Ekiz Yumurta Ortadoğdu’da Arayış İçinde
Irak’ın yumurta tedarikçilerinden Ekiz alternatif pazar arayışını sürdürüyor
Irak’ın en önemli yumurta tedarikçilerinden biri olan Ekiz Yumurta, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman pazarlarına da girdi. Ekiz Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Ekiz, Türkiye’nin en önemli yumurta pazarının Irak olduğunu, ancak tek pazara bağımlı kalmamak için alternatif pazarlar bulmak zorunda olduklarını kaydetti. Alternatif pazar oluşturmak için Mısır ve diğer Kuzey Afrika ülkelerinde pazarlama çalışmaları yaptıklarını kaydeden Ekiz, bu yıl yumurta ihracatı performansını 2009’un üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Ekiz, “2010’un ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 15 gibi bir artış oldu. Firma olarak yıl sonunda ciromuzu yüzde 25 artışla 6.5 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Ekiz, artan talebi karşılamak için tesislerinde kapasite arttırmaya ve modernizasyona yönelik yatırımların devam ettiğini belirtti. Toplam yatırım bedeli 2 milyon TL tutacak kümes modernizasyonu projesine İzmir Kalkınma Ajansı’nın 450 TL tutarında mali destek sunacağı bilgisini aktaran Ekiz, bunun dışında yumurta depolama tesisinin ve Foça’daki üretim tesislerinde kurulacak soğuk hava deposunun tamamlanacağını ve bu projelerin yatırım bedelinin 1.5 milyon TL’yi bulacağını kaydetti. Çiftliklerinde 300 bin tavuk bulunduğunu ve yıl sonuna kadar bu sayıyı 400 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Ekiz, “ Hayvan sayısını 2013 yılında 600 bine çıkacağız. Tesislerimizde günde 270 bin adet yumurta üretiliyor. Hayvan sayısındaki artışa paralel olarak yıl sonunda yumurta üretimi de günlük 350 bine ulaşacak” dedi.
“Devlet desteği ihracatı arttırır”
Yumurtayı yurtiçindeki fiyatından yüzde 20 daha ucuza ihraç ettiklerini söyleyen Hamdi Ekiz, Türkiye’den karayoluyla gönderilmesi nedeniyle yumurtanın nakliye maliyetinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Ekiz, ihracatla ilgili şu bilgileri verdi: “Rakiplerimiz Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika ülkeleri ürünlerini deniz yoluyla gönderiyorlar, ülkeleri de ihracatçılara nakliye desteği veriyor. Biz de ise iki yıl önce DFİF destekleri azaltıldı. Yumurta devlet desteğinden çıkıyor gibi bir duruma geldi. Devlet DFİF oranlarını artırır ve DİR’le ilgili daha etkili destekler verirse Türkiye’nin bu yıl 125 milyon dolar olması beklenen toplam yumurta ihracatı kolaylıkla 250 milyon doları bulur.”