye’de tavukçuluk ve yumurtanın maliyetinin yüzde 60’ının yeme dayandığını, Türkiye tavukçuluğunu sınırlayan faktörlerden birisinin de yem faktörü olduğunu belirterek, ”Bizim yem üretimimiz ne yazık ki bize yetecek kadar değil. İthal ettiğimiz yem kaynakları ile bu açığı tamamlamaya çalışıyoruz. Dünyada hayvancılıkta kullanılan yem kaynakları hızlı bir şekilde artıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de son günlerde doların değer kazandığını, Türkiye’de yumurta fiyatlarındaki artışın da doların yükselmesinden kaynaklandığını ifade eden Şekeroğlu, şunları kaydetti:

”Türkiye’de yazın başında 5 lira olan yumurtanın kolisi şu anda 8-10 lira arasında satılıyor. Yumurta fiyatlarının önümüzdeki yıllarda daha fazla artacağı bekleniyor. Bunun nedeni de yem ham maddesinin ihracatçısı olan ABD gibi devletlerde biyo yakıtlarının kullanımının artması, yem ham maddesinin biyodizel olarak kullanılmasının teşvik edilmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda yumurta fiyatlarında artış bekleniyor. Dünyada böyle bir beklenti var. Ona göre herkesin hesabını yapması gerekiyor. Dünyada da yumurta fiyatlarında bir artış var, ama bazı ülkeler yem kaynaklarını kendileri üretebiliyor. Ülkemizde ise ürettiğimiz yem kaynakları kendimize yetmiyor, dışarıdan ithal ediyoruz. O nedenle bizdeki artış daha fazla olabiliyor.”

DİĞER HABERLER
Çanakkale'de Bir Belde Karantinaya Alındı

-GOPÜ’DE YUMURTA GÜNÜ DÜZENLENECEK-

Yumurtanın içerik açısından çok zengin olduğunu ifade eden Şekeroğlu, ”Yumurta tüketiminin artırılması için her şeyden önce reklamının yapılması lazım. İnsanlarımızın besin maddesi yönünden mükemmel olan ürünleri tanıması gerekiyor. 13 Ekim’de Dünya Yumurta Günü kutlanıyor. Bizim üniversitemizde bu sene 12 Ekim’de yumurta günü ve panel düzenleyeceğiz. Yumurtayı tanıtacağımız panele gelen herkese de yumurta ikram edeceğiz” dedi.


Haber Tarihi: 1 Ekim 2011. 00:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x